Impressions sobre el cicle Baix Penedès perifèria, frontissa o vàlua estratègica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Al fil de la presentació del cicle Metròpoli oberta impulsat per Barcelona  Demà que es va realitzar al Vendrell, voldria posar sobre la taula les meves reflexions sobre el que penso arrel d’algunes intervencions i a la vegada que implemento la meva visió d’alguns aspectes d’aquest cicle.

El primer que em sobta de les intervencions, és escoltar a l’alcalde de Vendrell dir que som part de la metròpoli barcelonina encara que no ho sapiguem. En el millor dels casos senyor alcalde, son part de la metròpoli tarragonina i hem de créixer i connectar-nos millor amb Tarragona a la  vegada que treballem com a part nord de la metròpoli en millorar les nostres connexions amb la metròpoli barcelonina. Cal tenir una visió de territori i jo entenc que som part de la metròpoli Tarragonina, i hem de  treballar i crèixer com a tal pensant en el nostre paper i la nostra vàlua com a frontissa amb la metròpoli Barcelonina.

Pel que fa algunes de les intervencions, es va parlar de forma grandiloqüent de les grans infraestructures del territori, que si el tren orbital, que l’eix transversal ferroviari, estructures que queden fora del Baix Penedès, mentre es va despatxar amb un curta i poc explicada resposta a la pregunta de si es treballava en la millora de la R4, que es la línia que uneix el Baix Penedès per l’interior i que amb menys de un 1 per cert del cost d’aquestes dues grans infraestructures es podria tirar endavant, donant el doble de servei que l’actual. I es que cal deixar palès que per tirar endavant aquesta millora bastaria amb fer que els trens Barcelona-Vilafranca que ara queden barats a l’estació dels Monjos arribessin i sortissin de l’estació de Sant Vicenç de Calders. D’això penso ningú a la Generalitat esta posant fil l’agulla tot i ser una reclamació, barata i molt útil per millorar la  connectivitat entre la comarca i el cinturo industrial i la universitat Autònoma. Tampoc vaig escoltar a ningú dir en aquest mateix aspecte que cal fer una millor connectivitat entre l’R8 i l’R4 el qual suposaria que les persones que van a la universitat o tornen al Baix Penedès no quedessin quasi una hora de mitjana esperant el tren a Martorell. Crec que el repte des de el punt de vista territorial és tenir una millor connectivitat entre els  territoris i en aquest aspecte cal posar en context que per millorar la connectivitat de forma eficient, i sostenible s’ha de treballar en millorar l’R4 i la connectivitat amb l’R8. Com a representant de la Federació Xarxa Vendrellenca que te seu a la metròpoli tarragonina crec que això s’hauria  d’implementar ja i en aquest àmbit parlarem amb les administracions i traslladarem la nostra visió a Barcelona Demà.

Hem sobta molt escoltar parlar del Penedès Marítim, sense tenir en compte les grans cosses que tenim per gaudir a l’interior, necessitem un projecte de territori que construeixi camins de mar cap a l’interior i viceversa, per que el Baix Penedès és comarca de mar i interior. Per aquest motiu, ho vaig dir en el seu dia i torno a dir ara, el Penedès Marítim és una marca excloent que no contempla ni promociona la realitat i la riquesa de les bastes muntanyes i els boscos de l’interior i això és un profund error.

Sobre el Logis Penedès, estic una mica sorprès de veure com des de la  Generalitat, el Delegat de la Generalitat de la Vegueria, diu que això no es tirarà endavant, mentre que el president del Consell Comarcal del Baix Penedès, en nom d’aquest estament, diu que no ha quedat descartat. En la  meva opinió la logística no pot ser un element que ens generi ocupació, perquè la mecanització del sistema d’emmagatzematge fa impossible dotar de feina al territori, i la poca que podem atreure a traves d’aquesta aposta serà una que generi llocs de treball de baixa qualitat amb sous baixos; això no pot ser el futur per la comarca. Entroncant amb això voldria parlar del projecte comarcal al qual va fer referencia el president del Consell Comarcal, em sorprèn molt que ell parli d’un Projecte Comarcal que hem consta que existeix, mentre que ens trobem que el que acaba reclamant en  aquest acte com a institució representativa de la Comarca, és l’ampliació de l’hospital. Hem preocupa que en comptes d’anar a Barcelona amb una pancarta els Batlles de la Comarca no haguessin anat amb el pla sota el braç. En la meva opinió si tens un pla, i tens clar que és el teu pla, una vegada l’ha aprovat, has de treballar de forma clara i decidida per tirar-lo endavant, i no tinc massa clar que això sigui el que s’està fent.

Ja per acabar, m’agradaria tancar aquest article dient que des de la Federació Xarxa Vendrellenca, aprofitarem l’oportunitat d’implementar propostes en aquest àmbit i obrir un canal amb els impulsors del projecte per aportar idees i propostes que millorin al Baix Penedès com l’extrem nord de la metròpoli Tarragonina i a la vegada connectin amb l’extrem sud de la metròpoli barcelonina, sent a la vegada un espai obert i punt de  trobada de totes dues realitats metropolitanes.

Antonio Garcia Leal
President de la Federació 
Xarxa Vendrellenca

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local