Adiccions

El consum de tabac entre els joves

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tots sabem que les drogues actuen sobre el sistema nerviós central i amb elles apareixen problemes de conducta i de percepció afectant al nostre estat d’ànim. També que creen addicció, psicològica i física per tant, cal augmentar la dosi en el seu consum habitual per aconseguir els efectes desitjats.

En els darrers estudis de consum de drogues en la població escolaritzada, alcohol, tabac i derivats del cànnabis són les més consumides pels adolescents i joves a Catalunya. L´augment de consum de cànnabis entre els adolescents està molt lligat als problemes de salut mental en aquesta franja d’edat.

Diversos psicofàrmacs com el tabac, l’alcohol, el cafè, la cola d’enganxar i el dissolvent són considerats  substàncies legals. Cal observar també que la mitjana d’edat en que es comença a fumar a Catalunya és de 14,3 anys, segons les dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Lligats al tabaquisme trobem diagnòstics mèdics relacionats amb la disminució de les defenses, amb problemes cardíacs, s’ha constatat que pot esdevenir l’origen del 85% de malalties cròniques respiratòries. Perjudica la circulació de la sang i malalties com la bronquitis i l'emfisema, pot provocar un gran nombre de càncers, com els de pulmó, boca, laringe, tràquea, pàncrees o bufeta urinària. També apareixen dificultats per respirar i sobretot per la pràctica de l'esport, també afecta a l'elasticitat de la pell, les arrugues, l’acne, les dents o el mal alè. Pels pacients amb diabetis, el dany potencial del tabac es multiplica.

M’agradaria compartir amb vosaltres, alguns dels factors responsables de l’accés dels joves al consum del tabac. Per la majoria dels joves el basen en el sabor de la cigarreta a l’hora de comprar un paquet. Altres, pels no fumadors, senten curiositat sobretot per les cigarretes amb sabors especials. Per les campanyes publicitàries els joves relacionen el tabac amb esdeveniments musicals. Per algunes noies no fumadores, creuen que fumar serveix per aprimar-se.

Heu de saber que el tabac està composat per nicotina, una substància estimulant, responsable de la dependència física que produeix fumar. La seva presència en la sang és de menys dues hores, quan baixa la seva concentració, tornen les ganes de fumar.

El quitrà i els agents cancerígens, com el monòxid de carboni, provoca que la sang tingui dificultats per transportar l’oxigen.

Altres components són, l’acetaldehid, l’acetona, l’acroleïna, el benzè, el formaldehid, el metanol, la Nitrosodietilamina, la Nitrosodimetilamina, l’estirè, la naftilamina, l’Aminobifenil, l’arsènic, el benzo(a) antracè, el benzo(a) pirè, el cadmi, el crom, el plom i el níquel.

Les campanyes de màrqueting esdevenen molt agressives i també inciten al consum de tabac, especialment en població jove. Les seves conseqüències han fet reaccionar a l’OMS que ha engegat accions impulsades per desmuntar mites, aportant a nois i noies els instruments necessaris per reaccionar davant les practiques de captació, ho han fet gràcies al paper dels influencers, amb una gran presència entre els més joves.

Si parlem dels fumadors passius, el fum del tabac té fins a 4.000 substàncies químiques, com la nicotina, el monòxid de carboni, els quitrans, l'amoníac, l'àcid fòrmic, el formaldehid, la seva proporció depèn de la varietat del tabac, els additius que conté, la mida de la cigarreta, la classe de paper, etc.

A l’actualitat el 49,6% de les persones fumadores de 15 a 24 anys consumeix cigarretes fetes a mà, aquest ha augmentat el seu consum perquè creuen que és més barat i més sa.

Entre el jovent fumador d’entre 15 i 25 anys el 71% fumen cigarretes fetes a mà, un 25% cigarreta convencional, un 7% cigarreta electrònica, un 5% pipa d’aigua, xixa, catximba i un 20,3% fuma cànnabis.

