Equilibri ecològic

Aviat civet de senglar per tothom

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Si vas per la muntanya sovint veus alguna zona amb la terra aixecada i remoguda, indici de que els senglars han remenat buscant alguna cosa per menjar. Algun cop fins i tot n’hem vist algun de mort a les vinyes, potser havia fugit d’una batuda i va acabar ferit i extenuat en aquell indret. La imatge que més ens va impactar és però  veure el resultat d’una batuda, caminant pels volts de Mediona, hi havia una corrua de senglars abatuts al mig del camí esperant que els caçadors fessin festa major. Ja ens expliquen també cada cop amb més freqüència de topades de cotxes amb senglars no massa lluny d’aquí i fins i tot no fa ni un mes que al capvespre a la carretera del Pantà passat el pont del Foix una bona colònia van travessar davant del cotxe amb el corresponent ensurt per part del conductor. Ho sabem i de tant en tant és objecte de comentaris. Però la notícia que hem llegit aquest darrers dies ens ha deixat sorpresos (glaçats diríem pel temps que fa). Els senglars i cabirols ja provoquen el 29% dels accidents de trànsit. Gairebé tres de cada deu. Així es desprèn de l'informe més ampli que n'han elaborat mai els Mossos d'Esquadra i que presentaven fa un parell de dissabtes al programa Via Lliure de RAC1. L’estudi explica que els accidents amb animals implicats, i sobretot amb ungulats, són més nombrosos amb el pas del anys i constitueixen una problemàtica creixent a les carreteres de Catalunya, que s’explica principalment per l’augment desmesurat de les poblacions de moltes de les espècies d’ungulats arreu d’Europa, particularment notòria en el cas del senglar i del cabirol.

L’informe dona dades significatives: De fet, l'últim any s'ha registrat un augment explosiu d'aquests sinistres: un 25% més que el 2021. En termes absoluts, són 5.482 casos. Per tant, la mitjana és de 15 cada dia. Una tendència preocupant, tenint en compte que en només quatre anys, els accidents viaris amb senglars han augmentat un 90% (de 2.233 a 4.243) i amb cabirols s'han multiplicat per tres i mig (de 348 a 1.239).

L’estudi està fet per comarques i ens diu en cada una d’elles els accidents que hi ha hagut fruit de la topada amb algun animal. En general són els senglars i els cabirols els principals responsables d’aquest accions. Al Garraf hi ha hagut 60 accidents amb senglars i sortosament 0 amb cabirols, que potser encara no han arribat tant a prop dels nostre territori, tot i que n’hem vist directament algun caminant -saltant- prop de Sant Martí Sarroca encara en zona de boscos i lluny de les carreteres.

Certament és preocupant ja que els accidents tot i no ser massa aparatosos si que et poden deixar amb el cotxe abonyegat i molt i encara és més perillós si es va en moto o amb bicicleta.

Els animals procuren trobar menjar i baixen a arrasar els camps i ells no coneixen ni camins ni carreteres i envaeixen l’espai amb llibertat i clar com que no acaben de saber per on passen ni la funció que hem donat a les vies de comunicació et pots trobar alguna sorpresa desagradable si vas conduint i més si segueixes el consell dels experts de que agafis ben fort el volant i no intentis esquivar-lo. Catacroc! I sort .

Els hem vist a les nostres ciutats ja que han trobat possibilitats de menjar de manera fàcil. Els contenidors no són un impediment massa difícil ni complicat  per buscar menjar entre el seu contingut per part de les bèsties i ho aprofiten de valent. Les imatges que vam veure durant la pandèmia encara les recordem i eren més impactants ja que no era una cas aïllat sinó gairebé una imatge habitual a les nostres ciutats indicant un alt grau d’adaptabilitat a entorns que no els eren habituals fins ara.

Les recomanacions són prou clares no deixar menjar ni adoptar-los com mascotes, ni deixar menjar perquè vagin fent. Diuen que els senglars ben alimentats, i a les ciutats hi troben de tot i molt, és reprodueixen amb més quantitat i aquest creixement desmesurat i la pèrdua de temor (potser respecte) amb l’espècie humana fa que avui constitueixen un problema i greu a les carreteres catalanes i pels pagesos ja no diguem. Ens han perdut la por, troben menjar, es mouen en llibertat, tots els ingredients per augmentar de manera exponencial la seva presència amb els problemes corresponents.  

Sembla que ara hi ha mètodes per caçar-ne en viu a base de xarxes. Però allò de no es poden posar portes al camp pren tot el significat en tota la seva dimensió. I pel que fa a les carreteres el mateix estudi fet pels mossos proposa algunes solucions com el reforç de tancaments perimetrals a les autovies, el condicionament de passos inferiors i superiors per a animals o senyals lluminosos com els que aplicarà el Servei Català de Trànsit (SCT). I així expliquen que Trànsit instal·larà senyals lluminosos abans d'acabar l'any i estrenarà un sistema d'intel·ligència artificial per avisar els conductors quan algun animal gran rondi a prop d'una carretera. De forma dinàmica, s'encendran uns llums d'alerta.

Però tothom, pagesos, experts en senglars, gent assenyada, autoritats i caçadors coincideixen que només caceres intensives i continuades podrà situar el nombre de senglars i cabirols en l’equilibri ecològic. Per tant segur que veurem com la Generalitat reparteix cartutxos a dojo i esperonarà als caçadors  amb un “a por ellos” cinegètic i a totes!.I per compensar la despesa general (fet amb l’aportació dels nostres impostos) el govern ens regalarà a cada català i catalana una llauna de civet de senglar cuinat amb les obligades cebes i amb algun aiguardent potent que diuen que és molt bo o, potser, algun embotit d’aquest fets amb carn dels senglars i que ara comencem a expandir-se i els gourmets recomanen.

No s’ho creuen oi? Dons la recomanació de menjar més carn de senglar ja és una realitat i l’autoritat ho promocionarà.

Tot sigui per la seguretat vial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local