Coronavirus

COVID 19 i el territori

Portem més d’un any amb el COVID 19 i, per tant, ja hem passat per les diferents onades, ja estem a la quarta. L’experiència viscuda en quant al confinament és variada. En les diferents fases hem passat per àmbits territorials com: Municipi, Comarca, Província, Comunitat Autònoma i Espanya. Ara resulta que està a debat si serà Vegueria, AMB (Àrea Metropolitana Barcelona) o  AMB ampliada?.

Realment algú amb criteri pot aclarir com es prenen aquestes decisions?

Cada vegada és més difícil concretar quin model de territori ha de tenir Catalunya. I, fins i tot, es parla d’àmbits com les Vegueries (suprimint les Diputacions), les Àrees Metropolitanes de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Actualment tenim 8 Vegueries (la majoria sense competències). Ara concretament es parla de l’AMB (àrea metropolitana de Barcelona) i també AMB ampliada ( 9 municipis més) es a dir la corona que configura les comarques del Maresme, Vallés Oriental, Vallés Occidental, l’Alt Penedès i el Garraf.

També en aquest debat si ha d’afegir el criteri de Regió Sanitaria ( els CAPS i Hospitals ).

Ja sé que algú dirà que hi ha definicions per tot, però el lector estarà d’acord amb mi que tot plegat és un embolic. A la pràctica tothom pot aportar situacions totalment incomprensibles a les decisions preses fins avui respecte als àmbits territorials en els que ens podem moure en els confinaments. La reflexió que vull aportar és que en els darrers anys, estem vivint uns moments de desconcert en la definició dels territoris i de les seves conseqüències tant administratives, econòmiques i polítiques.

Què cal fer?

Cal revisar els criteris que el PROCICAT utilitza, doncs des de la C78 passant per l’Estatut, la llei d’Urbanisme, Vegueries, Mobilitat, Regions Sanitàries, llei de Bases, PROCICAT (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya), les organitzacions municipals FCM i AMC …… i segurament em deixo alguna normativa, es tenen en compte?

Soc conscient que no és fàcil, és una situació complicada, però el que fins ara ha quedat clar és que regne una certa improvisació, cal revisar-ho.

Ara, quan tinguem un nou Govern de la Generalitat, caldrà establir quins son els criteris (sanitaris, mobilitat, territorials) i redefinir com cal fer els confinaments.

Així ho veig.

Jordi Sánchez Solsona

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!