Literatura

El libro negro de las horas

Coberta de 'El libro negro de las horas'  d'Eva Gª Sáenz de Urturi. Eix

Coberta de 'El libro negro de las horas' d'Eva Gª Sáenz de Urturi. Eix

“El libro negro de las horas” posa al descobert alguns dels aspectes familiars que fan que l’ex policia es qüestioni bona part de la seva mateixa vida i de les seves relacions que ha tingut fins el moment. Haurà de resoldre un misteri i uns assassinats que es produeixen en l’entorn del món dels llibres de bibliòfils i rars. I ho ha de fer amb un temps rècord. Es tracta no sols ja de trobar un assassí sinó de resoldre un presumpte segrest, el de la mare de Kraken, de la seva mare que ell creia morta des de feia més de quaranta anys 40 anys.

Novament la destresa de Sáenz d’Urturi desplega tota la seva capacitat narrativa per mantenir l’interès en la lectura.

Eva García Sáenz de Urturi és nascuda a la ciutat de Vitòria però en la seva adolescència es va traslladar amb la seva família a Alacant. Va estudiar Òptica i Optometria, va treballar com a bibliotecària i va acudir a diversos tallers d'escriptura, com el de Fuentetaja a Madrid. Entre els seus autors favorits es troben Dennis Lehane, Pierre Lemaitre o Margaret Mazzantini. Després va provar sort com a escriptora enviant relats a diferents certàmens. Va auto-publicar la seva primera novel·la, la fantasia històrica amb romanç i misteri “La Saga Dels Longeus - La Vella Família” (2012), que va ser un èxit inesperat de vendes. El llibre està protagonitzat per una jove arqueòloga de nom Adriana, qui es trasllada a Santander, ciutat en la qual coneix a Iago del Castell, director del Museu d'Arqueologia de Cantàbria que afirma haver nascut fa 10.300 anys a causa d'una estranya mutació genètica.

L'any 2014 va aparèixer, també mitjançant autoedició, la segona part de “La Saga Dels Longeus” titulada “Els Fills D'Adán” (2014). Després d'aquest triomf en les llistes de vendes, va publicar la seva tercera novel·la, “Passatge a Tahití” (2014), llibre que vincula èpoques diferents amb el protagonisme de Denis Fortuny, empresari de perles de luxe que viatja a Tahití des de Mallorca per a descobrir les seves arrels, vinculades a la fi del segle XIX, quan Bastian i Hugo Fortuny van arribar a l'illa de la Polinèsia després de quedar sense treball a Espanya.

Dos anys després, ja acreditada com Eva García Sáenz de Urturi, va publicar l'inici de la trilogia de la Ciutat Blanca amb la novel·la “El Silenci De la Ciutat Blanca” (2016), intriga criminal ambientada a Vitòria amb el protagonisme de l'inspector policial Unai López Ayala, anomenat Kraken. “El Silenci De la Ciutat Blanca” va ser continuat per “Els Ritus De l'Aigua” (2017) i “Els Senyors Del Temps” (2018). Aquesta trilogia serà portada al cinema per Daniel Calparsoro amb el protagonisme de Belén Rueda, Aura Garrido i Javier Rey.

A l’any 2018 va rebre el premi al millor llibre de ficció, el 2019 el The Golden Bullet a la millor novel·la negra i el 2020 va obtenir el Premio Planeta amb la novel·la “Aquitània”.

La història està explicada en dos plans diferents en el temps de les accions que transcorren. Per una banda ens traslladem a la Vitòria dels anys setanta per recrear la infància i la joventut d'Ítaca Expósito, la mare de Kraken. Infància i joventut marcada per la seva estança en un orfenat dirigit per monges on el tracte no era precisament massa afable i per altra banda les monges tenien una font de finançament amb un taller de reconstrucció de llibre antics. La mare de Kraken té una habilitat i un talent inigualable amb els estris per reproduir i crear nous llibres de bibliòfil. Té també una enorme ambició i això juntament amb la seva enorme capacitat i  destresa tècnica la porten a convertir-se en una de les millors falsificadores de llibres antics del món amb el corresponent perill que comporta entrar un món desconegut per la majoria però amb ramificacions fosques. La seva activitat al marge de la legalitat, en ocasions, la porten a haver de renunciar a la seva família i restar en l’anonimat.

I l’altra situació narrativa ens situa a la Vitòria actual, al 2022 quan  l'ex-inspector Unai López de Ayala -àlies Kraken- rep una trucada anònima que canviarà el que creu saber del seu passat familiar. Té una setmana per trobar el llegendari Llibre Negre de les Hores, una joia bibliogràfica exclusiva, si no, la seva mare, que per ell descansa al cementiri des de fa dècades, morirà. I la pregunta és evident. Com es pot segrestar a una persona morta fa quaranta anys?. Arriba una prova contundent, sang de la presumpta segrestada. I vet aquí fetes les anàlisis corresponents es confirma la consanguinitat de Kraken i de la persona segresta.

La condició per alliberar a la mare és molt clar té una setmana per trobar el llegendari Llibre Negre de les Hores. A partir d’aquí la novel·la agafa un ritme trepidant.

La novel·la ens endinsa i alliçona sobre el món dels llibres de vell i de volums de bibliòfil, un món a part però amb vida pròpia com veiem amb la narració.

Coneixem nous personatges que no havien aparegut en la trilogia  sobre els crims de la Ciutat Blanca anterior com són Ítaca Expósito, aquesta mare de l’inspector Kraken que viu al límit la legalitat; Goya, padrina de Kraken i fidel guardiana dels secrets d'Ítaca; i la inspectora Mencía Madariaga, de la Brigada de Patrimoni Històric de la Comunitat de Madrid i membre del misteriós cercle de les Egerias, del qual també forma part Ítaca i al que molt poques persones poden accedir.

Bona part de la trama es desenvolupa a Madrid, hi trobem indrets emblemàtics vinculats al món del llibre la Societat Cervantina,  la Cuesta de Moyano i l'Instituto Cervantes. Col·lateralment la pandèmia de la COVID hi apareix sobretot quan es vincula a la crisi dels món del llibre.

El llibre com totes les novel·les de Eva García Sáenz de Urturi és

un thriller que captiva, centrat aquets cop en el poc conegut món de la bibliofília, el col·leccionisme i els llibreters.

Molt bona novel·la per passar l’estona.

 

El libro negro de las horas
Eva Gª Sáenz de Urturi
Autores Españoles e Iberoamericanos
Editorial Planeta.
Barcelona, febrer del 2022

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!