Coronavirus

No és broma, ens hi va la salut i la vida

Una infermera de la zona de proves anti covid del recinte del MWC. ACN / Albert Cadanet

Una infermera de la zona de proves anti covid del recinte del MWC. ACN / Albert Cadanet

Escolto a la ràdio que, degut a l'embranzida que ha tornat a agafar la pandèmia, l'Atenció Primària  torna a estar col·lapsada i  torna a tancar agendes. D'entrada em  sembla una broma, perquè al Penedès l'accés als serveis sanitaris públics és, encara, molt difícil, sinó impossible.

Abans de la pandèmia ja era complicat, per manca tant de professionals com de transport públic per accedir als hospitals del Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf.

Amb la pandèmia els centres sanitaris van tancar portes i agendes, per dedicar-se exclusivament a pacients CoVID i a pacients amb patologies agudes greus.

Amb els mesos es va començar a recuperar l'activitat, en principi de manera telemàtica o telefònica. I, de manera progressiva, a criteri de cada centre, la presencial.

Al Penedès l'Atenció primària continua visitant, majoritàriament, de forma telemàtica o telefònica. Amb retards de dies o setmanes. Amb greus conseqüències, com el descontrol dels pacients crònics (diabetis o hipertensió) o el retard en la detecció de càncers dels quals el 2020 se'n van diagnosticar un 30% menys que el 2019, i no perquè no hi siguin. Hi són. I tant la seva detecció (als CAP en condicions normals) com el seu diagnòstic i tractament (als hospitals) estan patint un considerable retard, que comporta  greus afectacions per a la salut.

El personal sanitari va de bòlit. Es necessiten molts més metges, metgesses, pediatres, infermers, infermeres i personal administratiu. I, en diferents graus, és competència de totes les Administracions (Generalitat, Ajuntaments, Consells Comarcals) assegurar l'assistència sanitària a la ciutadania.

Des de Vilafranca en Comú hem presentat mocions reclamant al nostre ajuntament un paper més proactiu en aconseguir uns serveis sanitaris suficients i accessibles. I també ho hem plantejat al Parlament, des del grup parlamentari d'En Comú Podem.

Recentment s'ha constituït el Grup Pro Sanitat Pública. Des de Vilafranca en Comú hi donem ple suport i animem a tota la gent comuna a participar-hi. No defallirem. Ens hi va la salut i la vida.

Montse Romagosa
Vilafranca en Comú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!