Transport públic

Si no ens hi posem, perdrem el tren

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cada poc temps sona alguna alarma indicant que el país no està fent res per la gran aposta de la mobilitat sostenible, que és el tren, i ni tant sols té clar el què caldria fer. Darrerament ho ha fet el President del Port de Barcelona quan diu: “la xarxa actual no està preparada ni dimensionada per complir els objectius de la UE a mig termini, que preveuen que el 30% del trànsit de mercaderies es facin en transport ferroviari”. Mentrestant “cada terra fa sa guerra”, com es deia abans; així a Tarragona hi ha un moviment per fer passar les “mercaderies per l’ interior”, cosa que vol dir treure-les de la costa i fer-les passar per la línia Reus/Roda, que passa per Valls on ja hi ha una campanya en contra, i empalmar a Sant Vicenç de Calders amb la via del Vendrell i Vilafranca, amb tots els problemes que crearà en la mobilitat d’aquestes comarques.

Davant d’ això des de Pro Vegueria Penedès, junt amb l’associació d’empreses que vol impulsar el Corredor Mediterrani, FERRMED, i amb el pronunciament favorable d’entitats i administracions públiques de l’Anoia i la Segarra, ha anat insistint en que s’estudiï seriosament la proposta que la Generalitat va aprovar fa més de 10 anys, de l’Eix Transversal Ferroviari, especialment el tram Lleida-Cervera-Igualada-Martorell, d’ús mixt Mercaderies/Passatgers, donant joc al conjunt del país i no voler que tot passi a pocs quilòmetres de la costa.

Si es prengués la decisió de fer aquesta nova línia que absorbiria bona part dels trens de Mercaderies, es podria tirar endavant ja ara i sense por de generar un col·lapse, una interessant proposta que ha fet l’entitat Fem Vallés de posar en marxa, amb les actuals infraestructures i sense haver de construir noves vies, una línia Regional  que aniria des del sud, l’Aldea (Tortosa), fins al nord, Figueres, passant per Reus, Perafort, El Vendrell, Vilafranca, Martorell, St. Cugat i l’Aeroport de Girona, amb connexions amb la costa i Barcelona. Com diu Fem Vallés, això organitzaria una nova economia de país i una nova relació entre Barcelona i les ciutats capital. Ens atrevim des de la Vegueria Penedès a pensar en gran? Els propers responsables Municipals i Comarcals estan disposats a pensar el país que volem deixar a la “propera generació”?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local