Patrimoni

L’Ajuntament que es preocupa i s’ocupa dels ciutadans, de la seva seguretat i de la seva salut

Tal·la d’arbres centenaris i enderroc de la Masía J.R.. Eix

Tal·la d’arbres centenaris i enderroc de la Masía J.R.. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Em veig obligada a fer una denúncia pública del que succeeix a la nostra ciutat i com s'està gestionant per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Al costat de casa meva existía una Masía, concretament era una casa tipus xalet d’estil modernista al centre, amb valor patrimonial històric, tipològic i estilístic de Nivell 3 (conservació del valor arquitectònic) la qual està inclosa a l’INVENTARI DEL PATRIMONI HISTÒRIC, ARQUITECTÒNIC I AMBIENTAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ, tota ella, envoltada per un petit pulmó d'arbres centenaris (recentment m’he assabentat del valor d’aquesta Masía). Avui tot això és un solar a on properament hi hauran els pisos.

Al iniciar-se la destrucció d'aquest pulmó, per la meva part vaig fer una incidència a Medi Ambient de l'Ajuntament per veure si existia la possibilitat de traslladar els arbres centenàris en una altra zona de Vilanova. La seva resposta ha trigat 7 mesos en ser contestada per tema de disciplina segons ells, informant-me de que es una finca edificable sobre la qual s'obté la llicència de nova construcció.

Bé doncs, em demostra que com ambientòlegs poques ganes de vetllar per una ciutat verda i poques ganes de defensar els principis de protecció del medi ambient. Desde la meva humil opinió així no es defensa el canvi climàtic.

A l’octubre del 2020 Sense previ avís per escrit als veïns i sense cap llicència a la vista, ni cap informació d’ocupació de la via pública, van començar a enderrocar la Masía. Provocant una gran quantitat de “pols a l’ambient” (Segons l'Ajuntament, això és possible i per tant és permès) i ocupant el carrer camions de grans dimensions. Tots sabem que les edificacions construïdes fa molts anys poden estar compostes per materials perjudicials per a la Salut, i tenint en compte que en la actualitat estem patint una pandèmia i moltes persones estàn afectades a nivell pulmonar i que vora al solar també hi viuen molts nens i gent gran, aquesta situació em preocupaba. Però aquesta situació l'Ajuntament ni tan sols la contempla.

Quan per fi aconsegueixo parlar amb el departament de llicències, per via telefonica perquè per mail impossible, em confirmen que la constructora va presentar la documentació dels materials dels que estaba construida la Masia però sense que cap tècnic fagi una comprovació real dels materials, doncs, només hi ha un tècnic per a tota Vilanova i estàn desbordats (aquestes son paraules textuals).

Quan comento que en el moment de l'enderroc vaig fer una reclamació a Urbanisme per aquest motiu tot i que ara m'asseguren desde Llicències els permisos estàn acceptats, la resposta a la meva incidència en el seu moment va ser la següent: L'empresa constructora no havia comunicat a l'Ajuntament i un inspector de via pública es personava a l'obra per fer acta d'inspecció i comunicar a l'empresa els permisos.

Això em fà ballar el cap, a Vilanova i la Geltrú s'està construint molt i sense cap tipus de control.

En aquests moments s’està foradant el terreny i es treuen tones de terra, els Camions de grans dimensions que passen pel carrer Sitges (tot i el senyal que adverteix que no poden accedir vehicles de més de 2,5m i jo crec que els superen) giren amb maniobres pel carrer
Sant Cristòfol, un carrer molt estret. Altra cop ens trobem sense cap avís ni senyalització, patint talls de carrer intermitents i una gran condensació de pols en l'espai provocant de nou un perill per a persones amb patologia respiratòria, nens i gent gran. Sense oblidar el perill també pels vianants que per allà hi passen .

No es garanteix cap seguretat. I si a sobre veiem com els camions es salten les normes i no paren de circular per on no toca i en hora d'entrada i sortida de les escoles, fent unes maniobres complicades també pel carrer Providència i posant en risc també les estructures dels edificis. Vaig solicitar el pla de seguretat per si cal que com a ciutadana fagi trucada a la policia, però segurament arribarà a les meves mans calculo que dintre d'uns 7 mesos.

Ja sabem que el que interessa és que properament hi haurà molts més habitatges i això suposarà un gran augment de recaptació municipal. Sens dubte això fa molta molta pudor.

Si tot això està passant al centre de Vilanova a la vista de tothom que passarà amb el que no veiem? De debò l’Ajuntament ha donat permís per tirar a terra una Masía com aquesta sense alternativa si era d’un particular?

Faig una reflexió, quin preu pagarem els ciutadans Vilanovins? Enfrontant-nos entre nosaltres per la manca d'espais amples naturals, ben fotuts per tant de totxo i perdent la identitat de la nostra ciutat...

Els nens molesten, també els gossos, les bicis, els cotxes, les terrasses, fins i tot el corriol camanegre molesta!... i tenim un Ajuntament que tira pel dret i pren decisions de forma unilateral vetllant un cop més per omplir-se butxaques i afegint riscos ademés de conflictes de convivència per als ciutadans vilanovins mentres després s'omplen la boca de lo bé que ho fan.

Ens està quedant una Vilanova preciosa i segura!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local