Masia d'en Cabanyes

Els poemes essencials de Manuel de Cabanyes, per Sant Jordi

Aquest dissabte es presenta el llibre 'Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes'

Redacció Vilanova i la Geltrú 19-04-2017 18:37 Lectures 3648
Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes. EIX

Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes. EIX

Aquest cap de setmana la Masia d’en Cabanyes acull els actes entorn a la Diada de Sant Jordi que començarà dissabte 22 d’abril a les 12 del migdia amb la presentació del llibre “Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes” editat pel Consell Comarcal del Garraf a cura d’El Cep i la Nansa Edicions.

Manuel de Cabanyes, el poeta de Vilanova, que deia Víctor Balaguer, està estretament lligat a la Masia d’en Cabanyes i al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”. En la casa-museu hi són presents els elements patrimonials que ens recorden el poeta. El Consell Comarcal del Garraf i el “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” té com a  missió i voluntat custodiar, conservar i divulgar la seva figura i obra, una missió que es porta a terme amb totes les eines a l’abast d’aquesta institució. En aquesta ocasió compartim els poemes més essencials del poeta a través de la tasca que ha fet Oriol Pi de Cabanyes.

El Consell Comarcal del Garraf, recorda que Manuel de Cabanyes, malgrat la seva injusta i massa prematura mort, va rebre  lloances i reconeixement més enllà de la ciutat i el país. L’any que va morir, el 1833,  havia de publicar-se el recull de poemes Preludios de mi Lira, una de les obres considerada més importants del romanticisme d’arrels clàssiques de la literatura en castellà. La seva obra, aquesta i les posteriors, va ésser reconeguda, després de la seva mort per persones significants com Manuel Milà i Fontanals i Marcelino Menéndez Pelayo. També gràcies a la força i l’energia del seu germà gran, Josep Anton de Cabanyes, que adolorit per la mort del germà petit i coneixedor de la vàlua literària dels seus poemes, va esdevenir un protector i difusor de la seva obra un cop mort.

Si Preludios de mi Lira recollia tretze poemes i tingué una tirada molt curta, en posterioritat els temes que Manuel de Cabanyes tractava – la llibertat, l’amistat, l’amor, la mort –, han vist la llum en publicacions que entenem tenien l’objectiu comú de posar la poesia de Manuel de Cabanyes allí on li pertoca: Poesies completes de Manuel de Cabanyes, amb pròleg i notes d’Alfons Maseras, l’any 1933, i Preludis de la meva lira/Preludios de mi Lira, amb estudi d’Allison Peers i prefaci de Miquel Maria Gibert, l’any 1981.

El recull de poemes que presentem segueix en el camí de mostrar l’obra de Manuel de Cabanyes, divulgar-la, apropar-la a la ciutadania. És en aquest sentit, que concretem una nova eina per a la divulgació de l’obra de Manuel de Cabanyes, i recollim la iniciativa per mostrar-la i divulgar-la, de nou, amb traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes , omplint l’edició que es presentarà dissabte de comentaris amb matisos, vinculacions i vincles culturals d’arreu, aclariments i notes – donant llum als poemes –  que fan que la lectura de la poesia de Manuel de Cabanyes ens sigui propera.

En l’acte de presentació intervindran Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf; Francesc de P. Mestres, editor d’ El Cep i la Nansa Edicions; Xavier Solà de Andrés, professor i cabanyista, i Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i curador de l’obra. Francesca Roig, intèrpret i Teresa Costa-Gramunt, escriptora, faran lectura dels poemes.

Pel que fa a la Jornada de Sant Jordi, diumenge 23, a partir de les 10 del matí, els jardins de la Masia d’en Cabanyes acolliran l’acte Homenatge a la poesia: Manuel de Cabanyes i Palau i Fabre i VI Lectura compartida i encadenada. Una jornada dividida en tres ritmes: la lectura poètica i biogràfica de Manuel de Cabanyes, que enguany es farà amb les poesies actualitzades per Oriol Pi de Cabanyes; un segon ritme amb l’homenatge a Josep Palau i Fabre en el centenari del seu naixement i finalment la lectura lliure i voluntària de poesies. Un acte conduit per Laura Marín, amb la participació de Xavier Solà de Andrés, Joan Noves, Teresa Costa-Gramunt i Maria Rosa Nogué.

A més, d’aquests actes, el cap de setmana continuen les activitats familiars a la Masia d’en Cabanyes. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No