Literatura

Obscuritas

Coberta de 'Obscuritas' de David Lagercrantz. Eix

Coberta de 'Obscuritas' de David Lagercrantz. Eix

Després de superar l’encotillament en que l’autor va quedar donada la seva participació en la continuació de la saga de Mil·lenium, que li va donar una èxit notable i alhora el va catapultar com un autor de referència de la novel·là negra nòrdica, Lagercrantz necessitava, sens dubte, crear els seus propis personatges amb les condicions i característiques que ell els hi volgués donar i no haver de seguir amb personatges ja definits i coneguts. I certament a Obscuritas, Lagercrantz basteix una interessant història i sobretot ens presenta a dos personatges que aquí obren camí però que ben segur que tenen un llarg recorregut. Els dos protagonistes són dos detectius plens de matisos diferents i diversos que representen segons explica el mateix autor un petit homenatge a Holmes i Watson, els seus investigadors preferits de la infància.

Temes actuals com la immigració, el racisme, les diferències socials i l’integrisme religiós es barregen en una trama entre la política i la investigació policial que dona un relat notable que acaba donant un thriller polític rodó i realment entretingut.

Autor i periodista suec, David Lagercrantz va estudiar a la Universitat de Göteborg, on es va interessar per la Filosofia abans de llicenciar-se en Periodisme, activitat que ha desenvolupat des dels anys 80. Lagercrantz va iniciar la seva carrera a través de les pàgines de la revista Expressen, on va cobrir l'actualitat dedicada als esdeveniments més escabrosos.

No obstant això, Lagercrantz és més conegut al seu país per la seva feina com a assagista, amb especial atenció a les seves semblances biogràfiques de grans personalitats del seu país, escrites normalment en col·laboració amb ells. El 2011 va publicar la que fins ara era la seva obra més coneguda, Yo soy Zlatan Ibrahimovic, biografia d'un dels futbolistes suecs més importants de tots els temps i que es va convertir en un èxit internacional.

A causa del seu rerefons com a periodista de successos i coneixedor de la societat i classe política sueca, Lagercrantz va ser l'escollit per escriure la quarta entrega de la Saga Millenium, la trilogia de novel·la negra de Stieg Larsson que va suposar la revitalització del gènere i que havia quedat inconclusa després de la prematura mort del seu autor. El 2015 es va publicar a tot el món El que no et mata et fa més fort. Va concloure la seva participació en aquest saga de llibres amb La noia que va viure deus vegades a l’any 2019.

Tot comença l’estiu de 2003. A la ciutat d’ Estocolm. Troben el cos  d’un home just després d’haver fet d’àrbitre en un partit de futbol. L’home apareix mort en un bosc prop del camp de futbol. La policia no perd el temps i amb rapidesa deté a un home i tot sembla que està clar l’assassí, és en Giuseppe Costa, pare d’un dels jugadors, i que ja en el mateix camp havia tingut un enfrontament amb l’àrbitre, a més Costa és un vell conegut de la policia per un cert nivell de violència i per alcoholisme. Costa és arrestat i la policia tendeix a considerar-lo culpable perquè el cas sembla molt clar, però l’arrestat es nega amb convicció a declarar la seva culpabilitat i això crea una certa sorpresa a la policia que el creuen culpable sense cap mena de dubte.

Això porta al cap de l‘equip d’investigació d’homicidis a buscar ajuda exterior amb un col·laborador expert en psicologia i en tècniques d’interrogatori, el Hans Rekke, professor de psicologia.

Al grup fa poc s’hi ha incorporat la Micaela Vargas i des del primer moment no creu que Costa sigui l’assassí, ella el coneix i tampoc veu indicis clars i al no declarar-se culpable encara li dóna més arguments per investigar que hi ha al darrera de l’assassinat.

Així mentre l’equip es desentén del cas ella insisteix en les investigacions no sols per demostrar la innocència de Costa sinó de trobar al culpable real.

D’alguna manera s’associa amb el Professor Rekke i conformen una estranya parella que aixeca suspicàcies a la policia i en altres sectors de l’administració ja que posaren al descobert molts temes inesperats i alguns d’incòmodes per les altes instàncies de la policia i de la política.   

Micaela Vargas, una jove policia recent incorporada a l'equip, sense massa experiència però amb molta intuïció evitarà que la investigació caigui en l'oblit. És filla d'immigrants xilens, el seu pare va patir la repressió de la dictadura i és coneixedora dels baixos fons de la ciutat perquè els seus germans són petits delinqüents que no han aconseguit sortir de l’espiral en que van caure de joves i Rekke és un aristòcrata amb connexions a les altes esferes viu còmodament. És però una persona alterada i amb alguns problemes de comportament, que l’han port a un divorci i a viure gairebé en solitud i en condicions poc recomanables. Però la parella per més estranya que sembli treballaran junts per resoldre el cas.

Però abans de resoldre’l van passar per una investigació a fons. I al llarg de la mateixa van sorgint aspectes que a priori no tenien res a veure amb els fets. La mateixa personalitat del mort, que aparentment era un refugiat afganès però que mica en mica es va descobrint la seva personalitat i el seu paper en alguns fets protagonitzats pels talibans. Intervenció de les agències d’espionatge americà i del ministeri d‘afers exteriors de Suècia que no tenen massa interès en que el cas no acabi investigant-se i tapar-ho.

Però Rekke i Vargas són tossuts i aniran descabdellant el fil entre els mil inconvenients que els hi van posant.

Acaben resolent el cas amb un final interessant pel gir que fa el guió.

El llibre es llegeix molt bé i amb creixent interès pel desenvolupament de la trama i els temes col·laterals que van sorgint.

Ben escrit i ben plantejat narrativament.

Intuïm que a Rekke i Vargas els queden encara molts casos per descobrir per satisfacció dels lectors. 

Obscuritas
David Lagercrantz
(el primer caso de Rekke y Vargas)
Colección Ancora y Delfín nº 1580
Ediciones Destino
Barcelona, juny 2022

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!