Ensenyament

Les famílies trien pública, el govern decideix concertada

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta decisió afecta també els seus germans petits i, a la llarga, els dificultarà molt  accedir també a un institut públic, ja que les concertades no hi estan adscrites i tindran  menys punts quan hi vulguin entrar. 

El govern sabia que amb la baixada de ràtio d’Infantil 3, antic P3, a les escoles  públiques (que passen a 20 infants per grup) a Vilafranca es perdien 46 places, totes  públiques, ja que a la concertada es manté la ràtio a 25. Davant d’això hi havia dues  posicions possibles: recuperar una línia pública d’I3 a Vilafranca, eliminada  recentment, o bé derivar el més que previsible excés de demanda de la pública a la  concertada, que els últims cursos ha vist com li disminuïen les preinscripcions. 

Des de la Regidoria d’Educació s’insisteix en ressaltar que el 87’5% de les famílies han  entrat a la seva primera opció, com si això fos un argument suficient per negar  l’escolarització pública a una, deu o vint-i-tres famílies. No expliquen, en canvi, que el  curs passat l’oferta de places a la pública era del 61’2% i que aquest any l’han reduït,  conscientment, al 55’7%. Ha estat la mateixa regidora qui ha afirmat que “si no es fes  així, les concertades es quedarien buides”. Sembla ser que no li preocupa tant que es  perdin places a la pública i que els darrers anys Vilafranca estigui perdent una línia a  l’escola pública. 

La regidora també nega que es pugui crear una línia nova perquè “no hi ha infants  suficients”. N’hi ha 23 que han triat pública, fins i tot ofertant un grup més d’I3 des de  l’inici fins n’haguessin quedat 3 a fora. Havent disminuït la ràtio d’I3 a la pública,  aquest argument no semblaria prou sòlid. 

S’ha dit també que aquesta decisió busca distribuir millor l’alumnat vulnerable entre  les escoles. Tenim força dubtes i desavinences en la política contra la segregació  educativa que està fent aquest govern, cosa que mereix una anàlisi i debat molt més  profunds. En tot cas, convidem a consultar les dades publicades per l’ajuntament per  comprovar que l’escola pública segueix concentrant una proporció més elevada  d’alumnat amb necessitats educatives específiques. 

També sentirem a dir que amb la baixada de natalitat inevitablement s’aniran perdent  places, però què explica que totes les que hem perdut aquest curs i els anteriors siguin  públiques? La resposta creiem que és senzilla, només cal buscar-la a l’ideari polític de  qui governi i als interessos de qui respongui, massa sovint allunyats de la defensa dels  serveis públics i de garantir-ne l’accés universal i la qualitat. 

Tot apunta a que per al govern el problema sigui més aviat que alguna escola  concertada tingui menys inscripcions o, donat el cas, s’hi perdin línies, i que s’estigui  forçant una demanda que tendeix a la baixa. Això pot respondre al projecte polític del  govern, però el que cal és defensar el dret de les famílies a escolaritzar a l’escola  pública i exigir que el curs que ve s’hi oferti una línia més d’I3. 

Grup Educació CUP Vilafranca del Penedès

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local