Literatura

El castillo de Barbazul

'El castillo de Barbazul' de Javier Cercas. Eix

'El castillo de Barbazul' de Javier Cercas. Eix

Javier Cercas va guanyar el premi Planeta amb la novel·la Terra Alta, en ella apareixia un nou personatge de ficció fruit de la gran imaginació de l’autor, Melchor Marín, un mosso d’Esquadra, heroi per la seva actuació en els atemptats del 2017 a Cambrils i que per raons de seguretat va ser enviat a la comissaria de la Terra Alta. Allà resoldrà un cas que li comportarà alguns inconvenients greus de tipus familiar.

L’agent Marín  que és un mosso peculiar, un passat tèrbol amb alguns errors de joventut, turmentat per la mort de la seva mare, llegeix novel·les franceses, s’enamora d’una bibliotecària, te una filla i uns amics també tant peculiars com ell, com l’advocat Vivales.

A la segona part de Terra Alta Independència protagonitza una nova aventura, una investigació apassionant a l’entorn del xantatge polítics en mig d’una Barcelona situada a l’any 25 on els ecos del procés i les seves conseqüències ja pràcticament han desaparegut.

Ara s’hi afegeix el Castillo de Barbazul

Javier Cercas és ja un veterà escriptor i està considerat com un dels valors segurs de la novel·lística en llengua castellana actual. Nascut a Extremadura va créixer a Girona a on els seus pares van arribar per treballar-hi. És professor de literatura espanyola de la Universitat de la mateixa Girona, va estar com a lector a la Universitat d’Illinolis i col·labora habitualment a la premsa escrita, bàsicament al diari El País.

Cercas va obtenir el reconeixement més notori amb la novel·la Soldados de Salamina on recrea un episodi de la guerra civil espanyola al voltant de la figura de Rafael Sánchez Mazas, un dels fundadors de la Falange. Aquest llibre va obtenir molts premis literaris, entre ells el Premi Llibreter, el Salambó i el Ciutat de Barcelona i va esdevenir també una interessant pel·lícula dirigida per David Trueba.

Abans de Soldados de Salamina havia publicat, El móvil, La obra literaria de Gonzalo SuárezEl inquilino, El vientre de la ballena, Una buena temporada, Relatos reales. Posteriorment va publicar La velocidad de la luz, ambientada en la seva experiència docent als EEUU i Anatomía de un instante, llibre sobre el cop d’estat de Tejero i els personatges que el van protagonitzar. És una mena de crònica novel·lada i assaig sobre els comportaments humans davant l’adversitat i en moments d’especial significat.

A l’obra El Impostor, Cercas fa un radiografia completa, un dissecció a fons i sense cap mena de mirament d’Enric Marco, la persona que es feia passar per un antic represaliat pel nazisme i es va inventar la seva retenció en un camp de concentració, va arribar a presidir l’Amical de Mathaussen fins que el 2005 es va descobrir la falsedat de la seva història.

Al llibre El monarca de las sombras es narra la vida i la mort de l’alferes provisional Manuel Mena que era l’oncle-avi de l’autor. Va seguir amb Terra Alta  en que torna a una novel·la amb personatges ficticis però arrelats a la realitat que els envolta  després a Independència trobem de nou al mosso Melchor Marín que intenta superar les conseqüències de l‘anterior cas, la mort d’un empresari important de la Terra Alta. El fet ha deixat ferides profundes en l’agent però intenta supera-ho.

Ara a El Castillo de Barbazul ens situem quan ja han passat diversos anys després dels fet narrats a Independència, Melchor ja no es mosso d’esquadra, ha deixat la policia i ha seguit els estudis de bibliotecari i segueix amb atenció l’educació de la seva filla, Cosette, que ja té disset anys. Però vet aquí que l’arribada d’una professora a l’institut de la filla fa que moltes de les seves companyes expliquin la història de la nouvinguda filla d’un company de Melchor, Salom, que va estar implicat per encobridor en la mort dels pares de l’actual companya de Melchor i indirectament també de la seva dona. Salom va ser detingut pel mateix Melchor.

La filla, la Cosette, descobreix que el seu pare l’ha mantinguda enganyada ja que sempre ha cregut que la mort de la mare va ser un accident i no una acció destinada a advertir a Melchor que no seguís investigant.

La Cosette està molt enfada i marxa a Mallorca amb una amiga seva a passar uns dies, però quan l’amiga torna la Cosette no ho fa i el pare li perd la pista.

La seva desaparició genera un seguit de denúncies i posa en marxa tot un operatiu d‘investigació. El mateix Melchor marxa a Pollença, darrer lloc on van veure la filla i des d’allà comença a moure fils i fer preguntes fins a topar-se amb un multimilionari Rafael Mattson que té comprada a mitja policia a més de jutges i fiscals de les Illes. Ho domina tot. La filla apareix però clarament ha estat víctima d’abusos i saben que va estar a la mansió del multimilionari.

A partir d’aquí Melchor coneix a un ex guàrdia civil, el capità Carrasco, expulsat del cos a rel d’un parany amb una afer de drogues que li plantar Mattson.

Carrasco, vol venjança i denunciar el milionari. Té un pla per entrar a la mansió de Mattson i treure’n tots els materials i fer-los públics documents que l’implicarien amb abusos a menors i materials per fer xantatge a polítics i autoritats que han estat corruptes.

Era d’imaginar, Melchor i companys seus, alguns en actiu i altres que ja han deixat la policia, organitzen una operació, al marge dels conductes reglamentaris i legals. L’operació surt bé amb algun cost no desitjat però poden desemmascarar a Mattson que cau a les mans de la justícia.

Novel·la molt interessant on es planteja el combat contra els abusos i contra els poderosos que estan al marge de tota llei per damunt de qualsevol convenció social. Corrompre a qui calgui per mantenir la seva voluntat i activitat il·legal.

La corrupció entre la policia i el món judicial com un aspecte col·lateral del domini dels poderosos i les conseqüències que pot tenir enfrontar-s’hi.

Nous personatges però la mateixa i interessant dinàmica narrativa.

L’estima pels fills, el rebuig als abusos i per damunt de tot el sentit de la justícia contra els poderosos que ho contaminen tot, fins i tot les vides dels innocents, que s’hagi d’actuar encara que sigui  vorejant els límits de la llei.

Tot envoltat del misteri i l’astúcia de l’autor de plantejar una novel·la policíaca però amb un rerefons molt humà i de denúncia dels abusadors.

Imprescindible per seguir gaudint de les novel·les de Cercas.

El castillo de Barbazul
Javier Cercas
Colección Andanzas  983/3
Tusquets, editores
Barcelona, març 2022

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!