Economia

La banca sempre guanya!

Sistema bancari. Eix

Sistema bancari. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per una banda la pujada dels preus afecta especialment als dels aliments, l’energia i les hipoteques, de manera que al nostre país segueix augmentant la pobresa en general i la pobresa energètica, alimentària i habitacional en particular. I per l’altra banda que els bancs, les grans empreses d’energia i les grans cadenes alimentàries han obtingut beneficis extraordinaris, en bona part gràcies a aquesta inflació. És a dir, la inflació genera guanys extraordinaris en els sectors oligopolistes, i pobresa entre les classes treballadores i mitjanes que son la majoria de la població.

La banca sempre guanya! Va guanyar quan va esclatar la crisi de 2008, en bona part provocada per ella mateixa, i l’estat va injectar-hi 101.500 milions d’euros “gratia amore”. I guanya ara amb la inflació amb l’augment dels tipus d’interès dels diners prestats i de la no retribució dels estalvis de la gent. Segons les dades que s’han fet públiques, els cinc grans bancs espanyols han guanyat el 2022: 20.580 milions d’euros! I les tres grans empreses energètiques (Naturgy, Iberdrola y Endesa) van guanyar el primer semestre de 2022 un total de 3.548 milions d’euros. Mentrestant, els salaris dels treballadors sols augmenten, en el millor dels casos, la meitat del que ho fan els preus.

Cal que l’estat i la Generalitat intervinguin acotant aquests escandalosos marges de benefici i fent que es tradueixin en millores per al conjunt de la població. Bancs, elèctriques i cadenes alimentàries “ploren” cada vegada que l’estat parla de posar un impost sobre els seus grans beneficis; però resten impassibles davant l’empobriment de la majoria de la població.

La solució no és reduir impostos, perquè això significa reduir la capacitat de redistribució de l’estat. El que cal és posar topalls als beneficis extraordinaris de la banca, de les elèctriques i de les grans companyies alimentàries, perquè el que explica la inflació no és la guerra d’Ucraïna, com ens volen fer creure, sinó la política d’aquests tres grans oligopolis!.

Ramon Arnabat Mata, historiador

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local