Sant Joan

La nit més curta

Foguera de Sant Joan. Eix

Foguera de Sant Joan. Eix

La nit d'avui, és la revetlla de Sant Joan, la més curta de l’any. Se  celebra una festa de tradició ancestral relacionada amb el foc. Prové  de costums i tradicions sorgits de solemnitats paganes en honor del  sol. També dels cultes vinculats al solstici d'estiu, tots ells  caracteritzats per l'exaltació de la pròpia vida. Té una riquesa ritual i  simbòlica immensa: el foc, els misteris de la natura, la coca i el cava,  les cançons o la música, les dites, el ball i altres elements basteixen  un dia que transforma la realitat quotidiana, en què tot allò que ens  envolta pren un sentit místic. 

Als volts d'aquestes dates, comencen les festes majors arreu. La gent té ganes de gresca i xerinola. Enguany, després de dos anys pandèmics, encara més. També es diu que les plantes collides durant la nit de Sant Joan tenen més poder curatiu que les altres. D'aquest jorn, en destaquem les revetlles, les fogueres, els petards, els sopars a la fresca amb parents, amics i veïns. Per això, no és estrany l'extens ventall d'adagis que en parlen: "per Sant Joan, les estimades troben les enramades / fins a Sant Joan, no et treguis un fil d'estam / per  Sant Joan, el primer bany / qui no menja per Sant Joan,és boig o no  té pa". Fins i tot, em prenc la llicència de tibar d'una cita del poeta de  Roda, "tanmateix quan és estiu / tot el món somriu / i la gent, rejovenida, diu que sí a la vida". 

En tot cas, l'etimologia de revetlla arrenca del verb llatí "vigilare":  romandre despert, vetllar o dur a terme una vetllada. Per contra, a  criteri dels filòlegs, el terme "verbena" no deixa d'ésser un  barbarisme. Això sí, però, "el millor sant és Sant Joan". També, "a  Sant Joan, vénen i van / nit de Sant Joan, nit d'amoretes / qui encén  foc per Sant Joan, no es crema en tot l'any / Sant Joan, alegria de  xics i grans o bany de Sant Joan, salut per tot l'any". 

Reprenent el fil del títol de la columna, tinguem en compte que "per  Sant Joan el dia creix una passa de gegant / Sant Joan escurça els  dies i el Nadal els estira". Tant de bo que el vent que bufa per Sant  Joan bufi la resta de l'any!... En el sentit que les coses ens marxin bé i tinguem salut. Fem per gaudir d'unes hores de lleure, esbarjo i  companyonia sabent mantenir la moderació per tal que el cap no ens rodoli més del compte! No fos cas que s'escaigués el refrany del "qui  riu per Sant Joan plora per Nadal". 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!