Literatura

El paradís rere el mar

Coberta de 'El paradís rere el mar' de Mercè Carandell. Eix

Coberta de 'El paradís rere el mar' de Mercè Carandell. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El llibre porta un subtítol molt il·lustratiu: “Una història d’amor, infidelitat i a aventures d’indianos al segle XIX”. I certament la novel·la conté tots els elements que fan que hi hagi una gran història d’amor, un amor que passa per diverses etapes i situacions compromeses i és també una història d’indianos en que retrata bona part de la vida i activitats d’aquells catalans que van a anar a “fer les amèriques” i ho fa fent present algunes de les seves virtuts però també, sense embuts, explicant la seva part més fosca. Però la novel·la és fonamentalment una novel·la d’aventura en el sentit  més clàssic, amors, reptes, situacions compromeses, lluites socials i també la transmissió de valors i de tradicions que venen de lluny.

En definitiva un debut molt interessant en la narrativa novel·lesca de Mercè Carandell. El llibre pel que podem llegir en les informacions sobre la seva publicació forma part d’una trilogia que anirà sortint La trilogia de Tremujals en que creiem que anirà desenvolupant alguna de les històries que comencen en aquesta novel·la i no es tanquen o poden quedar obertes per seguir...

Mercè Carandell és membre d’una família d‘intel·lectuals i de llarga tradició literària. Va cursar la carrera de medecina i l’ha exercit al llarg de molts anys començant a Sant Pere de Ribes on es va instal·lar i ha arrelat. Va seguir estudis en l’especialitat de Medecina Interna a l’Hospital del Mar i a l’Escola de Reumatologia de l’hospital Clínic. Va treballar a l’Hospital de Bellvitge i després va exercir com Reumatòloga a l’Hospital de Sant Camil i també al CAP de Vilanova i la Geltrú. A l’any 1995 va guanyar el premi Eugeni Molero de periodisme convocat pel Consell Comarcal del Garraf amb Històries de Malalts un recull d’articles -gairebé narracions- que es van publicar a l’Hora del Garraf. El conjunt d’articles era una lúcida reflexió a l’entorn dels malalts i com el professional de la medecina afronta la quotidianitat de la seva feina, sempre diferent i sempre això no s’ha d’oblidar tractant a persones. La diagnosi i el tractament mèdic vist des de la humanitat que traspua l’autora en cada un dels articles.

Ha col·laborat al llarg de la seva vida professional a gairebé totes les publicacions periodístiques del Penedès.

Ha escrit també diversos contes que podem llegir a la revista cultural el Núvol

I ara presenta la seva primera novel·la El Paradís rere la Mar. Es tracta d'una novel·la històrica sobre els Indians, situada en l'últim quart del segle XIX que ha obtinguts una excel·lent acollida.

La novel·la està centrada en la història de la Susina i el Blai. Ella filla d’una família que regenta un comerç i que a base d’esforç, treball i constància han aconseguit guanyar-se a pols el negoci. La botiga prospera i calen braços per fer-la anar i sobretot per poder moure les mercaderies i així entra al servei de la casa Sucre en Blai, fill de pagesos pobres que tenen algunes terres arrendades i les van treballant. Quan el pare mor, la mare per poder subsistir ha d’entrar al servei d’una casa on hi viu una dama rica, la Glòria Teresa, amb una llarga història al darrera, i el germà petit d’en Blai, el Cugat, és internat al seminari per rebre una mica d’educació però fonamentalment perquè pugui menjar i tenir aixopluc.

La família de la Susina son doncs una família benestant i també amb un cert nivell de cultura sobretot l’àvia que indueix a la noia a aprendre com més millor, i ella segueix els consells i alhora també fa que en Blai s’interessi per conèixer de lletres i xifres.

Entre ells dos neix l’amor després d’una atracció mútua que va creixent. Són molt joves i tenen clar que els pares de la Susina no acceptaran en Blai que és un jove, honest i treballador sí, però sense cap mena de fortuna.

Però tot es complica més, en Blai pot ser cridat al serveis militar, prop de vuit anys a la milícia. El noi no ho accepta i fuig cap a Cuba, una travessa complicada però també fa noves amistats, a Cuba intenta fer fortuna i és aquí on la novel·la agafa una clara posició de denúncia de com es van fer algunes fortunes dels catalans, el tràfic d’esclaus i el tracte vexatori i inhuma amb els negres queda clarament denunciat. En Blai d’alguna manera s’hi trobat involucrat però malgrat les seves reticències morals n’és còmplice, és una qüestió de supervivència.

Mentre però a Can Sucre a Montviola a casa de la Susina també hi ha novetats, el baró que té extenses propietats al territori es fa present en la vida de la casa. Són part de la noblesa rància i retrograda, però el baró ha pensat casar el seu fill, un petit dèspota, inútil, amant de bordells i sense ofici ni benefici amb la Susina i aquí sorgeix el conflicte entre la família de la noia que veu una possibilitat de prosperar i la família del noble que creu que si casés el fill aquest es posarà a to.

La trama es va embolicant de manera que sorgeixen una munió de personatges secundaris però d’una certa rellevància i alguns d’ells com la Gloria Teresa mereixen continuïtat perquè esdevén peces claus en la narració i el seu desenllaç.

Un final convuls però potent ens porta a descobrir alguns aspectes que han anat intuint-se la llarg de la narració però que es fan presents finalment.

Una novel·la amb un acurat llenguatge usant amb precisió les paraules i és d’agrair les notes que sobre alguns termes o sobre personatges que van sortint perquè demostren un curós treball a l‘hora d ‘escriure la narració.

La novel·la també té picades d’ullet a la nostra comarca, la processó de la Festa Major  de Montviola té moltes semblances a determinants cercaviles festius com per exemple la pujada a Sant Pau de Ribes, si també l’al·lusió a la pertinença d’un personatge secundari a Vilanova i a la seva platja com a pionera en l’exportació d’alcohols a Cuba.

Les múltiples històries que van sorgint al voltant de la trama principal  donen una estructura complexa que cal seguir amb atenció pels molts personatges que van apareixen però molts d’ells imprescindibles per anar desvetllant el fil narratiu.

Llenguatge acurat, com hem dit, i alta capacitat de descripció hi ha moment en que la lectura et fa visualitzar les situacions, els paisatges els entorn. I naturalment un rerefons social en la lluita entre una burgesia incipient, treballadora, emprenedora i una noblesa que viu de rendes sense cap mena d’aportació al comú.

La novel·la es llegeix molt bé, amb fluïdesa mantenint la tensió narrativa en tot moment.

El llibre també és fruit d’un enorme treball de recollida d‘informació i documentació i insereix la trama entre fets històrics i en una excel·lent ambientació dels usos i costums del segle XIX.

Un excel·lent debut creiem de l’autora en el camp novel·lístic, confiem en que ben aviat ens arribaran els volum que completaran la Trilogia de Tremujals.

Més que interessant, per passar una excel·lent estona de lectura.

El paradís rere el mar
Mercè Carandell
Editorial Letra Minúscula
Barcelona, abril del 2021

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local