DO Cava

El consum de cava puja al mercat exterior però s’estanca a l’interior, on hi ha acumulació d’estoc

El Consell Regulador admet que les “expectatives massa optimistes” a finals del 2017 van topar amb un boicot derivat de la situació política

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La DO Cava va tancar el 2018 amb un augment del consum al mercat exterior, en contrast amb l’estabilitat del mercat interior. Segons les dades presentades aquest dimarts, l’últim any es van produir 244,5 milions d’ampolles (-3,2%) per valor de 1.146 MEUR. D’aquestes ampolles, 165 milions es van vendre i consumir a l’estranger (+1,8%). En canvi, pel que fa al cava que es va quedar al mercat nacional, la xifra d’ampolles va caure un 12% però el consum va créixer un 0,3%. La DO Cava atribueix la caiguda al fet que els cellers tenien acumulada una gran quantitat d’estoc del 2017. Segons el Consell Regulador, aquell any hi va haver unes “expectatives massa optimistes” que es van torçar amb el boicot derivat de la situació política de la tardor.

En el cas concret de les exportacions, durant el 2018 es van vendre a l’estranger més de 165 milions d’ampolles, les quals suposen un 1,8% més en volum i un 4,3% més en valor, si es compara amb el 2017. Es tracta, segons la DO Cava, de xifres “històriques”, que signifiquen un creixement del 25% en comparació a fa deu anys enrere.

“El cava s’ha fet un lloc als mercats exteriors, gràcies, en part, a un creixement del consum dels escumosos a nivell internacional. Això és positiu”, ha apuntat el president de la Do Cava, Javier Pagès, que ha remarcat que “el cava n’està traient profit com a un dels principals operadors del sector”.

Per països, Alemanya, Bèlgica, Estat Units i el Regne Unit van aclaparar bona part de les exportacions: als quatre països s’hi van distribuir més de 102 milions d’ampolles. De fet, del conjunt d’exportacions, 115 milions van anar a parar a la Unió Europea (un 47% del total del cava produït al cap de l’any), mentre que prop de 50 milions es van distribuir a altres països (un 20%).

La DO Cava matisa les xifres històriques del consum intern

La presentació de resultats de la DO Cava d’aquest dimarts ha estat la primera de la nova junta encapçalada per Javier Pagès. A diferència d’altres exercicis, l’actual presidència ha volgut matisar la metodologia que utilitzava la junta sortint a l’hora de xifrar el mercat interior. Si antigament es comptabilitzaven com a venudes a l’estat espanyol totes aquelles ampolles que no es distribuïen a l’estranger, ara la junta ha matisat que hi ha una part d’aquest cava que realment no es ven i roman en estoc.

L’actual junta ha assenyalat aquesta matís per explicar que el nombre d’ampolles del mercat intern va caure un 12% el 2018 però, en canvi, el consum va créixer un 0,3% i el valor facturat va pujar un 2,9%. Segons Javier Pagès, la producció d’ampolles va ser substancialment inferior “perquè als cellers hi havia més producte acumulat de l’últim any”. La DO atribueix aquest estoc al boicot provocat per la situació política, amb el referèndum de l’1-O i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Tot i la davallada en producció destinada al mercat interior, Pagès ha insistit en posar en valor el lleuger augment del consum i ha afegit que el primer trimestre del 2019 està sent positiu: entre gener i març, les ampolles destinades a l’estat espanyol han crescut un 33,4% en comparació al mateix període de l’any passat.

Es manté la tendència alcista dels productes Premium

D’altra banda, la DO Cava ha remarcat aquest dimarts que la venda de les ampolles de cava Premium –Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat- va continuat creixent per damunt de la mitjana del sector, amb un augment de més del 20% en comparació al 2017. “Això demostra que l’amant del cava està demanant, cada cop més, vins escumosos de prestigi”, ha apuntat el Consell Regulador, tot celebrant que aquests productes van representar més del 13% de la producció total del cava.

En paral•lel, el Consell Regulador també ha destacat l’increment de vendes del cava ecològic. Si bé continua sent una representació minoritària dins el volum total d’ampolles del 2018 –només 10,4 milions dels 244,5 de l’últim any van ser ecològiques-, l’elaboració ecològica va créixer un 76%.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local