Política municipal

Vilanova i la Geltrú, dos anys d’un govern sense rumb

Juan Luis Ruiz. Eix

Juan Luis Ruiz. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern municipal ens ha recordat aquests dies l’acord que van signar fa dos anys i que va evidenciar les diferències dels tres partits, i es constata el que vam denunciar: que aquest no és un pacte positiu per a la ciutat, ja que no neix d’un projecte comú i transversal i amb un horitzó per a la ciutat, amb un relat compartit, sinó que ens trobem amb un pacte de concessions d’ERC per tenir l’alcaldia al preu que fos per evitar que governés el PSC.

La primera conseqüència va ser l’increment de dedicacions polítiques. És el primer cop que tot el govern passava a tenir dedicacions a l’Ajuntament, i pel resultat que comparteixen cada cop més persones, no s’ha notat gens.

Després de la primera part del mandat, és prou conegut que el govern tampoc ha sabut gestionar allò més bàsic del dia a dia pel funcionament de la ciutat: la gestió dels residus i la neteja, l’enllumenat, el civisme, les infraestructures... i tampoc ha estat capaç de treballar projectes amb una visió a llarg termini.

El govern tripartit, encapçalat per ERC, ens diu que coneix que el servei de recollida d’escombraries pateix el deteriorament progressiu i la manca d’un projecte de millora,  però ens trobem aquí per la seva irresponsabilitat des de l’any 2018. Que avui a la ciutat tinguem imatges mai vistes i autèntiques situacions d’insalubritat a qualsevol barri, és responsabilitat única i exclusiva d’ERC, CUP i Junts x Cat, que després de tres anys, per fi han decidit quin model volen per a la recollida d’escombraries. Aquest model, com tot allò que afecta a la ciutat, ha estat imposat i sense cap diàleg amb ningú per tal de generar consens. Prova d’aquesta política, és que avui el servei de recollida té una taxa més cara gràcies a una pujada sense cap sentit, 120 euros, per un servei en estat deplorable. Deu formar part del sistema tributari just que ens explica el govern. Més impostos per menys serveis.

La gestió dels residus és només la punta de l’iceberg: la neteja a la ciutat és clarament insuficient, cada cop veiem més brutícia i falta de resposta a les demandes dels veïns; l’enllumenat deficient a l’espera de que arribin fons de la Diputació per iniciar alguna millora i l’estat de carrers, paviments i mobiliari no té cap perspectiva més enllà de poder tapar alguns forats. Ja no parlem de la millora de la gestió de serveis com l’autobús i de l’erràtica política de mobilitat imposada sense cap diàleg amb ningú i que ha provocat que ara, es torni a fer una actuació a la ronda Ibèrica per solucionar el nyap d’eliminar un carril, o les actuacions sense planificació davant la temporada de l’estiu.

En el camp de la mobilitat, el nou pla de pacificació, que han aprovat sense haver-se treballat prèviament, porta a la ciutat a una situació mai vista, on les polítiques municipals que afecten al dia a dia de veïns, comerciants, restauradors i de tothom, passin com un punt més sense cap informació, ni participació ni debat. On són aquells partits que volien altres formes de governar i treballar? On són les audiències públiques, les assembles municipals obertes i espais per escoltar el poble?

El govern, al Ple de l’Estat de la Ciutat, va fer un balanç triomfalista sense cap autocrítica ni reflexió que toqués de peus a terra sobre els problemes que té la ciutat. En el seu article de balanç fan servir moltes paraules buides de contingut perquè no van associades a fets ni a cap proposta de millora. Parlar de treballar per la cohesió social, l’economia del futur i tot un reguitzell de titulars sense cap acció política és vendre fum, i ho fan per explicar un balanç pobre en l’àmbit de la Promoció Econòmica, un Pla General d’Urbanisme que queda per un altre mandat, els plans d’habitatge o de civisme prorrogats sense explicar cap balanç ni seguiment als grups de l’oposició, sense cap canvi innovador en polítiques socials, en l’estructura de l’ajuntament, en l’absència de diàleg amb els treballadors municipals...

Sí que han treballat de forma intensa per una cosa: garantir l’absència de debat polític com feia anys que no es veia. El govern ha decidit actuar amb sectarisme, ara fins i tot, retirant competències del Ple, perquè volen una oposició callada, sense que pugui fer-se debat polític i negant el dret a la participació en molts d’aquests i altres temes importants, com la falta de diàleg i debat sobre la municipalització del servei de neteja amb el canvi d’estatuts de la Companyia d’Aigües, la imposició del sistema porta a porta, els canvis en la mobilitat... molts d’ells que afecten a tota la ciutat i que la gran majoria de la ciutadania avui desconeix.

Mentrestant veiem un govern sord davant les queixes d’entitats, associacions, i persones que cada cop més manifesten el malestar de com s’està gestionant la ciutat, i sobretot la falta de rumb i de projectes engrescadors que com a mínim siguin explicats a la ciutadania.

Malgrat tot això, des del PSC hem volgut continuar treballant, fent propostes, mocions, generant debat i evidentment, denunciant l’estat de la ciutat i la falta de projecte per Vilanova i la Geltrú, perquè justament en aquests moments és quan més calia cercar el debat i el consens amb la resta d’actors polítics. En això sempre ens hi trobaran.

I és amb aquesta actitud que tanquem aquest curs polític i preparem els propers mesos, amb la convicció de que Vilanova i la Geltrú necessita un canvi de rumb important si no volen consolidar ni aquestes maneres ni la paràlisi i deixadesa cap a on la volen dur.

Juan Luis Ruiz
PSC Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local