La Vegueria Penedès i els 17 ODS

Objectius de Desenvolupament Sostenible. Eix

Objectius de Desenvolupament Sostenible. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015, per ser aplicats a tots els països d’acord amb l’Agenda 2030, són els següents:

1   Fi de la pobresa

2   Fam zero

3   Salut i benestar

4   Educació de qualitat

5   Igualtat de gènere

6   Aigua neta i sanejament

7   Energia neta i assequible

8   Treball digne i creixement econòmic

9   Industria, innovació i infraestructures

10 Reducció de les desigualtats

11 Ciutats i comunitats sostenibles

12 Consum i producció responsables

13 Acció climàtica

14 Vida submarina

15 Vida terrestre

16 Pau, justícia i institucions sòlides

17 Aliança pels objectius

Avui on som?

Tots aquets objectius també són d’aplicació a la nostra Vegueria Penedès i, per tant, caldria valorar què s’ha fet des del 2015 i què ens queda per fer fins el 2030. Anem amb molt  de retard, perquè encara resta aprovar el Pla Director Urbanístic del Penedès, però és que, a més a més, alguns ajuntaments encara han d’adaptar els seus planejaments a les lleis d’urbanisme vigents a Catalunya.

Petjada ecològica ( 1.996 William Rees y Mathis Wackernagel ). Cal fer pedagogia  a la població, començant pels més petits (llars d’infants) i introduir en el nostre dia a dia els 17 ODS per tal de ser més sostenibles. La petjada d’avui en el planeta ja supera els compromisos de Kioto (Japó) de l’any 1.997. La humanitat avui necessita 1,75 planetes per satisfer les seves demandes de recursos naturals!

A Catalunya, la Generalitat va crear l’Aliança Catalunya 2030 i el Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible (CADS), organisme que està format per la societat civil.

Què cal fer?

 1r Tenir un estudi seriós que indiqui quina petjada pot aguantar el nostre territori tant poblacional com d’extracció de recursos naturals, contaminació (tota), pèrdua de flora i fauna, residus, etc.

2n Fer complir la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per  l´ONU el 10 de Desembre de 1948.

3r Incorporar en la Llei d’Urbanisme i els seus Reglaments els 17 ODS.

4t La Vegueria Penedès, s’hauria d’adherir al CADS, per tal d’impulsar els ajuntaments al compliment d’un planeta més sostenible.

Les properes candidatures municipals haurien d’incorporar el compromís dels 17 ODS.

No puc acabar aquest article sense agrair a organitzacions com Greenpeace (1971) la seva lluita per un planeta més sostenible.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local