Literatura

Una ofensa mortal

Coberta de 'Una ofensa mortal' de Louise Penny. Eix

Coberta de 'Una ofensa mortal' de Louise Penny. Eix

Una nova historia de  la sèrie del casos de l'Inspector Armand Gamache. Ja en són uns quants però cal dir que a mesura que han anat sortint cada nova historia augmenta l’intriga i l’emoció, l’autora construeix uns marcs narratius realment cada cop més interessants. L’inspector Gamache s’ha passat tota la seva vida professional lluitant contra els criminals i els corruptes. En el seu darrer cas va estar a punt de morir després d’una operació contra el crim organitzat que no va acabar de funcionar prou bé i a més de les ferides de Gamache va provocar la mort d’alguns policies. Això l’ha  marcat i l’ha deixat apartat de l’acció directa per les ferides que va rebre però també per l’estat emocional després de l’acció. Ha acceptat la direcció de l’Acadèmia de la Surete amb l’afany de millorar no sols la formació dels cadets, futurs policies, sinó també netejar-la d’una corrupció latent. Des de les mateixes files de la policia.

Louise Penny  (Toronto, 1958) va començar treballant com a periodista i locutora radiofònica per a la Canadian Broadcasting Corporation. Va debutar el 2005 amb Natura morta, amb la qual va aconseguir el favor del públic, l'aplaudiment de la crítica i multitud de guardons. Les disset novel·les que ha escrit del cicle dedicat a Armand Gamache i la localitat de Three Pines han estat traduïdes a vint-i-nou idiomes i han merescut diversos Agatha Awards i Anthony Awards, entre d'altres moltíssims reconeixements i distincions. A més, els seus últims títols s'han situat als primers llocs de la llista de llibres més venuts de The New York Times. El 2013 va ser nomenada Membre de l'Ordre de Canadà per la seva contribució a difondre la cultura del país. Una ofensa mortal va obtenir els prestigiosos premis Agatha, Barry, Macavity, Anthony i Left Coast Crime, i va ser nominada als Goodreads Choice Awards.

L’inspector Gamache, com hem dit, torna al servei després de la seva recuperació de les ferides fruit d’una operació a gran escala contra la delinqüència però després de passar la majoria de la seva carrera policial al front d’investigacions, perseguint assassins i per tant en acció, ara torna però ho fa al front de l’Acadèmia de la Surete, l’escola que forma el futurs policies el Quebec, però el destí no es un destí tranquil i acomodat com podria semblar, si agafa aquest destí és per intentar esbrinar la trama de corrupció que se suposa que hi ha al voltant de la construcció i funcionament de l’Acadèmia, però també hi ha una voluntat de canviar alguns mètodes en la formació de  la policia ja que es va constatar que han augmentat els casos de violència i brutalitat entre la policia de nova formació. I això ben segur es degut als ensenyaments que reben o els valors que els transmeten des del professorat de l’Acadèmia.    

L’inspector Gamache contracta a un seguit de professionals i entre ells qui va ser el seu ex-cap i ex-amic Michel Brébeuf que va ser apartat de la policia per presumptes delictes de corrupció que van acabar amb enfrontament violents. Sorprèn aquesta decisió de Gamache de portar a l’Acadèmia a un model precisament a no seguir, aquesta és la voluntat, que un corrupte expliqui els perills de la corrupció als futurs policies com una mesura de prevenció.

Però si aquesta decisió sorprèn, sorprèn més encara que decideix deixar en el seu lloc com a professor a Serge Leduc ex director del centre i antic col·lega amb qui no manté una bona relació i de qui sospita que es tracta del cap de la corrupció i també el responsable de les actituds violentes i de superioritat que es trameten als cadets en formació.

Gamache doncs arriba a l’Acadèmia, sabent que es trobarà amb moltes dificultats, paral·lelament a aquesta trama hi ha també la història d’un mapa que descobreixen al bistrot del poble on viuen, Three Pines, i que crida l’atenció de la petita comunitat dels amics de Gamache i la seva dona, un grup peculiar i heterogeni que intenten esbrinar qui el va fer i que significa perquè sembla un mapa per treballar l’orientació.

Tot comença a complicar-se quan un cadet troba el cadàver de  professor Serge Leduc mort d’un tret al cap podria tractar-se d’un suïcidi però la primera investigació ja determina que és un assassinat, però curiosament en la tauleta de nit de l’habitació del mort s’hi troba una còpia del mapa que va descobrir Gamache. Tenen alguna connexió?

Gamache havia lliurat la còpia dels mapa a quatre cadets de l’Acadèmia, entre ells a l’Amèlia, una noia que en aparença no dóna el perfil per estar al centre però que Gamache té interès en que hi sigui, veurem en la narració el perquè d’aquesta inclusió.

Comencen les investigacions, intents d’esbrinar el significat del mapa i casualment descobreixen als vitralls de la petita església de Thrre Pins la figura d’uns soldats durant la primera guerra mundial, nois de la població que van morir en combat, un d’ells porta un mapa igual que el han descobert i per altra banda porta una pistola igual que la que han fet servir per la mort del professor. Moltes coincidències. De la investigació se’n encarreguen el gendre de Gamache, Jean-Guy Beauvoir i la inspectora en cap de la Surete Isabelle Lacoste i actua com supervisor extern el subinspector Gélians de la Policia Muntada del Canadà.

Es succeeixen les investigacions i sembla que molts dels protagonistes poden ser els culpables, el mateix Gamache per la seva clara confrontació amb Leduc, els quatre cadets per deslliurar-se de la tirania del personatge i també els altres professors per possibles enfrontaments històrics.

Mica en mica, i no sense entrebancs, es va desfent la incògnita, al final es resol tot amb alguna sorpresa inclosa i no esperada i l’autora ho fa de manera excel·lent, amb un magnífica estructura narrativa i amb un llenguatge planer i atractiu.

La narració va desgranant i descobrint nous elements per acabar tancat el cercle de la investigació.

La novel·la més enllà de tot el procés de les investigacions desenvolupa els processos de relació, l’amistat, els sentiments dels protagonistes i l’esforç per conviure amb les servitud de les relacions.

Un llibre molt interessant que segueix amb la línea d’altres històries de l’inspector Gamache.

Una ofensa mortal
Louise Penny
Col·lecció Black
Editorial Salamandra.
Barcelona, març del 2022

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!