Eleccions municipals 2023

Sumar diversitat per guanyar comunitat a Vilanova i la Geltrú

El 8 d'abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano i oneja la bandera a la façana de l'Ajuntament de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

El 8 d'abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano i oneja la bandera a la façana de l'Ajuntament de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vivim en una societat diversa, la diversitat forma part de les nostre vides i dels nostres barris; maneres de fer, cultures, llengües, religiositat, pràctiques de cultura popular,  música, diversitat d’àpats, comerços diversos,...

Des de Vilanova en comú, pensem que una societat diversa és una societat més rica. Tot poble que respecta i reconeix l’altre, és un poble més ric en democràcia.

El lema que es va fer servir per a la celebració dels 600 anys del Poble gitano a Catalunya es titulava, ‘Un poble dins un país”. I aproximant més el zoom: tota comunitat que respecta i reconeix l’altre, és una comunitat en democràcia. 

I al llarg de la història i també en el nostre present, sabem que a alguna gent no li interessa això de la democràcia i han volgut i volen  minar-la des de totes bandes. Per això, tot i els avenços, cal continuar treballant per trencar amb els discursos  estereotipats, la rumorologia i els discurs d’odi en els que ens vol fer caure aquells que no la volen, la dreta rància i feixista.

A Vilanova en Comú Podem pensem que és imprescindible treballar des de l’Ajuntament amb polítiques interculturals. La interculturalitat va més enllà de la multiculturalitat.

La interculturalitat aborda el reconeixement de l’altre, no des d’assimilació, sinó des del reconeixement i el diàleg intercultural, tots i totes tenim alguna cosa a aportar i tenim dret a la participació i a la construcció col·lectiva del municipi. Treballant sempre per una plena ciutadania.
Per abordar polítiques interculturals entenem que cal treballar des de diferents estratègies; per una realitat amb justícia social, reconèixer l’altre, passa per reconèixer drets i oportunitats. Alhora requereix d’espais per a una interacció positiva i per un reconeixement d’aquell o aquella que és diferent.

Des dels municipis i des de l’administració municipal, la més propera als barris, es pot treballar per cada estratègia de la política intercultural.

Des de Vilanova en comú pensem que són moltes les eines que des dels Ajuntaments es poden portar a terme per a fer barris més inclusius.

• Treballar per una escola pública i inclusiva, no segregada, que reconegui la diversitat en els seu funcionament i en el seus espais participatius.
• Garantir una escolarització al llarg de tota la vida i contra l’abandonament prematur, acompanyant i reforçant projectes educatius individuals que reconeguin els potencials i els interessos de cada noi i de cada noia, creant espais, si escau, de segones oportunitats per als joves.
• Cal generar oportunitats laborals per la importància de la voluntat d’organitzar un futur amb dignitat.
• Garantir el padró com a eina imprescindible per accedir a un procés de regularització de les persones i pel dret al reagrupament familiar i a les prestacions.
• Trencar amb mirades estereotipades i lluitar contra els rumors, combatent des del barri, entre el veïnat, tot discurs racista, creant  formacions comunitàries contra els rumors.
• Crear espais de memòria als barris on es posi de manifest l’empremta de la diversitat ètnica, amb el poble gitano i altres processos migratoris dels barris. Cal difondre el patrimoni immaterial i material des d’una perspectiva intercultural.
• Oferir programació cultural i de lleure que permetin fomentar la diversitat de la pràctica cultural del municipi.
• Des de l’acció comunitària als barris es pot treballar per la incorporació de la participació política i la construcció diversa.
• Cal pensar en polítiques públiques amb mirada interseccional, el gènere, l’origen, l’orientació sexual, la capacitat econòmica, són condicionants que ens travessen a tots i totes i cal un reconeixement de la diferència amb tota la seva plenitud.

Una fita imprescindible és el treball a l’intern de l’administració municipal. Entre d’altres, cal vetllar per una política transversal de bona acollida per part de l’administració. Una administració que reconegui l’altre també té en compte que quedi reflectida la diversitat del municipi en la seva contractació de personal, en introduir clàusules de diversitat en la seva contractació externa.

Cal revisar el llenguatge d’atenció i per trencar prejudicis, i formar als professionals per un llenguatge inclusiu i per a la construcció de projectes comunitaris interculturals.

L’administració municipal ha de ser implacable contra els discursos d’odi que puguin sorgir al municipi i treballar des dels diferents departament per a la prevenir-los i atacar-los.

Cal també revisar els espais participatius perquè hi hagi representativitat de la diversitat i hi puguin haver referents de les diferents comunitats, per posar en valor la seva opinió i la manera d’entendre els aspectes a abordar.

El dijous 13 d’abril, ens vam trobar per commemorar el dia del Poble gitano i per parlar de diversitat. Pel que fa al poble gitano no estem davant d’un problema d’irregularitat administrativa, però els discursos estereotipats continuen funcionant amb el mateix esquema, rumorologies o discursos d’odi. La trobada ens va servir per a reconèixer com de necessaris són espais de coneixement mutu. Partim de sistemes construïts a partir d’eixos i mirades estereotipades i racistes. Per això pensem que l’esforç l’ hem de fer tots i totes. Des de l’escola, des de la família, des dels barris, per construir espais de comunitat que revisin el discurs i la mirada cap a la diversitat.

Núria Pérez Blanch
Candidata de Vilanova En Comú Podem

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local