Podeu consultar les dades actualitzades de consum de tabac, la seva prevalença, les dades per sexe i per grups d'edat. 

Per poder fer una veritable tasca de prevenció, s’ha d’intervenir directament amb els joves per informar-los i reflexionar sobre les seves creences i actituds. Els educadors i educadores sabem que els joves són vulnerables, per tant poden arribar a l’experiència de consum de drogues amb massa facilitat.

El tabac, amb una gran capacitat addictiva, suposa un perjudici per la salut, malauradament esdevé una de les causes de mort evitable al món. Entre els joves la pressió de l’entorn i les característiques pròpies d’aquesta etapa, ens obliguen a treballar en la prevenció del tabaquisme com a un dels objectius principals relacionats amb la salut pública.

Penseu que les cigarretes tenen un disseny  per crear i mantenir l’addicció, les empreses tabaqueres per augmentar el seu poder addictiu incrementen el contingut en nicotina, han d’afegir amoníac per augmentar la velocitat d’alliberament de la nicotina i sucres per augmentar l’addició i facilitar la inhalació del fum del tabac.

Hem de tenir en consideració que per augmentar el seu atractiu sobre els joves, s’afegeixen components com l’àcid levulínic que disminueix el poder irritatiu de la nicotina i suavitza el gust del fum, també s’incorporen saboritzants com xocolata i altres que endolceixen el sabor. També es solen afegir  broncodilatadors per facilitar la inhalació i també mentol que suavitza la irritació de la gola i per suavitzar el seu gust.

Estudis realitzats als EEUU han detectat un augment de nitrosamines, molt cancerígena, amb els forats de ventilació dels filtres, els fumadors i fumadores inhalen amb més freqüència i més intensitat.

El consum de tabac i alcohol provoquen greus problemes de salut pública, per tant ens afecten no solament a nivell sanitari, també ho fan en la els àmbits econòmic, social i ambiental.

S’han de proposar accions des d’una vessant educativa i sobretot promoure entre els joves les habilitats personals, que són la base per fer front a les diverses situacions de la vida quotidiana i sobretot cal tenir present a l’escola, a la família i a la comunitat.

He fet un recull d’uns quants consells que podem trobar en les xarxes i que poden ajudar a deixar de fumar.

Cal mentalitzar-se per deixar de fumar, s’ha de fixar un dia per deixar-ho i s’ha de fer totalment i de cop.

Hem de beure aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C. Sempre s’ha de moderar al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.

S’han de menjar aliments rics en vitamina B com el pa i l’arròs integral, cal fer exercici regularment.

Les petites estones de lleure s’han d’omplir d’activitats que veritablement ens agradin, que ens satisfacin, per exemple podem iniciar una afició que ens agradi.

També ens pot ajudar algun fàrmac, sempre supervisat per professionals sanitaris (metges, infermers i farmacèutics) per ajudar-nos a treballar la dependència del tabac.

Una manca d’acompanyament, de prevenció i de models educatius pot incrementar el consum del tabac, aquest inevitablement produeix efectes no desitjats entre els joves, no s’ha d’oblidar que existeixen solucions i eines per reduir-ne els riscos.

Cal empoderar-los en la presa de decisions, els grans som els referents per als més joves, esdevenim els miralls on mirar-se i d’on aprendre, per això hem d’estar molt pendents. I sobretot recordeu que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac, gairebé 10.000 cada any, és a dir, una mort per tabac cada hora.

“És més valent el que supera els seus desitjos que el que conquesta als seus enemics, perquè la victòria més difícil és sobre un mateix”, Aristòtil. Després anys de negació i mentides, l'empresa Philip Morris ha admès que fumar cigarrets provoca càncer de pulmó i altres malalties. Aquest reconeixement formal arriba massa tard però hem de donar-li la benvinguda.

Joan Rodríguez i Serra, és educador social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local