Pressupost municipal

La manca de compromís en habitatge i sobirania energètica marquen la negativa als pressupostos de la CUP Sant Sadurní

Imatge del ple de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Eix

Imatge del ple de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimarts el ple de Sant Sadurní d’Anoia ha aprovat els pressupostos municipals de cara l’any 2023 amb l’únic suport dels partits de govern i el regidor del PP. La CUP hi ha votat en contra, mostrant-se crítica amb la falta de compromís per part del govern a qui acusa de no complir els acords i de no donar resposta a les emergències socials que requereix Sant Sadurní. A banda, els cupaires van retreure al govern la manca de diàleg i de transparència ja que en aquesta ocasió l’oposició no ha pogut participar en l’elaboració dels pressupostos, ni fer-hi propostes ja que se’ls hi va fer arribar la proposta tant sols sis dies abans del ple. La CUP ha destacat que el pressupost de 2023 és continuista amb la dinàmica del mandat i que no respon a les necessitats actuals. Així mateix, la formació de l’esquerra independentista retreu al govern la improvisació en matèria d’inversions, ja que després de quatre anys encara no s’ha elaborat un pla d’equipaments tal i com s’havien compromès a principis d’aquest mandat.

Manca de compromís del govern en matèria d’habitatge

Durant la seva intervenció, la CUP ha lamentat que no s’estiguin assolint els compromisos mínims que marca el Pla Local d’Habitatge aprovat per unanimitat. Enguany el pressupost d’habitatge és de poc més de 66.000 euros, molt lluny dels 160.000 que fixa el pla local. El regidor de la CUP, Jordi Pujol, han recordat que “ni al 2021 ni al 2022 s’han assolit els objectius del pla i que aquest any tampoc s’assoliran ja que ni tant sols estan pressupostats els recursos per fer-ho”. Un dels exemples exposat pels cupaires ha estat que el pla marca adquirir cinc habitatges a través del dret de tanteig i retracta durant els primers tres anys i que no se n’ha adquirit cap. La manca d’habitatge social a Sant Sadurní és una emergència social ja que segons el mateix pla d’habitatge, falten 100 pisos de lloguer social per cobrir la demanda existent.

Sense un avenç important cap a la sobirania energètica

L’altre aspecte que ha centrat gran part de la crítica de la CUP, ha estat la manca de valentia del govern per avançar cap a la sobirania energètica. La CUP ha acusat al govern d’anar quatre anys tard en la instal·lació de plaques fotovoltaiques i, malgrat que aquest any s’han pressupostat 250.000 euros per aquestes instal·lacions, no hi ha voluntat d’impulsar una comunitat energètica local tal i com es va aprovar per unanimitat al ple de febrer de l’any passat a través d’una moció presentada pels cupaires.

Model de poble caducat

La CUP ha denunciat que una de les partides més importants, de 425.000 euros, sigui la destinada a promoció turística. Una xifra desproporcionada pels cupaires si es té en compte els pocs recursos dedicats a habitatge. Pujol ha denunciat que la promoció turística és l’única obsessió del govern que “projecta un model de poble que respon als interessos d’una minoria i més pensat per atreure la gent de fora que per cobrir les necessitats de la gent de Sant Sadurní”. A més a més, la CUP considera que el Cava Centre està infrautilitzat per les poques visites que rep i que en cap cas justifica els recursos que s’hi destinen. En aquest sentit, la CUP ha insistit que part d’aquests recursos s’haurien de destinar entre d’altres a millorar les condicions de les entitats esportives, augmentar el pressupost de la ràdio municipal o augmentar la despesa social.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local