Seguretat ciutadana

Ocupacions i més presència d'efectius a la Vegueria

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Recentment hem vist com l’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull posava de nou sobre la taula als matins de TV3, el problema que tenim a la Vegueria del Penedès amb les ocupacions il·legals i les dades delinqüencials al nostre territori. Ocupacions abusives, robatoris o les plantacions de marihuana són una dinàmica ja molt habitual i dramaticament normalitzada. 

Aquests fets que causen tants problemes a la ciutadania fa que ens plantegem una pregunta, perquè no canvien la legislació? i mentrestant això no canvia, disposem de prou efectius de Mossos d’Esquadra a la nostra Vegueria? 

Veien les dades del 2021 del departament d’Interior, a dia d’avui la Vegueria disposa de 590 efectius repartits per les 4 comarques. Però no són tots agents de carrer, també estan inclosos tota l’escala funcionarial. Per tant, podem concloure que la ràtio de que tenen els nostres ciutadans per habitant és d’un mosso per cada 842 habitants. 

Si fem la comparativa amb la Vegueria del Camp de Tarragona que tenim un nombre similar de població ens trobem que tenen una ràtio de 375 persones per cada mosso i la situació es repeteix seguint la mateixa dinàmica a la resta de vegueries que inevitablement ens porta a la conclusió de que és urgent que s’hi posi solució de manera urgent. 

Per posar més inri, una dada que explicita aquesta manca d’efectius a la Vegueria, és que som l’únic territori on el nombre d’agents de la Policia Local és més elevat que el nombre dels agents de Mossos d’Esquadra. Això posa en evidència la càrrega que suposa això pels nostres ajuntaments ja que recau sobre ells les polítiques de seguretat i posa en evidència una vegada més la manca d’implicació de la Generalitat de Catalunya amb la Vegueria del Penedès. 

Tenim sistemes urbans consolidats i amb població suficient per tenir Comissaria de Mossos d’Esquadra, Calafell-Cunit, Piera-Masquefa, són alguns d’aquest exemples. En el cas concret de Calafell-Cunit hi ha una població al voltant dels 50.000 habitants i a l’estiu poden arribar a superar els 200.000 habitants, i no disposen de cap Comissaria. 

Molts dels nostres pobles i municipis no podem donar exclusivament una resposta a moltes de les problemàtiques que tenim, especialment el temes de les ocupacions. Per manca de mitjans, i perquè molts dels nostres municipis tenen una extensió i una tipologia urbanística, urbanitzacions allunyades, que fan quasi impossible el control del territori. 

Des d’ Impulsem el Penedès, ens erigim com a ferms defensors de la Vegueria Penedès i volem denunciar de nou que les dades són molt preocupants i que són totalment deficitàries comparativament amb la resta de vegueries. Ens calen més Mossos d’Esquadra, perquè per població no tenim els que tenen les altres Vegueries i sobretot per recolzar i donar suport a tants Ajuntaments que no poden fer front als reptes i això suposa deixar desemparat als ciutadans. La gent del territori de la Vegueria no són ciutadans de segona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local