Estiu 2021

Socorristes sense vacuna

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

És quelcom que es va dir clar la temporada passada però no s'hi ha fet res.  Ara, a més a més, no es té en compte als professionals del salvament aquàtic en la vacunació de personal essencial.

No hi ha equips de protecció individual adaptats al rescat aquàtic, així doncs les socorristes realitzen intervencions a l'aigua desprotegides, i amb un tipus de víctimes que estosseguen i respiren de manera forçada i violenta. La socorrista, és troba en contacte directe amb la persona, sense mascareta ni protecció ocular.

La temporada passada es van aconsellar materials “de fortuna” per a respondre a una situació de desprotecció, i modificacions en les tècniques de rescat  per a minimitzar riscos.  Però no s’ha avançat, i ara a sobre, queden fora de la vacunació preferent.

Així mateix, per activa i per passiva es va demanar als consistoris que el personal de salvament i socorrisme no fos responsable del control d'aforament de les platges ni de l'ús de mascaretes ni de la distància de seguretat. Per a evitar haver de realitzar intervencions dins de l'aigua i reduir el risc de treballar sense material adaptat, calia extremar les accions preventives, per tant evitar qualsevol altra feina que pogués interferir en la vigilància.


Diferents aspectes fan que això es produeixi:

-La temporalitat del servei.  Les edats, majoritàriament persones entre 18 i 35 anys, l'externalització d'un servei públic ,que és una responsabilitat municipal en el cas de les platges.

-La manca de normatives que, d'una manera clara i útil, ordenin aquest sector.
L'heterogeneïtat d'un col·lectiu sense una institució que els representi i defensi els seus drets.

-La desconnexió amb la realitat tècnica i professional en la seguretat en entorns aquàtics que hi ha en la totalitat d'administracions públiques afecta a la seguretat dels professionals del sector.

Cal vacunar als socorristes per evitar posar-los en perill. No oblidem tampoc el personal que treballa en piscines, parcs aquàtics i d'altres instal·lacions. Per a evitar que es contagiïn i que puguin ser vector de contagi entre els seus companys, família i persones a qui vigilen, cal començar vacunar a aquest col·lectiu de manera immediata.

Ramsés Martí i Biosca
Especialista en seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local