Convivència

Per una justa reciprocitat

Ferran Savall

Ferran Savall

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El paper penjat en alguns indrets estratègics d’algunes places de la ciutat ha perdut vigència ja que estava adreçat a la celebració de la revetlla de Sant Joan. Però aquí han quedat per desídia? Per què sigui un de paper que és dissoldrà amb el pas dels dies? Potser és un cartell biodegradable que amb el temps passarà a no ser res i mentre farà la seva feina, o potser s’ha deixat expressament per què actuïn encara quan ens acostem a la Festa Major i no fos que com aquesta ciutat de tot en fem festa (la portem en l’adn vilanoví, i diuen que les restes d’Adarro ja es van trobar elements festius) i cremen pólvora per qualsevol cosa, alguns coets, piules, trons i no fos que s’escapin i molestin als animals de companyia.

Llegit el cartell instintivament et venen ganes d’aplaudir molt, però molt, fins i tot amb les orelles per celebrar la gran sensibilitat dels nostre ajuntaments, dels nostres il·lustres regidors i regidores cap els “veïns no humans de Vilanova”. Almenys per la nit de la revetlla, després ja veurem....

Està molt bé.

Molt a favor dels descans, la tranquil·litat, el benestar dels veïns no humans inclosos els gossos que avui encara dissortadament no han rebut aquest títol per part del Ple de l’Ajuntament. Que el tinguin!. Il·lustres ja aneu tard!

Qualsevol mostra de tenir cura de les espècies més febles (és un dir) doncs demostra una quantitat de sensibilitat notable.

Ara, això sí, la sensibilitat hauria de ser d’àmplia gamma i també hauria d’agafar la tranquil·litat dels veïns humans de la ciutat.

Per tant també molt a favor de la reciprocitat.

És a dir a favor de que hi hagi cartells que recordin la necessitat de preservar la salut dels veïns no humans però un cartell que també assenyali que s’ha de tenir cura de la salut del veïns humans de la ciutat.

Per exemple un cartell que digués:

Respecte els espais d’esbarjo i passeig dels humans i no deixis merdes dels no humans, (algun cartell mig esborrat hi ha en diversos indrets).

A la ciutat les colònies d’humans són múltiples i molts i moltes d’elles són sensibles al soroll.

Evitar que els gossos vagin sense lligar i si hi van (que és el que toca) que les corretges siguin curtes. Quantes vegades s’han entortolligat corretges d’aquells extensibles a les cames d’alguna persona?

Evitar que els gossos bordin desmesuradament al carrer quan es creuen entre ells i es tempten. Segurament la seva comunicació és essencial, però si els veïns humans fessin el mateix (que ja ho fan a vegades, masses) el guirigall seria insuportable.

Evitar que a les matinades i al cel obert algun gos o gat es llenci amb el seu so a despertar a tot quisqui

Evitar que els gossos plorin desesperadament quan els seus cuidadors els obliden al pis i es mostren neguitosos. I sí, molesten.

I també podríem entrar en el tema de les màquines de netejar que a les matinades ara a l’estiu són molt molestes.

I les trobades d’humans que sempre acaben cridant...

En fi que el veí humà està sotmès a un seguit de sorolls, a un Sant Joan permanent, i molèsties fruit de les actuacions dels veïns no humans i altres dels mateixos veïns humans.

I ara a l’estiu encara es nota més.

I encara que no he vist cap cartell que doni també algunes d’aquestes normes que semblen raonables.

Deu ser de sentit comú, però no estaria de més recordar els acompanyants (veïns humans) dels veïns no humans que hi ha un seguit de normes que cal respectar i tot i això la convivència a voltes no és fàcil...

Per cartell però que no falti.

I sí, rondinem i no parem de queixar-nos, deuen ser les temperatures.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local