Mandat 2019-23

2 anys d’un acord per millorar Vilanova i la Geltrú

Marta Jofra, Olga Arnau i Blanca Albà . Ajuntament de Vilanova

Marta Jofra, Olga Arnau i Blanca Albà . Ajuntament de Vilanova

Amb tinta lila i amb la profunda convicció que el servei a la ciutat de Vilanova i la Geltrú és el que va moure les nostres candidatures a optar a les eleccions, avui fa dos anys vam signar un acord de govern per al mandat 2019-2023. ERC, Junts x Cat i Capgirem VNG-CUP acordàvem la formació d’un govern que posava èmfasi en allò que coincidien els respectius programes electorals, entenent que les lògiques i legítimes diferències ideològiques i programàtiques no han de ser un obstacle per treballar conjuntament per l’interès comú i la millora de la ciutat.

Així ho vam entendre en aquell moment i ho entenem avui, encara amb més convicció i amb una confiança mútua bastida durant aquests dos anys a través del treball en equip, i que dona solidesa al govern municipal. Són dos anys compartint el dia a dia en la gestió dels serveis i les necessitats de la ciutat, multiplicades a causa de la irrupció d’un element tan inesperat com una pandèmia. Però també compartint la construcció d’un projecte en el qual creiem, perquè ara és el moment de construir una ciutat socialment més justa i igualitària; una ciutat amb una economia de futur, una ciutat més sostenible i viva.

Vam signar l’acord de govern a Vilanova i la Geltrú convençudes que es pot i és necessari optar per polítiques que fomentin canvis profunds, que aportin valor per la ciutat a llarg termini, malgrat això no reverteixi en una visibilització de resultats immediats. Però precisament, pensem que el compromís polític s’ha de traslladar en polítiques valentes dirigides al benestar de la comunitat i a generar alternatives de futur, i en aquesta línia estem avançant per afrontar grans reptes com són la cohesió social, l’accés a l’habitatge, la reactivació de l’economia, la mobilitat sostenible o la gestió dels residus.

Sí, és un fet i ho sabem, en aquests moments el servei de recollida d’escombraries pateix el deteriorament progressiu i la manca d’un projecte de millora dels darrers anys. La situació és més crítica des de les darreres setmanes, a causa d’actes vandàlics reiterats en contenidors, entenem les molèsties que això genera en les veïnes i veïns, i estem posant-hi recursos per revertir la situació. Millorar el servei de la recollida és un dels principals compromisos d’aquest govern. I ho farem, segur, perquè la necessitat d’esdevenir societats més sostenibles ens mou cap a altres formes més eficients de gestió dels residus, i en aquest sentit a Vilanova i la Geltrú ja tenim la feina avançada per començar a implementar un nou model l’any que ve.

Efectivament, fer front a l’emergència climàtica és una responsabilitat ineludible, i l’Agenda 2030 i els Objectius per un Desenvolupament Sostenible ens marquen la pauta. El model de recollida porta a porta s’inscriu en la voluntat de la ciutat d’assolir aquests objectius; així com promoure la consciència per moure’ns de forma més sostenible, o posar la innovació i les TIC a l’abast de les persones, o promoure la formació professional i coordinar-nos amb les institucions del territori en polítiques de foment de l’ocupació. I també: avançar cap a un desenvolupament sostenible també és lluitar contra la pobresa energètica i la desigualtat.

La justícia social és una de les bases de l’acord de govern que avui compleix dos anys, des de la convicció que les societats que avancen són aquelles que protegeixen les persones més vulnerables i promouen la igualtat d’oportunitats. Hem impulsat un sistema tributari municipal més just; hem multiplicat els recursos econòmics i humans en acció social, més del que ja prevèiem el 2019, per fer front a la crisi de la Covid-19. I estem promovent polítiques d’habitatge que ajudin els vilanovins i vilanovines a accedir a un pis, la darrera, molt recent, impulsar la creació d’un cens d’habitatges buits.

Tots aquests compromisos, i molts d’altres, van teixir l’acord que vam prendre fa dos anys. Són compromisos que vam recollir en el Pla d’Actuació Municipal 2019-23 i que mantenim avui, amb més experiència, amb nous aprenentatges adquirits i amb més fortalesa. Hem viscut i vivim, com tots els municipis, com tot el món, una situació insòlita com és una pandèmia, que ha trasbalsat tots els plans i previsions. Però no altera el compromís amb el projecte que va permetre l’acord inicial, sinó al contrari. Els objectius de govern per bastir una ciutat millor queden encara refermats amb la necessitat de superar la crisi social i econòmica actual, i s’han redefinit, sempre mirant cap a la Vilanova i la Geltrú del futur, en el Pla de Reactivació Econòmica i Social.

Promoure polítiques de canvi no només es refereix a la prestació de serveis o la construcció d’un model de ciutat més sostenible en tots els sentits, sinó també en la conscienciació d’una societat equitativa, solidària, respectuosa amb totes les maneres de ser, fer o sentir. Ens preocupa l’expansió creixent del neofeixisme i el seu blanqueig a través de formacions polítiques, que fomenten l’enquistament d’una societat patriarcal, intolerant i retrògrada. Hi fem i hi farem front sempre que calgui, així ho recull també el nostre acord, i en aquest front comú hi serem sempre.

I també, en el nostre acord de govern, teníem i tenim present el nostre país. Perquè Vilanova i la Geltrú és una ciutat determinant, per la capitalitat que exerceix en el territori, i també perquè Catalunya es fonamenta en el potencial dels seus pobles i ciutats. És un fet, que l’acord que ens uneix també conté el compromís de contribuir des de la base del municipalisme en la construcció d’una República Catalana garant dels drets socials, de la democràcia i lliure.

Tots aquests són trets essencials de l’acord que vam signar el 2019, tots ells fonamentals i necessaris, que constitueixen la base d’aquest govern. Som a la meitat del mandat corporatiu, per això, pensem que aquest és un bon moment per retre comptes amb la ciutadania, i en tindrem oportunitat en l’audiència pública que s’organitzarà a principis de tardor, el dijous 30 de setembre. Hem avançat molt i queda molt per fer, continuem treballant intensament amb la mateixa convicció de servei a la ciutat, a la nostra gent, a Vilanova i la Geltrú.

Avui, dos anys després de la signatura de l’acord entre les nostres formacions, revalidem el nostre compromís amb la ciutat i amb els nostres veïns i veïnes.

 

Olga Arnau Sanabra, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Blanca Albà Pujol, 1a tinenta d’Alcaldia; Marta Jofra Sora, 2a tinenta d’Alcaldia
 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!