Vilanova en comú

L'aprovació del pressupost de la Generalitat és urgent i necessària

L'aprovació del pressupost de la Generalitat és urgent i necessària. Vilanova en comú

L'aprovació del pressupost de la Generalitat és urgent i necessària. Vilanova en comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ara fa més d'un mes, des de Vilanova En Comú Podem presentàvem les propostes per a la ciutat que traslladàvem  a la taula de negociació mantinguda des del grup parlamentari d'En Comú Podem amb el govern de la Generalitat per tal d'arribar a un acord sobre els pressupostos de 2023.

En línia amb les prioritats nacionals d'En Comú Podem, proposàvem la dotació econòmica per a la construcció de 38 habitatges de lloguer assequible a l'avinguda Cubelles, 45-47 i a la cantonada Jardí-Coroleu; el finançament per la compra de minibusos elèctrics per al transport públic a demanda per a cobrir els barris de la ciutat; el finançament garantit per a la instal·lació de sostres solars i creació de comunitats energètiques a tots els barris de VNG i la dotació per a la redacció del projecte d'obra i gestió del Nou Hospital del Garraf, imprescindible per a la comarca i la ciutat.

El 15 de desembre s'arribà finalment a un acord que signaven la presidenta del grup parlamentari ECP, Jèssica Albiach i el president del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, tot recollint les bases perquè aquesta crisi no la tornin a pagar els de sempre, protegint la majoria social del país, garantint la sobirania energètica, millorant el dret a l'habitatge, reforçant la Sanitat Pública i convertint Catalunya en un país de trens. L'acord concreta les dotacions i mesures per a garantir:

1. Pla de rescat de la Sanitat Pública: un 20% dels recursos de Sanitat seran per l'Atenció Primària, amb el compromís d'arribar al 25% el 2025. 1000 M d'euros més per a Salut Pública. 100M d'euros per garantir que tothom pugui ser atès pel seu metge de capçalera en menys de 5 dies. Més de 40 M d'euros per al dentista públic i 20M d'euros per reforçar la salut mental.

2. Pla de xoc de 555M d'euros d'Escut Social per a protegir a la ciutadania de la pujada de preus de productes bàsics del cistell de la compra.

3. Un país amb sobirania energètica que avanci en la planificació ecològica, destinant 246M d'euros perquè el 2030 el 50% de la producció elèctrica de Catalunya vingui de les renovables i activant el Pla "Catalunya Brilla" amb una nova línia d'ajudes de 180M d'euros a particulars i empreses per instal·lar energies renovables. Inversió de 200M d'euros per a l'eficiència energètica de les escoles.

4. Repartir els costos de la inflació amb una fiscalitat justa: un nou impost de solidaritat a les grans fortunes per recaptar 12M d'euros, així com un impost als creuers i un impost als ultraprocessats.
5. Catalunya, país de trens: recuperació de l'AVANT Tortosa-Barcelona i estudi per a la creació d'una xarxa d'alta velocitat catalana. Continuar treballant en els trens-trams: Camp de Tarragona, Bages, Costa Brava, Terres de l'Ebre i Pirineus i fer el desplegament del Rodalia Lleida a partir del 2025.

6. Un país amb dret a l'habitatge: ampliació de 4.600 habitatges del parc públic tot adquirint 1.500 habitatges buits de la SAREB. 1.750 habitatges nous per a lloguer públic, co-habitage i projectes per a joves i gent gran. 500 habitatges per a les meses d'emergència i una ofensiva contra l'especulació tot incrementant un 33% l'impost als habitatges buits.

7. Igualtat i feminismes: 70 M d'euros per a polítiques feministes.

El dia d'avui, 18 de gener de 2023, encara estem pendents de l'aprovació i entrada en vigor dels pressupostos. Costa molt d'entendre la passivitat de la minoria de govern en mans d'ERC, però també les anades i vingudes del PSC que no sembla convençut de sumar-se a un futur de progrés per a la majoria de catalans i catalanes.

Nosaltres hem demostrat que quan hi ha voluntat política de posar els interessos generals de la ciutadania per sobre dels interessos particulars és possible arribar a acords progressistes. L'acord que hem signat des d'En Com Podem deixa clar quines han de ser les prioritats de Catalunya. Som un país que necessita més plaques solars, i menys, taules de joc i casinos.

D'una banda, la responsabilitat del govern no és només elaborar un projecte de pressupost, sinó garantir els suports necessaris per a la seva aprovació. Si fos per nosaltres Catalunya ja tindria pressupostos des d'abans de Nadal que és quan nosaltres vam presentar l'acord amb la Generalitat.

Al carrer la gent està farta d'aquest estira-i-arronsa i és per això que, al marge d'exigir més proactivitat al govern, també mirem cap al PSC. Els socialistes han de dir clarament si estan disposats a tombar el nostre acord pressupostari. Els catalans i catalanes mereixem saber-ne la resposta, i com no, la ciutadania de Vilanova i la Geltrú també.


Iolanda Sánchez
Cap de llista de Vilanova En Comú Podem

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local