Empredor veterà

Mor Joan Ferret Carbonell, empresari, inventor i fundador de FERVE

Mor Joan Ferret Carbonell, empresari, inventor i fundador de FERVE. Ajuntament del Vendrell

Mor Joan Ferret Carbonell, empresari, inventor i fundador de FERVE. Ajuntament del Vendrell

El diumenge 9 de gener de 2022 va morir a Barcelona Joan Ferret Carbonell, empresari, inventor i fundador de FERVE. Joan Ferret Carbonell va néixer al Vendrell l’any 1932, i de ben jove va començar a treballar en l’empresa familiar Tallers Elèctrics Ferret, que el seu pare Benvingut havia obert en la dècada de 1920. L’any 1956 Joan Ferret Carbonell crea al carrer Santa Anna del Vendrell l’empresa FERVE, dedicada exclusivament a desenvolupar aparells originals per a la bateria d’automoció, especialment els carregadors, que seran el producte emblema de la marca. En poc temps el volum de feina obliga a obrir una nova fàbrica al carrer Nou, i posteriorment l’empresa es trasllada a la seva seu actual a la carretera de Calafell.

Des dels anys 1960 Joan Ferret Carbonell va iniciar l’expansió internacional de FERVE, amb continus viatges per obrir nous mercats als carregadors de bateries fabricats al Vendrell. Gràcies a aquesta tasca constant, els productes FERVE són presents en més de cent països d’arreu del món.

Pel que fa al seu vessant d’inventor, l’any 1967 Joan Ferret Carbonell va crear el Fervelèctric, un automòbil elèctric alimentat amb bateries. Aquest vehicle va obtenir molt de ressò als mitjans de comunicació tant nacionals com internacionals. Arran d’aquest èxit, dos anys més tard va treure al mercat un patinet elèctric, que es pot considerar un precursor dels models actuals. El 1980 Joan Ferret va modificar el seu automòbil instal·lant-hi un sostre amb plaques fotovoltaiques per carregar les bateries. D’aquesta manera, el Fervelèctric va ser el primer vehicle solar fabricat a Espanya.

Al llarg de la seva trajectòria professional Joan Ferret Carbonell va idear dotzenes de carregadors, comprovadors i arrencadors de bateries. També va crear els microtallers “Ferret’s Mini Models”, vitrines a escala que reprodueixen tallers de reparacions amb tota exactitud, des dels automòbils fins als detalls més insignificants. Pel que fa a les seves aficions, destaquen la fotografia i la pintura, amb diverses exposicions com la dedicada als automòbils Ferrari que va presentar a Barcelona.

Joan Ferret Carbonell va estar actiu fins als 85 anys, i sempre el van acompanyar l’esperit emprenedor i la vitalitat que li van permetre assolir tantes fites al llarg de la seva vida.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!