Moneda social

Enfortir la producció i el comerç local

Turuta. Alba Pawlowsky

Turuta. Alba Pawlowsky

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una bona manera de contribuir a donar força a la producció i el comerç local és fent una aportació d'euros en el Fons d'equilibri de la turuta, en el compte ES47 1491 0001 2320 1789 4623 , t’expliquem perquè:

Com ja deus saber la “moneda social” la turuta la vàrem posar en marxa fa més de 11 anys amb la finalitat de potenciar la producció i el consum local. Ja en aquell moment ens plantejàvem que amb el Canvi Climàtic i el Pic del Petroli podríem tenir problemes de proveïment de productes de primera necessitat.

La turuta és un sistema d’intercanvi entre les persones, entitats i professionals membres de l’associació ECOL3VNG. No té interessos i no està recolzada amb euros sinó que totes les turutes existents són temps que alguna persona ha invertit en projectes de millora social. És un compte que cadascú té i que s’hi accedeix com qualsevol compte bancari, amb l’ordinador o amb el mòbil.

Quan fas una compra en la majoria dels comerços actuals, una gran part dels euros que pagues marxen del nostre poble i van a mans de grans empreses especuladores. Les turutes són com euros que no marxaran mai d’aquí, es queden per seguir donant vida local. Fiscalment una turuta és com un euro, un mitjà de pagament.

Hi ha establiments que accepten una part amb turutes i d'altres que et donen turutes com a premi per la teva compra.

Hi ha persones que tenen moltes turutes perquè estan molt actives en projectes socials i els aniria bé de poder canviar algunes turutes per alguns euros.

La finalitat del FONS D'EQUILIBRI és que al desembre, les persones i comerços que tinguin moltes turutes i ho vulguin, puguin canviar-les per euros, de manera proporcional a la quantitat d’euros recaptada.

Pots fer un donatiu, que per petit que sigui donarà impuls a la turuta, i si a més ets una persona sòcia et podràs compensar el mateix valor amb turutes més un 10% de bonificació. Aquest projecte del FONS D’EQUILIBRI, és experimental i acaba a finals de novembre.

Donant suport a la turuta estem treballant per retornar valor a la producció local. Si mirem les notícies de cada dia, cada vegada és més important fer aquesta transició: de l'economia especulativa, que està destruint el Planeta, a costa de considerar-lo com una font de recursos que cal explotar, a l’economia cooperativa, en la que tothom hi ha de poder participar, sense exclusions i respectuosa amb el Planeta.

Si prefereixes fer un donatiu en monedes i a la vegada rebre informació del projecte Turuta, pots anar al Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat - Can Pahissa, tots els dimarts i dijous de 11:30 a 13h o bé concertar una entrevista en el correu electrònic

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local