Canvi climàtic

Boscos, nivells alfa i agents rurals

El canvi climàtic no és una qüestió supèrflua sinó una realitat perillosa que afecta el territori. Temps enrere era normal estar en Nivells d’Estat d’Alerta 1 i alguna vegada treia el nas el nivell 2 però era impensable pensar en el nivell 3, ja que era molt rar o inexistent a les nostres comarques. Per posar un exemple, el Garraf, arribar a estar en nivell 3 era impensable fins fa 3 anys. Ara s’està convertint en un fet normal i aquest estiu hem estat tancant els massissos alhora simultàniament. De ben segur que qui va dissenyar el pla alfa en un inici no s’imaginava que això podria passar i estem de camí a una modificació dels protocols de cara a un futur no gens llunyà.

Aquest estiu s’han tancat, el massissos de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Garraf, Foix, Montmell, Cardó Boix, Prades, Tivissa, Vandellòs i Montsant. Aquí la notícia és que es van tancar 11 massissos alhora, fet absolutament fora del normal i un equip insuficient de personal per dur a terme això que ha de comptar exclusivament amb el personal dels ajuntaments de la zona i l’ADF si en tenen. Per posar dades a l’assumpte, tenim que el cos d’agents rurals fa 12 anys que no entra gent per oposició. Sí que han entrat interins però no cobreix les necessitats del territori i menys en aquests episodis tan difícils i complicats, on com hem vist, es tanquen simultàniament 11 massissos forestals alhora i posar en nivell 3 a 249 municipis. És una absoluta bogeria. Per no perdre de vista que més de la meitat de Catalunya ha estat en nivell 2 i és un nivell igualment greu i preocupant que no es parla.

Fa anys es va tancar el massís del Marmellar Montmell de forma excepcional i es van destinar 3 patrulles per realitzar el tancament, sempre acompanyats de personal addicional local. A dia d’avui les dades ens diuen que el mateix indret només disposarà d’una patrulla però comptaran amb la inestimable i valuosa ajuda dels ADF que realitzen una tasca voluntària.

Addicionalment a tot això, la plantilla d’Agents Rurals s’ha anat reduint i a dia d’avui es troba sota mínims, com passa amb els altres cossos de la Generalitat. Es van tancar les torres de guaita i els seus treballadors, que tenen molta experiència, ajudaven a evitar que els helicòpters, bombers, policia es desplacessin a falses alarmes que sorgeixen del 112 perquè en l’actualitat  ningú les verifica. Les torres de guaita, són un sistema que s'utilitza per tot el món en l’actualitat, des dels Estats Units a Cuba i mig món i aquí decidim retirar-los confiant en que el 112 farà la seva funció.

En l’actualitat podem veure que el sistema de Vegueria no està adaptat a la distribució del Cos d’Agents Rurals, ja que ells funcionen per territorials i la Vegueria es veu fraccionada novament per criteris que segueixen les directrius de Barcelona. El desplegament actual dins la Vegueria adaptat al cos d’agents rurals actual seria el següent:

Garraf i Alt Penedès com a Barcelona Sud.

Baix Penedès és Tarragona.

Baixa Anoia és Catalunya Central.

De nou podem veure com el nostre territori igual que en Salut ens inclouen dins la  Metropolitana Sud o la Barcelona Sud dissolent les nostres necessitats a un espai que sempre mira en clau cinturó metropolità de Barcelona. 

Sònia Poch
Regidora de l'Ajuntament de Mediona
Secretària d'Organització d'Impulsem el Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local