Literatura

Todo va a mejorar

Coberta de 'Todo va a mejorar' d'Almudena Grandes. Eix

Coberta de 'Todo va a mejorar' d'Almudena Grandes. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta és la darrera i pòstuma novel·la d’Almudena Grandes, va treballar-hi intensament quan la malaltia que va acabar amb la seva vida es mostrava ja avançada. El llibre es va acabar de redactar  poc abans de l’estiu del 2021 i l’’autora moria el novembre del mateix anys deixant un buit impossible d’omplir en la literatura castellana contemporània. El darrer capítol, el final del llibre, va ser escrit pel seu company, el també escriptor, Luis Garcia Montero seguint les instruccions de la mateixa Almudena Grandes. Todo va a mejorar, no s’inclou en el cicle que estava escrivint dels Episodios de una guerra interminable on volia recrear la vida a l’Espanya de la postguerra.

Aquesta novel·la va ser imaginada i començada quan la pandèmia del virus d ela COVID-19 ja feia de les seves i el govern decretava el confinament. Moments de decisions difícils i de la pèrdua de  llibertats. Grandes recrearà amb la seva prolixa imaginació tot un procés que es genera a partir de la pèrdua de les llibertats. Possiblement no sigui el seu millor llibre però si és el testimoni final d’una autora que sempre va defensar la llibertat per damunt de tot i el Todo va a mejorar és un cop més una aposta per subvertir les dictadures i les imposicions amb la llibertat.

Almudena Grandes era una de les plomes consagrades de la literatura castellana actual. Una llarga bibliografia la situa com una autora de prestigi, qualitat i popularitat. Es va donar a conèixer amb la novel·la "Las edades de Lulu", que va guanyar el premi La Sonrisa Vertical de literatura eròtica. A partir d’aquesta novel·la van seguir tot un conjunt d’obres que han merescut unes critiques molt positives, amb una àmplia difusió i amb una excel·lent acollida entre el públic. Entre elles destacaríem: "Atlas de geografia humana", "Los aires difíciles" i el "Corazón helado" i dels seus volums de contes, sobresurt "Estaciones de Paso".

Almudena Grandes escrivia habitualment columnes d’opinió al diari “El País” i participà activament en moviments polítics d’esquerra. Fa un anys es va embrancar en el projecte dels Episodios de una guerra interminable. En va escriure cinc volums, va començar amb el llibre Inés y la alegria, en el que ens situa en l’aventura dels maquis i dels voluntaris de les milícies del PCE que van entrar a la Vall d’Aran amb la voluntat d'iniciar la reconquesta de l’estat espanyol quan els aliats ja semblaven clarament victoriosos en la Guerra Mundial. La base de cada volum és alguna història real que l’autora transforma amb una novel·la de ficció, afrontant els reptes i problemes que els seus protagonistes van tenir en la realitat. El Lector de Julio Verne és el segon volum, el protagonista és un nen que va descobrint la realitat del que passa al seu entorn i comprèn molts dels fets, els silencis i les pors que l'envolten vivint en una caserna de la guàrdia civil en temps de repressió i mort. Las tres bodas de Manolita, ens narra la història de resistència i supervivència en els anys immediats al final de la guerra civil i la consegüent repressió del franquisme. 

Los pacientes del doctor García Guillermo Garcia s’involucra directament en aquesta aventura perillosa de posar al descobert la xarxa d’evasió dels nazis, el darrer llibre d’aquest cicle serà la novel·la La madre de Frankenstein, Grandes es capbussa en el sistema d’atenció psiquiàtrica que en els anys cinquanta impera al règim, l’enfrontament entre dos teories sobre la psiquiatria de Vallejo Nájera, un feixista convençut i López Ibor un membre de l’Opus Dei que va enriquir-se considerablement amb la pràctica de la psiquiatria des de l’àmbit privat són el rerefons en que s’emmarca la narració. Amb aquest s’acaba el cicle que encara havia de tenir alguns volum més.

Almudena Grandes sens dubte influenciada per la pandèmia i el confinament, que d’alguna manera va constrenyir les llibertats,  aprofita per començar a imaginar un futur on a través de la manipulació de les informacions, el control de les noves tecnologies i també la possibilitat de produir noves onades de la pandèmia, hi ha qui pot obtenir el control total de la societat i degenerar en portar a governs autoritaris que controlen la vida en la gairebé totalitat dels àmbits de la quotidianitat.

Després de temps de reflexió Juan Francisco Martínez Sarmiento, conegut amb el renom de El Gran Capitán, prepara tot un procés per fer-se amb el poder i amb el poder els mecanismes socioeconòmics i també el control de les relacions socials. És un projecte molt pensat, reflexionat i mil·limetrat  Funda el moviment “Movimiento ciudadano ¡Soluciones ya!” Que mica en mica i amb el suport dels grans empresaris del país acaba esdevenint el partit hegemònic amb una majori amplíssima. Això és el de menys. El Gran Capitan es rodeja de gent absolutament lleial i que no qüestionin les seves decisions i entre elles la Megan Garcia que actua com un autèntica mà dreta i trasllada a la realitat els desitjos del cap. 

Comencen per organitzar la caiguda d’Internet, després busquen els millors viròlegs perquè puguin fabricar i controlar noves pandèmies que ajudaran a controlar encara més a la societat. A través del temor i les restriccions de llibertat i de possibilitat de comunicació exerceixen un ferri control de la societat. Organitzen un cos propi de seguretat, dissolen les forces policials clàssiques, obliguen de manera sibil·lina a repoblar pobles abandonats amb possibles dissidents. En definitiva un control total sobre la societat, amb el domini dels mecanismes de comunicació, el control sobre la salut global i per donar-hi una pàtina democràtica amb un Congrés totalment sotmès als instigadors d’aquest cop d’estat controlat i amb aparença democràtica. Procuren que no ho sembli però en el fons hi ha els mecanismes de dominació i control total de la societat.

Però sempre hi ha que manté l’esperit de la llibertat i comença a compartir-ho amb altre gent, també des de dins del sistema alguns, molt pocs, creuen que ja han anat massa lluny i que cal reconsiderar el que s’ha fet. A través de la recuperació de la comunicació, dels descobriments de la trampes i mentides sobre la pandèmia i les seves conseqüències, i amb la feina d’un grup heterodox de persones es comencen a obrir escletxes en la confiança amb el govern i en el mateix sistema.

El combat entre els que defensen una causa justa contra els que amarats de populisme, mentides i tergiversació han segrestat tot el poder en benefici propi.

La batalla per una nova transició amb la quota de sacrifici que sempre hi ha en aquests situacions.

Gent senzilla que agafa el protagonisme per recuperar una vida en societat sense ser predeterminats per consignes i mètodes totalitaris.

Lectura molt interessant, una oda a la llibertat i dels que lluiten des de les seves oportunitats per petites que siguin. Una crítica mordaç també dels populismes i feixisme que comença a tenir un paper determinant a Europa.

Todo va a mejorar
Almudena Grandes
Colección Andanzas 1023
Tusquets Editores
Barcelona, octubre 2022

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local