Llengua catalana

En relació a la sentència del TSJC que fixa en un 25% de castellà en un curs d'una escola de Cubelles

Clàudia Rodríguez i Donaire. Eix

Clàudia Rodríguez i Donaire. Eix

A banda d’això, els infants que s’han escolaritzat en la immersió lingüística tenen una competència comparable en castellà i català (amb dades objectives, segons els estudis del Ministeri, a les dades de les proves externes de la Generalitat i de la Selectivitat ).

En segon lloc quan analitzem la sentència del tribunal, aquest solament enganxa una sentència ja dictada en la que va imposar el 25% de classes en castellà a un grup de segon d’ESO de l’institut Els Pallaresos de Tarragona. En cap moment s’ha tingut en consideració la situació de l’escola de Cubelles, ni s’ha parlat amb la Comunitat Educativa i sobretot no s’ha demanat opinió a la majoria dels pares i mares de l’alumnat de Cubelles.

En tercer lloc els nostres veïns i veïnes han de saber qui hi ha darrera d’aquesta suposada voluntat d’uns pares, “l'Asamblea por una Escuela Bilingüe”.

Aquesta associació defensa entre altres coses el següent... “Exigimos a las autoridades nacionalistas que asuman la realidad catalana y no jueguen al discurso de la confrontación. ¡Cumplan las sentencias y dejen de hacer trampas en la ejecución de las resoluciones judiciales! Acaben pressumint... “acabamos el 2021 con 7 proyectos lingüísticos ilegalizados”.

En quart lloc cal preservar el català com a llengua vehicular a l'aula, no hem de traslladar la responsabilitat únicament als centres educatius, cal un compromís de totes les forces polítiques del nostre consistori. Hem de blindar l’escola amb un model d’ensenyament com a garantia dels drets lingüístics. Un model d'escola que ha estat positiu amb una acceptació de manera generalitzada entre els sectors que n'han estat afectats.

La llengua catalana és la llengua pròpia de Catalunya i tots tenim el dret de conèixer-la i d’usar-la, a Cubelles com molts municipis de Catalunya l’ús del català se situa per sota del 50%.

Cal actuar davant l’impuls i l’estratègia dels partits de dretes o d’extrema dreta espanyols, cal també estar a l’aguait i evitar que s’impulsi encara més la deriva extremista i recentralitzadora de VOX i altres partits unionistes.

Estem davant d’un setge a l’ensenyament en català per part de l’Estat espanyol i hi ha un incompliment de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries, cal aturar aquest procés de genocidi lingüístic. L’únic model respectuós amb els compromisos de la Carta Europea és el que s’aplica a Catalunya basat en la immersió lingüística i en la no-segregació dels infants. Hem de veure clar que el model lingüístic català ha contribuït de manera decisiva a l’èxit escolar, en general.

Les famílies que tinguin fills i filles en edat d’ensenyaments obligatoris han d’estar sensibilitzades per l’ús del català en els centres. L’escola Vora del Mar ha practicat des dels seus inicis un projecte educatiu competent, sòlid i aglutinador. Una escola que ha demostrat, amb una Comunitat Educativa potent, vèncer tots els sotracs que li ha tocat viure.

Una dada ens ha de fer reflexionar, en 20 anys de plena vigència del model lingüístic escolar a Catalunya, només 12 famílies han demanat que els seus fills fossin escolaritzats en castellà. No permetem que les noves generacions siguin hereves de la nostra inacció.

 

Clàudia Rodríguez i Donaire, portaveu de secció local del Jovent Republicà de Cubelles

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!