Seguretat ciutadana

Una regió policial pròpia al Penedès? Doncs sí

Control dels mossos d'esquadra. Eix

Control dels mossos d'esquadra. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vegueria del Penedès continua sent la vegueria que lidera el creixement poblacional al país. Aquest creixement, aquesta transformació, ve condicionada i molt, per la manca de serveis adaptats a aquest creixement desmesurat. I un altra condicionant és la manca d’estructura governativa per part del Govern de la Generalitat, que pugui donar resposta, que pugui traslladar les necessitats del territori a l’acció del govern.

Sanitat, Policia, Ensenyament, són serveis públics que determinen una qualitat de vida. I a la Vegueria del Penedès continuem com al 2010, amb unes comarques que encara estan en una òrbita aliena, per exemple, l’Anoia continua responen a la Delegació del Govern de la Catalunya Central, el Baix Penedès al Camp de Tarragona i el Garraf i l’Alt Penedès a la Regió Metropolitana.

Necessitem una Regió Sanitària del Penedès?, necessitem una Regió Policial del Penedès? Necessitem regionalitzar el serveis públics de la Generalitat en clau Penedès? Si, si  i si.

Des del govern de la Generalitat sembla que no siguin conscients de les necessitats de la Vegueria del Penedès. A una darrera trobada amb el conseller d’Interior al Baix Penedès, quan vaig demanar d’establir una Regió Policial pròpia amb un comandament de Mossos i un desplegament del cos com la resta de vegueries, em van contestar que Per què?

Com que per què? Primer de tot, perquè el 80% dels pobles del a Vegueria Penedès no tenen policia local pròpia, i els pobles que tenen policia local acaben fent funcions de Mossos. Que som la única vegueria del país que té més policies locals que Mosssos, i que som un territori que creix , creix i creix, i que la seguretat és un dels pilars del nostre model de societat.

Si a la Vegueria del Penedès no li cal una Regió policial, perquè a la resta  de Vegueries si?. Si podem prescindir del desplegament dels serveis territorials a la Vegueria del Penedès, ho podem fer a la resta?, perquè nosaltres podem passar sense regions de Sanitat, Policial i d’altres, i la resta de Vegueries no?

El Penedès som Vegueria, això diu la llei aprovada pel Parlament l’any 2017. Però som una vegueria estranya. Una vegueria proposada des del territori, no va sorgir de la voluntat d’un govern, va ser, i és un orgull dir-ho, voluntat del poble penedesencs.

Aquest fet diferencial, tinc la sensació que sigui com una mena nosa i per això no acaben de desplegar els serveis territorials que ens mereixem com a la resta de Vegueries del país.

Tot i aquests menysteniments i entrebancs, des del Penedès continuarem impulsant la Vegueria, perquè volem ser, perquè volem fer i perquè els penedesencs i penedesenques ho mereixen.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local