Mesa de Mobilitat

La ronda Ibèrica de Vilanova continuarà amb un sol carril per sentit de circulació

El govern local proposa millores per facilitar el pas dels vehicles d'emergències i el creuament de vianants

La ronda Ibèrica de Vilanova continuarà amb un sol carril per sentit de circulació. Ajuntament de Vilanova

La ronda Ibèrica de Vilanova continuarà amb un sol carril per sentit de circulació. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Vilanova i la Geltrú proposa mantenir la ronda Ibèrica amb un sol carril per sentit de circulació. Després de valorar el funcionament dels darrers mesos, s'ha elaborat un proposta que inclou millores per facilitar el pas dels vehicles d'emergències i el creuament de vianants, en una aposta clara per augmentar la seguretat i pacificar el trànsit, assimilant la ronda “més a un carrer que no pas una autopista urbana”.

Així ho ha explicat el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, a la 2a reunió de la Mesa de Mobilitat celebrada aquest dimecres, una sessió que va comptar amb més de 30 persones apuntades, i que ha servit per parlar d'aquesta proposta: “l'aposta del govern municipal és reduir el trànsit, evitar que la ronda sigui una via d'alta velocitat, i prioritzar la seguretat dels vianants i les bicicletes. La normativa europea, estatal, i la Generalitat és clara: cal disminuir l'espai púbic destinat als vehicles en favor de les persones”.

Amb l'objectiu de millorar la seguretat de vianants i vehicles, un cop finalitzades les obres d'ampliació de l'aparcament dissuasiu dels jutjats, es preveu eliminar les places d'aparcament que s'havien creat en el carril lateral entre la rotonda de la carretera de l'Arboç i la rotonda de la rambla de Sant Jordi, i convertir aquest vial en un voral d'emergència, mantenint també zones específiques de càrrega i descàrrega segures. Una proposta que ha estat presentada i validada pels serveis d'emergències. Pel que fa a l'accés a l'hospital, s'obrirà la mitjana entre els dos sentits de circulació perquè els vehicles d'emergències puguin accedir directament. La mateixa actuació es farà davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra.

A la vegada, els passos de vianants se senyalitzaran amb un “espai de vida”, un espai lliure de cotxes, protegit amb pilones, que millora la visibilitat dels vianants a l'hora de creuar. D'aquesta manera es farà un creuament segur, en dues etapes, gràcies a la mitjana o illeta que separa els dos carrils de circulació. D'altra banda, es va anunciar una campanya per recordar que quan els semàfors estan en ambre per als vehicles, el vianant té prioritat de pas.

Pel que fa a la velocitat permesa, que amb motiu de les mesures anti-covid es va establir en 30 km/h, es proposa que sigui de 40 km/h. Tal i com es va explicar durant  La Mesa de Mobilitat, es tracta d'una velocitat realista per una via amb un carril de circulació ample i rotondes grans, que evita els accidents greus amb vianants.

En el cas del tram de ronda que va des de la rambla de Sant Jordi fins a la ronda Europa, s'ha comprovat que el volum de trànsit permet mantenir el carril d'aparcaments. L'actuació més important en aquesta zona serà a la rotonda entre les dues rondes, ja que es faran carrils específics per als girs a la dreta, per tal de facilitar el trànsit, especialment el que arriba de la ronda Ibèrica i vol anar direcció mar. També es pintarà un nou pas de vianants que farà que els vehicles que arriben des de Vilafranca disminueixin la velocitat.

El regidor ha explicat que “els canvis es faran efectius al llarg del primer trimestre de 2021. Després d'haver validat la proposta amb els serveis d'emergències i haver escoltat la ciutadania en aquesta Mesa de Mobilitat, l'equip de govern l'acabarà de redactar amb les aportacions recollides, s'exposarà a tots els grup de l'oposició en comissió informativa, i es preveu començar les obres i la senyalització a principis d'any”.

La proposta arriba després de corroborar que no s'han produït grans embussos ni el col·lapse de trànsit que es preveia amb la tornada a les escoles i a la feina el mes de setembre. De fet, s'ha constatat que el trànsit a la ronda Ibèrica ha disminuït lleugerament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local