Literatura

Hermanas

Coberta de 'Hermanas' de Bernard Minier. Eix

Coberta de 'Hermanas' de Bernard Minier. Eix

Aquesta és la cinquena novel·la que protagonitza però com que fa al·lusió al seu primer cas es pot llegir independentment tot i que en alguns moment hi ha referències  a altres personatges de novel·les anteriors sense que siguin determinants ni distreguin però de la trama d’aquesta novel·la. 

Les trames són complexes i algun moment gairebé recargolades, es forcen trames col·laterals que acaben confluint. L’habilitat és alta ja que ha de combinar tots els aspectes per donar versemblança i cohesió a la narració. La majoria de les seves novel·les estan ambientades a la ciutat de Toulouse, amb descripcions que ens donen una visió de la ciutat i els seus punts més emblemàtics posant en evidència el coneixement de la ciutat. Avui Minier amb més de dos milions d’exemplars venuts de les seves novel·les es posiciona com un dels millors i més reconeguts autors del “noir” francès.

 

Bernard Minier és un escriptor francès, és conegut pels seus contes i novel·les dedicades al misteri i la intriga.

Va passar la infància a Montréjeau, al peu dels Pirineus, on es desenvolupen els fets d'una gran part dels seus llibres. Minier va ser un estudiant frustrat de medicina que va treballar per al Servei de Duanes del seu país abans de dedicar-se completament a la literatura.

En el literari, destaca per novel·les com Sota el gelEl cercleNo apaguis la llum, Una maleïda història o Nit, entre uns altres. Amb la publicació del primer el 2011, va ser escollit el 2014 per The Sunday Times entre els cinquanta millors thrillers i novel·les negres del segle XXI i com a base de la sèrie de televisió homònima.

Minier és l'únic escriptor que ha estat guardonat dues vegades amb el Premi Polar al Festival de Cognac. També ha rebut el Premi de l'Embouchure i el Premi de les Biblioteques i les Mediateques Cognac, entre d'altres. La seva obra s'ha traduït en vint idiomes i se n'han venut més de dos milions d'exemplars.

 

Hermanas ja ho hem comentat és la cinquena entrega de la sèrie Martin Servaz un bon policia però amb un historial complicat tant pels casos que li han tocat resoldre com en la seva vida personal. Ara en aquest llibre que bé podria haver estat el primer ja que ens planteja el primer cas que li toca investigar, just arriba el primer dia a la comissaria i ja s’ha d’arremangar i posar-se a la feina.

La novel·la ens presenta a dues germanes l’Alice i l’Ambre Oesterman, són dues noies que aixequen un cert misteri i tenen comportaments en alguns moments inquietants. Però això no justifica que siguin trobades mortes, assassinades i lligades a un tronc i vestides de primera comunió a la riba del riu Garona. És el maig de 1993. Amb aquest escenari Martín Servaz, just acabat d’arribar a la Policia Judicial de Toulouse es troba la seva primera investigació formant part de l’equip que comanda el veterà Kowalski un policia que comanda un grup amb mètodes antics i en alguns moments ratllant o permetent superar els límits dels comportament ètics que s’espera de la policia.

Servaz comença la investigació i per diverses troballes al llarg de la investigació les sospites recauen en l’escriptor Erik Lang. Erik Lang, un autor de novel·les negres de tints cruels i pertorbadors, entre les quals hi ha una titulada precisament “La primera comunió” i en les pàgines d’aquesta novel·la es recrea exactament una mort i escenari igual al que s’han trobat les germanes Oesterman. El novell policia fa mans i mànigues per poder vincular d’alguna manera l’assassinat amb l’escriptor ja que esbrina que les germanes havien tingut algun tipus de relació amb l’escriptor, però ell assegura que era una relació l’habitual entre un autor i els seus lectors. El cas fa un gir inesperat quan es troba mort, a priori sembla un suïcidi, una antic amant d’una de les germanes que deixa un carta on confessa ser l’assassí. El cas doncs es tanca tot i que queden dubtes raonables al parer de Servaz.  

 

Han passat vint-i-cinc anys tot ha canviat i Servaz ja és un policia veterà, els seus primers companys ja estan jubilats. El febrer de 2018 . L'escriptor Erik Lang descobreix la seva dona assassinada, vestida també de primera comunió. L’escenari del crim també està descrit en una de les seves novel·les. Martin Servaz es torna a veure immers implicat i retorna a aquell doble crim i els seus temors de que es trobin davant un assassí sofisticat. Tornen les sospites sobre l’autor i la investigació de la mort de la dona reobre altre cop el cas de les germanes mortes fa vint-i-cinc anys.

Seguim la investigació, a través dels treballs que va fent Servaz, però no serà una investigació fàcil perquè l’escriptor és un personatge hàbil i amb capacitat de desviar l’atenció cap a altres possible culpables de les morts, en la investigació apareixen un seguit de personatges que fan dubtar i trontollar les possibles tesis que va construint Servaz. La novel·la té un gir interessant a mesura que avancem cap la resolució de la mort de la dona de l’escriptor.

Una trama complexa com tots els llibres de Minier. Uns protagonistes sòlids ben descrits i amb moltes arestes diferents.

També hi ha un sòlida documentació al voltant dels processos d’investigació i de la seva evolució.

També planteja la relació entre els lectors i els escriptors i les influències que hi pot haver entre el que un escriu i la interpretació que en poden fer i la derivades d’aquesta interpretació.

Una novella molt interessant, ja hem advertit que en alguns moments amb una certa complexitat en les trames però que no desdiu en absolut la qualitat de forma i de fons.       

Hermanas
Bernard Minier

Col·lecció Black
Editorial Salamandra
Barceloa, juny 2022

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!