Carnaval 2023

La FAC s’estrena amb un Concurs de Cartells, malauradament per emmarcar

Formulari concurs cartells del Carnaval de Vilanova 2023. Eix

Formulari concurs cartells del Carnaval de Vilanova 2023. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Va arribar la tardor i amb ella una il·lusió especial pel Carnaval que vindrà. Feia temps que no s’obria al poble un procés participatiu pel disseny del cartell de Carnaval, la imatge, la marca, la primera il·lusió que dona el tret de sortida a la millor setmana de l’any. 

La Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) va publicar les bases del concurs a finals de setembre, amb un premi molt generós, encara que tots sabem que pels participants, el premi gros és la satisfacció de saber-se imatge guanyadora i representant d’això-nostru tan important. 

Un cop acabat el termini, hem tingut el plaer de veure competir una quarantena de cartells d’estils molt diferents i d’un nivell altíssim. De ben segur que entre cartró i ploma s’hi amaguen des de dissenyadors professionals, fins a amateurs entusiasmats, passant per VTVs que han vist brillar una oportunitat fantàstica.  

Però no tot són flors i violes. Tot i que els participants ens hàgim pres seriosament aquesta proposta de la FAC, sembla ser que ells no donen exemple de cap tipus de professionalitat. Ja per començar, van canviar els requisits oficials pocs dies després de donar el tret de sortida al concurs (no tots els participants van ser a temps de veure-ho i aplicar-ho). Sempre a través de posts d’Instagram replets de faltes d’ortografia, la xarxa social a través de la qual fan la major part de comunicacions, han fet palès que tampoc respectaran els terminis i les dates que van anunciar, ni tampoc el jurat que trobàvem redactat inicialment, ni encara menys la manera en què es decidirà el cartell guanyador.  

Fa un parell de dies van tornar a modificar les bases presentades, contradient-les de nou, i van inventar que per seleccionar els cartells finalistes es duria a terme una votació popular mitjançant un formulari compartit a Instagram, ja en funcionament des del dia 9 de desembre i en el qual veiem les diferents obres amb una qualitat qüestionable. Nosaltres ens preguntem: s’han parat a pensar qui té accés a aquest  formulari? Què passaria si els mateixos concursants es dediquessin a compartir el seu propi cartell als seus seguidors, influenciant clarament el vot al seu nivell de popularitat i amiguisme? És la manera més justa? Mentrestant es seguiran posant en boca que tenim el millor Carnaval del món, organitzat com si fos una gimcana infantil sense rumb ni mariner. 

És una llàstima que un esdeveniment tan especial que s’ha obert al poble, i que el poble se l’ha près amb  tant d’entusiasme seguint fil per randa tots els requisits que es van demanar, els membres de la FAC se’l prenguin tan a la lleugera, decidint les normes del joc segons com bufa el vent sense tenir cap mena de consideració amb els participants. Tanmateix, val a dir que potser hem fet una lectura incorrecta de la  situació i que, a hores d’ara ens falten indicadors per entendre tota aquesta sèrie de decisions que s’han près i, encara potser, ens sorprendran properament amb noves normes que ho deixaran tot més clar… O potser és per tot plegat que ningú els volia fer el cartell i han hagut de fer un concurs, perquè lo seu és per emmarcar.  

Salut i Carnaval, i sort a tots els concursants! 

Uns quants participants del concurs de Cartells pel Carnaval 2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local