Vegueria Penedès

Cal un Penedès organitzat per tirar endavant

Aquests dies estem començant un nou curs acadèmic i climàtic, amb examen electoral local inclòs, que es preveu molt complicat a nivell global per les conseqüències de la guerra a Europa en la que en comptes de treballar per la Pau, Occident està aixecant un nou Mur que torna a dividir el món i fa que grans empreses, sobretot energètiques, banca  i multinacionals de l’alimentació, multipliquin els seus ingressos i la gent siguem cada dia més pobres. I al nostre país, els dubtes de com avançar políticament fan que gastem moltes més energies discutint que fent.

En aquest context complicat o ens hi posem a totes o ens costarà molt defensar el nostre territori i la gent que hi vivim. Les 4 comarques de la Vegueria Penedès tenim des de fa molt temps un teixit social molt ampli, que agrupa a persones molt dinàmiques, però ens costa treballar en comú d’una manera sistemàtica i en temes de llarg recorregut, com el canvi de model energètic o el repensar el sistema ferroviari. Alhora constatem que el Penedès no té pràcticament cap entitat de caràcter públic, més enllà dels Consells Reguladors, que ajudi a vertebrar-lo, com sí que, d’una manera o altra i creats fa molts anys, tenen les altres Vegueries (amb la singularitat del Pirineu); així disposen de Cambra de Comerç i Indústria, Col·legi d’ Advocats, de Procuradors, d’Agents Comercials, o d’Arquitectes Tècnics. L’únic que tenim a la Vegueria Penedès és el Col·legi d’Enginyers Industrials de Vilanova, molt cenyit al seu entorn. A més, tant l’Ebre (Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre) com el Pirineu (Institut per la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran) disposen d’un organisme que aplega les Institucions del territori per treballar en comú, que té el reconeixement i suport de la Generalitat.

Penso que ens cal creure’ns de debò que som un territori potent, amb mig milió d’habitants, que ha d’agafar les rendes i organitzar-se com qualsevol altre, ni més ni menys. I aquí cal que tothom ho faci en el seu àmbit amb propostes que poden semblar arriscades, però que ens faran tirar endavant, com la Cambra de Comerç i Indústria del Penedès, Col·legis Professionals, organisme públic de promoció del territori, l’energia i la mobilitat o mancomunar els Consells Comarcals com a fórmula de representació i treball institucional, que podria començar per ser l’Autoritat del Transport del Penedès.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local