Ensenyament

Segregació i equitat educativa a Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest fet provoca que alguns centres tinguin un percentatge d’alumnat d’origen immigrat, amb necessitats socioeconòmiques, o educatives per sobre del que hi ha al seu municipi.

La segregació escolar, la manca d’equitat educativa, és un dels principals reptes del nostre sistema educatiu, ja que provoca una reducció de les oportunitats educatives i posa en risc la cohesió social. L’actual pandèmia de la Covid-19 ha agreujat encara mes la desigualtat educativa.

Segons l’Informe de Fundació Jaume Bofill: Desagregació (2020), Vilafranca és un dels 44 municipis catalans de més de 10.000 habitants que tenen alta o molt alta segregació escolar i que han empitjorat en els últims cinc anys: el grau de dissimilitud a infantil i primària era del 34% el curs 2018/19 i s’ha registrat un augment del 7% durant els darrers cinc anys (2014-2019). Tal i com es diu a l’Informe citat: “aquests alts nivells de segregació escolar assenyalen la manca de desplegament de mesures efectives contra la segregació.”

L’estudi de les dades dels ajuts a l’escolarització que proporcionava l’Ajuntament de Vilafranca (en funció de les necessitats socioeconòmiques) als alumnes de la vila que cursaven ensenyaments obligatoris ens pots ajudar a entendre-ho. Potser per això li ha costat tant a la regidoria d’Educació de facilitar-les.

El percentatge d’alumnes d’infantil i primària de les escoles públiques de la vila que, entre 2013 i 2019, van rebre ajuts municipals a l’escolarització per raons sòcio-econòmiques va augmentar d’un 27% a un 34%; mentre que els alumnes de les escoles concertades que els van rebre va baixar d’un 10% a un 9%. L’escola pública amb mes alumnes amb ajuts a l’escolarització (49,4% del l’alumnat), tenia un percentatge set vegades superior al de l’escola concertada amb menys (7% de l’alumnat) el 2019! Quan el 2013 la diferència era de sis vegades superior.

Però, la segregació també es produeix dins de cada tipus d’escola. Així, l’escola pública amb un percentatge més elevat d’ajuts sobre el total d’alumnes (49,4%) és dues vegades i mitja superior a l’escola pública amb menys (19,3%). L’escola concertada amb un percentatge més elevat d’ajuts sobre el total d’alumnes (11,4%), tenia el doble que l’escola concertada amb menys (7%). Tenim, doncs, molta feina a fer per la igualtat i l’equitat escolar!

Els curs 2019-2020, l’equip de govern va canviar unilateralment el sistema d’ajuts municipals a l’escolarització, abandonant els criteris de tipus sòcio-econòmics (en funció de les rendes familiars) i adoptant els criteris educatius del Departament d’Educació: Necessitats Educatives Especials (NEE). El resultat ha estat que els alumnes beneficiats per aquests ajuts ha passat de 1.497 (un 20% del total) per un import de 160.000€ el curs 2018-2019; a 664 (un 9,4% del total) per un import de 70.000€ el 2019-2020. És a dir, 833 alumnes menys i un import inferior en 90.000€ en ajuts a l’escolarització directes per necessitats sòcio-econòmiques.

El nou sistema de distribució d’ajuts en funció dels alumnes en NEE també mostra la segregació escolar a la vila entre els diferents centres i entre centres de la mateixa tipologia. Així, l’escola amb més alumnes amb NEE (17,9%) en té quatre vegades i mitja més que la que en té menys (4,1%). Sis escoles se situen en una mitjana del 7,7% d’alumnes amb NEE i quatre escoles es situen en una mitjana del 14,2%, quasi el doble.

Resumint, tant si ens ho mirem pel que fa a alumnes estrangers, com a alumnes amb rendes familiars baixes, o amb alumnes amb NEE, a Vilafranca del Penedès hi ha una triple segregació escolar: de procedència, social i educativa. I el primer pas per solucionar un problema és plantejar-lo: treure’s la vena dels ulls i mirar fit a fit la realitat.   

Som plenament conscients que les arrels d'aquesta desigualtat educativa son les desigualtats socials, residencials i de gènere que estan a la base del nostres sistema econòmic i social. Però, podem contrarestar aquesta creixent desigualtat i segregació escolar i avançar cap a l’equitat educativa si les administracions públiques implementen mesures adients: garantint una veritable gratuïtat del sistema educatiu obligatori; conformant un únic sistema educatiu públic; assegurant un sistema de planificació i d'adscripció escolar que prioritzi l'equitat dins i entre els centres; treballant cooperativament i col·laborativament entre els centres d'un mateix municipi i entre els alumnes, els professors i les mares i pares; proporcionant formació als mestres i professors i als equips directius perquè facilitin la innovació educativa vers la qualitat i l'equitat; garantint l’accés equitatiu al lleure educatiu no escolar per a infants i joves; desenvolupant Plans d'Entorn i de ciutat que facin de tota la vila un espai educatiu; fent que els Consells Escolars Municipals siguin un espai actiu i participatiu; i estrenyent la coordinació i la cooperació entre els Ajuntaments i el Departament; o fomentant la relació entre educació i cultura.

Les mesures que ha adoptat la regidoria d’Educació i l’Equip de Govern de la vila son insuficients en uns casos per lluitar contra la segregació escolar i en d’altres casos no van en la direcció de garantir la màxima equitat educativa. L’equip de govern diu que les seves prioritats educatives son “la millora de l’èxit educatiu i la reducció de l’abandonament escolar prematur”. Son dos objectius lloables i amb els quals estem d’acord, però, sense fer front a la segregació escolar, que és a la base de tot plegat, no ens en sortirem.
Vilafranca en Comú seguirà treballant, colze amb colze, amb la comunitat educativa i amb la regidoria d’Educació, si vol, per tirar endavant totes les iniciatives que garanteixin una major equitat educativa a la vila. Per això hem fet, fem i seguirem fent propostes relatives a educació. Propostes que s’han traduït en tretze mocions al Ple, algunes aprovades per unanimitat, tot i que no s’han executat; d’altres refusades d’entrada per l’equip de govern.

Escoltar, parlar, contrastar, consensuar i acordar, son els ingredients d’una bona recepta per millorar l’educació a la nostra vila.

Ramon Arnabat, regidor de Vilafranca del Penedès, Montse Rodríguez mestra d’educació especial de l’Escola Dolors Piera, i Antonio Domínguez representant de la FAPAC a Vilafranca.
Grup d’Educació de Vilafranca en Comú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local