Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les aportacions positives de la pandèmia de la Covid-19 és que hi ha un seguit d’elements arran d’aquesta situació d’emergència s’han accelerat considerablement. Un cas clar és el del teletreball que ha passat de ser residual en moltes empreses a formar part del dia a dia de molts professionals. En uns pocs mesos hem avançat dècades en aquest tema gràcies al virus.

Una altra dels aspectes que podríem aprofitar per desenvolupar és el tema de les votacions. El 14 de febrer varem estar citat a les urnes. Ara ha passat amb la Comunitat de Madrid amb els resultats que tots coneixem.

Ara seria el moment que una part important de la població pogués efectuar el seu dret a vot amb mitjans electrònics des de casa o un aparell mòbil. Evidentment que hi ha moltes persones que per diferents motius no hi podran accedir, però si una part important dels votants veuen com aquest dret es compleix amb totes les garanties, tot això que tenim guanytr per deixar els col·legis electorals amb menys electors, evitant cues i concentracions de persones que no afavoreixen gens l’expansió d’aquest pandèmia.

En les eleccions autonòmiques del País Basc es va prohibir votar als qui eren portadors d’aquest virus, vulnerant clarament els drets constitucions d’aquest sector social. En les properes eleccions catalanes es va preveure una franja horària de vot per aquests veïns i així limitar el contagi amb altres sectors socials. És molt difícil avui dia filar prim en aquest grup social perquè hi ha gent que són asimptomàtic i altres que potser han estat en contacte, però no el tenen en el seu cos.

La solució seria apostar pel vot electrònic per la majoria de gent possible. Així com presentes la teva declaració de la renda o et treus el certificat de vida laboral el més normal és que la gent també pugui exercir el seu dret a vot amb aquests mitjans més moderns.

Evidentment hi ha altres països que ja ens han passat al davant com Brasil, Estats Units, Estònia, Filipines, Índia i Bèlgica i Veneçuela.

Altres encara ho estan estudiant o ho han fet fer per zones com Itàlia, Canada, Austràlia, Argentina, Japó, Rússia i Suïssa entre d’altres Per altra banda, en honor a la veritat també hi ha altres països que està prohibit o paralitzat com Regne Unit, Holanda, Irlanda, Noruega i Alemanya entre d’altres.

Unes eleccions catalanes que van costar més de 32 milions d’euros entre l’operativa de la gestió de les eleccions i les subvencions als partits polítics per fer front a les seves despeses. Són molt diners en un moment que tenim una política de la Generalitat pressionada per una clara manca de recursos per fer front a les necessitats socials d’aquest país i el que ens espera en l’època post pandèmia.

A més en l’evolució de la pandèmia anem dia a dia no sabem que passarà demà i estem fent la política del dia a dia per desconeixement del nostre futur més immediat.

El problema d’aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions. Potser serà menys representatiu i el que faci falta, però a l’hora de la veritat és que aquí no passa res. Si hi hagués l’obligatorietat d’una participació mínima per la seva validesa les coses serien ben diferents, però de moment no hi ha un mínim legal marcat.

Encara poden passar molts coses en aquest país d’aquí al dia que tinguem l’esperat govern que costa molt però al final ha de sorgir un govern més o menys sòlid. Sobre la marxa, però el que s’hauria de fer és treballar perquè la majoria de gent pogués votar per correu i d’aquesta manera evitaríem molts riscos i ens evitaríem uns quants diners.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local