Next Generation EU

El nou hospital finançat pels fons europeu Next Generation, notícia fum o no?

Aquest dilluns, 13 d’abril,  s’obria el noticiari de la ciutat amb una informació municipal  que d’antuvi sonava bé i que suposaria una gran oportunitat per a la ciutat: “l’executiu vilanoví planteja que la Generalitat presenti entre les seves propostes a Europa el futur centre hospitalari per rebre ajuda de finançament d’aquests fons, aprovats l’estiu passat per donar suport als estats membres en la seva recuperació després de la pandèmia. Ara caldrà veure la resposta de la Generalitat, però en qualsevol cas, exemplifica la històrica demanda de Vilanova per aconseguir l’hospital.”

En acabar-la de llegir t’alegres però als cinc minuts de reflexió i valoració t’adones que més aviat és una notícia buida, una notícia fum.
El Consell Europeu va acordar el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (MFP) i el Fons de Recuperació “Next Generation EU” (NGEU). Aquest instrument contribuirà a la reconstrucció de la Unió Europea després de la pandèmia i donarà suport a la inversió en les transicions ecològica i digital. L’instrument més singular és el NGEU, dotat de 750.000 M€ que es desemborsaran als estats membres durant el període 2021-2026. Al seu torn, el NGEU es divideix en diversos fons entre els quals destaquen el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (672.500 milions d’euros), que és la peça angular i de major volum, i el paquet REACT-EU (77.500 milions d’euros), que dona continuïtat a la política de cohesió europea amb una major flexibilitat.

Aquest mes de febrer el govern Generalitat feia públic el document Next Generation Catalonia on presentava 27 projectes emblemàtics que el Govern de la Generalitat, amb la col·laboració d’experts i agents econòmics i socials del país  ha identificat i prioritzat entre els més de 500 projectes presentants i tenint en compte  10 criteris establerts a gener: 1) Singularitat, 2) Grau de maduresa, 3) Import del projecte 4) Potencial de comercialització,  5) Inversió en tendències de futur, 6) Lideratge fort, 7) Contribució a la reindustrialització,  8) Foment de l’equilibri territorial, 9) Contribució a la lluita contra el canvi climàtic, 10) Contribució al benestar i el progrés social).  Els projectes emblemàtics són així iniciatives que comptaran amb el suport institucional del Govern de la Generalitat i que seran defensades perquè rebin finançament europeu.

Doncs bé, en el document del govern de la Generalitat no es troba cap rastre ni esment al projecte d’un Nou Hospital a Vilanova i la Geltrú.  Per altra banda segons les informacions del nostre grup En Comú Guanyem de la Diputació de Barcelona  tampoc consta, ni forma part de la proposta de la Diputació de Barcelona. Sembla doncs, que ara per ara,  el més calent està a l’aigüera, el projecte no consta enlloc.
Tot i així, no volem perdre l’esperança amb el Nou Hospital per la millora que suposaria per a garantir una millora de l’atenció hospitalària i de la salut a la ciutat i a les comarques del Penedès, per això des de Vilanova en Comú ens oferim a col·laborar i treballar amb al govern i el ple municipal i amb el teixit social i la ciutadania per a plantejar plegats una estratègia i acció decidida per a que el  govern de la Generalitat  faci els deures pendent i financi el projecte del Nou Hospital,  ja sigui bé a partir de reforçar alguna línia o criteri concret dels objectius que planteja el fons Next Generation o bé  amb finançament propi del pressupost d’inversions de la Generalitat. 

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local