Mirada indiscreta

Impacte visual

Anuncia penjat a l'aparador d'una botiga. Ferran Savall

Anuncia penjat a l'aparador d'una botiga. Ferran Savall

Ja sabem que això de la “silla elèctrica” penjat al vidre de la porta d’un comerç no té res a veure amb la màquina de la mort aplicat al EEUU, però així i tot quan ho veus i ho llegeixes és impossible no assimilar el que diu el cartell amb l’execució de la pena de mort en forces estats dels EEUU, país molt democràtic per cert.  

La història de la “silla eléctrica” és també la història en bona part de la pena de mort als EEUU, país democràtic però que encara segueix amb aquesta pràctica cruel blasmada en la major part del món.

I la sorpresa quan busques informació sobre aquest truculent artefacte veus que hi va participar un dels inventors més coneguts, Edison, l’inventor de la bombeta va participar també amb el giny que amb l’ús de l’electricitat acabaria amb la vida de moltes persones, això sí el van anar perfeccionant fins a trobar la “dosi” necessària de la descarrega per fer la seva feina.

Va ser a l’any 1889 que es va començar a utilitzar i algun cop també ha fallat i hi ha hagut qui ha resistit les descàrregues i per comptes de quedar fregit potser en va sortir reforçat.

Entre els executats hi ha els il·lustres Sacco i Vanzetti uns líder sindicals que van ser acusats de manera gens clara i intencionadament per treure-se’ls del damunt.

Les campanyes contra la pena de mort han fet que molts estats del EEUU hagin abandonat aquesta salvatge tradició però encara l'any 2004, només es feia servir a Alabama, Florida, Nebraska, Carolina del Sud, Tennessee i Virgínia. I va ser aquest any, el 2004, precisament el darrer any en que va tristament utilitzar.

Sortosament la “silla elèctrica” volen creure que no referència la màquina nefasta i mortal sinó a una cadira que permeti, per la via de l’electricitat de les seves bateries, la mobilitat a persones que tinguin reduïdes aquesta possibilitat. 

I val a dir que aquestes cadires elèctriques han estat un gran benefici per les persones discapacitades o bé amb problemes de mobilitat.

I cal dir que també aquestes cadires i la seva millora han ajudat molt a dignificar la vida de la gent.

D’aquelles rústegues cadires de fusta amb una rodes que gairebé no giraven fins a les modernes màquines que permeten una autonomia grandiosa hi ha l’evolució d’aquetes cadires que ara ja són elèctriques i amb multi funcions que ajuden a millorar la vida de la gent amb capacitats reduïdes de mobilitat.

I fins i tot amb cadira de rodes hi hem vist grans partits de tennis, o de basquet o d’altres esports.

I també cal dir que hi ha que condueix com un pilot de fórmula ú creant pànic entre els vianants. Sortosament són minoria.

La voluntat de millorar la vida porta a que la ciència vagi avançant i vagi millorant els ginys que han de permetre aquesta millora de vida.

Veure però aquest anunci que hem entès perfectament el que volia dir ens ha generat una certa incomoditat.

Perquè no negarem que a primera vista i a primera lectura fa esgarrifar.

Aquestes dobles interpretacions a vegades poden portar a l’equivoc. Cert és que ningú s’imagina que en el comerç de barri que tenia l’anunci venien artefactes per causar la mort.

Superat l’impacte visual s’entra en el pla del realisme i s’entén perfectament la proposta.

A hores d’ara no sabem si s’ha venut, però si de cas no ho preguntarem. No sigui què...

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!