Estiu

Lliçons a mig agost

Rajos crepusculars a l'albada . Fran Lorenzo

Rajos crepusculars a l'albada . Fran Lorenzo

Sense anar gaire lluny, tenim el mal record dels focs a Castellví de Cabrianes o  als parcs naturals del Cap de Creus i el Montgrí! “A l'agost, ni dona ni most” o “a l’agost, la palla al paller i la dona, al llumener”, certament… però tampoc volem foc. De cap manera! Més aigua!

Encara sort, que la picada solar ja no té tanta embranzida. Alhora, que “a partir de la Mare de Déu d'agost, hi ha pluges o tronades: a la  tarda i a la nit”.

Tot plegat ajuda a refrescar l'ambient i rega la flora. Que no pari el reguitzell d’adagis: “al mes d'agost, bull la mar i bull el  most”. O bé, ”el bolet neix a l'octubre però és fill de l’agost”. Sense la  conjunció d’ambdues condicions, el cicle no completa el seu “timing”.

Llàstima que els negocis de restauració i/o turístics -un any més- no poden fer allò que se'n diu “el seu agost”. 

A la callada, demà som a mig mes. A tot estirar, ens resta un mes d'estiu teòric. De cara a demà, podem dir allò de “la Mare de Déu  d'agost, diada molt assenyalada: maduren els albercocs i alguna  pruna de frare”… O “algun raïmet i cau alguna avellana”. “Per la Mare  de Déu d'agost, pinta el raïm i, per la de setembre, ja es pot collir”.

Dit altrament. “per la Maria d’agost, madura la vinya”… O “per l’agost, el raïm posa most”.

D'acord amb tot aquest llistat de refranys tradicionals, m’encisa el cicle de la natura combinat amb la saviesa i recopilació dels nostres folkloristes. Algun d'ells -com el malaurat Joan Amades- van saber plasmar i bastir un llegat paremiològic de nivell més que contrastat. No podem pas deixar-nos perdre les tradicions que fan país i cohesionen la relació social. Aquesta, ja prou que ens l’ha malmès  la pandèmia… I, si hem de reduir -o, fins i tot, sovint restringir- les trobades familiars o d’amics, tibem d'altres mitjans per a no perdre  puntada: trucades telefòniques, WhatsApps (escrits o d’àudio),  correus electrònics, etcètera. Fem cas del “qui no bat per l'agost, bat  sense gust” en el sentit de ficar esforç en la tasca constant de viure  la vida en sentit ple.

Dit això, abans de cloure la columna, Per molts anys a totes les senyores que, demà, celebren la seva festa patronal!”

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!