Literatura

Crònica de dos moments a Calaf, vila nadiua d’Alexandre de Riquer

Imatge de la coberta 'Vésten en'layre' Homenatge a Alexandre de Riquer. Eix

Imatge de la coberta 'Vésten en'layre' Homenatge a Alexandre de Riquer. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya es va impulsar l’Any Alexandre de Riquer, que a desgrat de la Covid-19 ha tingut un bon recorregut, si bé alguns dels actes van haver de ser ajornats en més d’una ocasió. A mesura, però, que s’ha anat recuperant la normalitat, s’han anat obrint espais, s’han pogut dur a terme actes públics com l’acte-homenatge que en data 16 d’octubre de 2021 ha tingut lloc a Calaf, vila on Alexandre de Riquer va néixer el 3 de maig de 1856.

Primer moment: a la plaça dels Arbres de Calaf hi ha un monument obra de Frederic Marès en memòria d'Alexandre de Riquer. El vam visitar en record del motiu que el va generar: l'any 1976 es va fer un homenatge a Alexandre de Riquer per commemorar els 120 anys del seu naixement, jornada que posteriorment va donar lloc a la publicació Alexandre de Riquer. L'Home. L'Artista. El Poeta, publicat l'any 1978. En el volum, que conté nombroses il·lustracions d’un dels creadors més rellevants del modernisme simbolista català, s’hi apleguen textos de Josep Maria de Riquer i Palau, fill de l’artista, dels estudiosos de l’obra creativa de Riquer: Alexandre Cirici Pellicer, Eliseu Trenc Ballester i Mariàngela Cerdà i Surroca (curadora del volum) i Joan Graells i Prat, animador des de Calaf d’aquell homenatge necessari al qual van assistir-hi membres de la família Riquer, tal com queda reflectit en l’àlbum de fotografies de l’esdeveniment.

Segon moment: al Casino de Calaf, entitat ben arrelada a la vila, es va presentar Vésten en'layre, un llibre-homenatge a Alexandre de Riquer elaborat amb motiu del centenari de la seva mort que aplega poemes d'un conjunt de disset poetes* de diverses generacions en actiu en diàleg amb fragments del llibre Crisantemes, considerat una joia del Modernisme artístic i literari que Alexandre de Riquer va publicar l'any 1899.

Per iniciativa entusiasta de Paquita Quer, d'El Quiosc del Passeig, i de la poeta Marta Pérez i Sierra, curadora amb mi del volum editat per Témenos Edicions, l'acte d'homenatge es va desenvolupar amb aquella calidesa, franca hospitalitat i alçada emotivoespiritual que ben segur li hauria plagut a Alexandre de Riquer, organitzador com era de tertúlies culturals al seu «niu d'àligues» (segons l’expressió de Joan Maragall), la seva casa-taller al carrer de la Freneria número 5, davant de la catedral de Barcelona. Va tancar la presentació i recital de poemes que la pandèmia havia ajornat l’alcalde de Calaf, Jordi Badia. L’acte va cloure’s amb una peça de Salvador Pané, que ha musicat «No hi pensarem», un poema inèdit d'Alexandre de Riquer, ofert pel sempre generós calafí Joan Graells i Prat, que ha estat inclòs en aquesta publicació que s’acompanya d’unes paraules de la Consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, impulsora de l’Any Alexandre de Riquer.

Teresa Costa-Gramunt, comissària de l’Any Alexandre de Riquer

 

*poetes: Carles Cervelló, Eduard Miró i Saladrigas, Eduard Sanahuja, Empar Sáez, Esteban Martínez Serra, Francesc Culleré Moragues, Joan de la Vega, Jordi Pàmias, Jordi Valls Pozo, Laia Llobera, Marta Pérez i Sierra, Odile Arqué, Rafael Vallbona, Ricard Mirabete Yscla, Rodolfo del Hoyo, Sònia Moll i Teresa Costa-Gramunt

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local