Guerres

La pau fa el diner…

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

...i el diner fa la guerra. Recordo aquest refrany, mentre escric  aquesta columna, el mateix dia que s’acompleixen nou mesos de guerra a Ucraïna. Sense oblidar ni passar per alt -gens ni mica-  altres conflictes anquilosats com els d’Etiopia, Yemen, Afganistán, Myanmar, Haití, els de l’Estat islàmic a l’Àfrica (Sudan, Mali, Burkina  Faso o Níger). Encara em quedo curt, pensant en la tensió constant  entre les 2 Coreas, el no-acord nuclear entre USA i Iran, la xacra mundial del gihadisme i el polvorí d’Israel i Palestina. Què ”pinten” dues institucions com l’ONU o l’U.E.? Absolutament vergonyant! 

Alhora,justament, fa uns dies que s'ha mort en Pablo Milanés, el gran compositor i cantautor cubà. Em plau qualificar-lo, també, de filòsof i poeta. Seva és la reflexió que “les idees es discuteixen i combaten, però mai no s’engarjolen”. Com és possible, en ple segle XXI, que el món estigui tan summament malalt? 

És clar que, a la gran majoria de nosaltres, tant se'ns en fot. Vivim  immersos en una còmoda posició. Totalment d'esquenes a la dura  realitat que pregonen els mitjans de comunicació. Ens conformem  amb mantenir ben protegit el metre quadrat que ens envolta. Estem  amarats d’insensibilitat. Fa de mal dir malgrat que sol ésser així. 

Sentir declaracions pantagruèliques de personatges com n’Antonio  Guterres o Josep Borrell m’indigna. Com es pot tenir un grau de  cinisme tan exacerbat i restar surant al bell mig d'una mediocritat “passota”? No els remou la consciència concloure que el càrrec que  ocupen exigeix resultats fefaents que no pas xerrameca barata?  Sense deixar de banda, tampoc, els “equilibris” teatrals del president  Pedro Sánchez i la seva ministra de defensa (Margarita Robles) per  a presentar-se com a grans valedors de la seguretat del planeta. Em  fa fàstic sentir-los opinar sobre aquests temes. M’entren, fins i tot,  ganes de vomitar. Apel·lar a conceptes ambigus com l’ajut financer,  la solidaritat amb el poble ucraïnès o la via democràtica fa mal d'oïda.  El cert és que la maquinària armamentística nacional treballa a tot drap. No els importa que la diplomàcia s’estavelli perdent el temps. Ans al contrari, els hi va de conya. Oficialment, tenen enregistrades més de 500 empreses a la Direcció general d’armament. Déu meu! 

Menys moure la cua i més contundència efectiva/urgent a deturar les guerres. Estem farts de veure la seva indiferència. Quanta inutilitat! 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local