Mirada indiscreta

Ja ho saps, estàs avisat

PIntada. Ferran Savall

PIntada. Ferran Savall

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 Amok? Sí, alguns dels amics més intel·lectualitzats ens explicava que havia llegit el llibre que precisament portava per Títol Amok de Stefan Zweig, que es va publicar com núm. 136 de la col·lecció «A tot vent», editat per Proa -llavors sota la direcció de Joan Oliver (Pere IV)-, amb traducció de J. E. Martínez Ferrando el 1929. Posteriorment l’editorial Acantilado l’ha reeditat.

Bé, el terme Amok nosaltres l’aplicaven a algú que enfollia de cop i volta i ens ho dèiem entre nosaltres, amb una certa ironia, quan teníem actituds impertinents o buscàvem brega sense massa sentit.

Aquest comportament es troba descrit en la novel·la Der Amokläufer (1922) de, en la qual el narrador es troba, en un vaixell, amb un personatge que sofreix la síndrome; li compta la seva bogeria contreta en un llarg període d'aïllament a Malàisia. Després se’n va fer una pel·lícula amb força èxit sobretot per la presència de la mexicana Maria Fèlix. També el terme va ser usat en algunes narracions de Kipling i va donar nom a un perfum els anys 30.

Amok venia ser aquesta mena de espontània, impensada, imprevista i inexplicable explosió de ràbia que porta a qui ho pateix a sortir corrent enfollit i ferint o matant a qui es posés al davant. Passat el brot de “locura” es torna a una certa normalitat. Aquesta és una síndrome conegut en psiquiatria.

Tot aquest preàmbul ve perquè és el primer que em va suggerir llegir la pintada  “cuando me cruze” (no va aprofitar el 25 % del castellà a l’escola) sembla un clar advertiment de que pot en qualsevol moment, embogir que se li creuin els cables i llavors es converteix en un “pirat” perillós i per tant posat a córrer i allunyat de mi. Però ens ha deixat pensatius el “volteretes” no sabem si és la signatura, l’“alies” amb que es conegut el futur i hipotètic Amok, o ens indica que sortir corrents vol dir fer-ho amb tombarelles donant una imatge pròpia dels circs de carrer.

Una mica inquietant si que ho és la pintada, la calor d’aquests dies propicia creuament de cables, fusions de neurones i augmenta de manera significativa l’agressivitat.

No creiem que la pintada presagiï una nova aparició del fenomen dels amoks, força desconegut a la nostra terra, però amb la globalització també la bogeria intermitent és també susceptible d’anar arreu del planeta, ja ho sabem, estem en pandèmia mundial encara.

Però és neguiteja Cruze que també hem trobat que és un vehicle produït pel fabricant nord-americà General Motors per la seva marca Chevrolet.

No creiem però que sigui el cas, més aviat el pintaire no va assolir el pas de l’ortografia natural i tampoc s’ha aturat a perfeccionar el seu 25 %.

En fi, avisats estem.

I en guàrdia per si ens ve un amok de cara.

I encara que sigui de pacotilla, a córrer!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local