Pensions

Llums entre la boira

De tant en tant una ullada de sol en forma de comentari, de declaracions, de rumor..., amb la única intenció de temptejar la reacció de la població i veure què es pot impulsar directament i què cal seguir maquillant perquè passi més desapercebut.

Reaccions? Quines reaccions? Entre les restriccions lligades al covid i les imposades per la Llei Mordassa, de reaccions sí que n’hi ha, però amb mascareta i distanciament, difícilment poden tenir el ressonància i l’assistència nombrosa que caldria.

Malgrat les maniobres de camuflatge, sí que hi ha alguns elements que semblen clars. Segons el ministre les modificacions de la Llei de Pensions s’aniran introduint durant l’any 2021 i, encara més, 2022. Intentem indicar-ne un parell, i més endavant, però aviat, n’explicarem algunes més.

Jubilació anticipada

Es penalitzarà amb la voluntat de fer coincidir l’edat legal de jubilació amb l’edat real de jubilació ampliant els coeficients reductors de la pensió de totes les modalitat: voluntària, involuntària, per a mutualistes, persones amb discapacitat o grups professionals. Aquests nous coeficients s’aplicaran a la quantitat de diners a percebre mensualment. Pot arribar a ser una davallada de fins un 31%.

El Banc Sabadell ha activat un pla voluntari de prejubilacions que podria arribar a afectar al voltant de 500 treballadors durant aquest 2021.  Aquest nou programa de prejubilacions és totalment independent de les 1.800 sortides que va realitzar el banc durant el primer trimestre d'enguany, acordades el desembre passat. És una mostra que molt sovint les prejubilacions no són una opció voluntària del treballador sinó una decisió de l’empresa per a sortir-ne beneficiada econòmicament. El coeficient reductor, però, s’aplica al treballador.

Una mostra de la duresa de la modificació ens la pot donar el mateix Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el d’Escrivá. Quan es va saber quina era la intenció del ministre i l’impacte que podia tenir la mesura, darrer trimestre de 2020, el nombre de treballadors del ministeri d’Escrivà que es van prejubilar va augmentar un 240%. Significatiu, no?

Jubilació activa

Escrivá vol allargar la vida laboral dels treballadors donant incentius econòmics a les persones que segueixin treballant més enllà de l’edat legal de jubilació. S’aprovaria a finals d’any per entrar en vigor el gener de 2022. Es podria fer de dues maneres:

- un augment del 4% de la pensió per cada any treballat de més, que s’aplicaria sobre la base reguladora. 

- un pagament únic cada any de retard de la jubilació. Estaria lligat a la quantia de la pensió i als anys treballats.

El taló anual que promet Escrivá oscil·la entre els 12.060 euros, per als perceptors d’una pensió màxima, 37.567 euros; i els 4.786 euros per als que cobrin una pensió mínima, 9.569 euros.

Per a poder-hi optar cal haver cotitzat durant 36 anys com a mínim, treballar dins del sector privat (el públic no ho admet) i que l’empresa hi estigui d’acord.  Però no totes les professions permeten haver treballat un mínim de 36 anys i estar en condicions per a seguir treballant passats ja els 66 anys. Possiblement les professions que més es podrien beneficiar de la norma siguin aquelles que ja han estat beneficiades en la distribució de feines i sous (feines menys dures físicament i més ben retribuïdes econòmicament). Seria, per tant, un element de divisió del moviment pensionista, un dels objectius ocults que empaita el Gobierno des de fa anys, amb el PP i amb el PSOE.

Mirem si és realment beneficiós i per a qui ho és? Fem quatre números orientatius:

Si una persona jubilada rep 12.000€, pagarà d'IRPF 7.200€. L'estat recupera 5.800€

Amb una renda baixa, ara no has de fer la Declaració de Renda. Com que cobraries de la Seguretat Social i de l'empresa, serien dos pagadors... et tocarà fer la Declaració de Renda i possiblement pagar.

Resumint: l'estat s'estalvia la meitat de la jubilació.

És beneficiosa la jubilació activa? , però per l'estat. 

Acceptaran les empreses allargar la vida professional dels treballadors que ho demanin? La tendència és expulsar treballadors, i posar moltes dificultats perquè els majors de 45 - 48 anys retrobin feina. Per altra part, si segueixen treballant, formaran un tap que impedirà que els joves trobin un lloc de treball estable i amb un sou acceptable. Sembla un absurd, tenint present què actualment hi ha un 40% d’atur en aquest tram d’edat.

Si ens fixem en aquests dos aspectes, veurem que la reforma vol penalitzar els treballadors que es prejubilin, no les empreses que els empenyen a fer-ho. S’indueix  a treballar més enllà de l’edat de jubilació per estalviar-se la meitat de la jubilació i recuperar diners mitjançant la declaració de renda.

El dia 29 de maig, a tot l’estat, es faran manifestacions per a defensar les pensions. És avui que ens juguem les pensions de demà i tots hem d’estar disposats a defensar-les. Pensionistes, treballadors i treballadores en actiu o en atur, joves, estudiants... el dia 29 tenim la oportunitat de defensar activament el dret a la pensió pública. Rondinar no és suficient i no aporta res de positiu a l’hora de construir un futur millor.

Iai@flautes Garraf i Unitat Pensionista del Baix Penedès.cat

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!