Instal·lacions esportives

La situació actual, a més de dramàtica, és totalment injusta

Club Natació Sitges. Eix

Club Natació Sitges. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Trobant-se a les portes del seu centenari (1925-2025) actualment està travessant el moment més complicat de la seva història.. 

D'una banda, la pèrdua de socis provocada pel Covid-19, l'augment de la competència (entre d'altres per una piscina municipal), el canvi en el sistema de facturació de l'aigua, l'augment descontrolat del preu dels subministraments i altres factors, han portat a una complicada situació econòmica. 

D'altra banda, la actitud inexplicable dels representants municipals respecte al Club ha creat una situació d'extrema injustícia, a més d'un greuge comparatiu respecte a la resta d'entitats esportives del municipi. L'any 2011 es va constituir el Consorci del Club Natació Sitges, participat a parts iguals per l'Ajuntament de Sitges i el Club mateix. Aquest consorci es va dissoldre “de facto”, per imperatiu legal, l'any 2015, moment en què s'hauria d'haver liquidat. Vuit anys després el Consorci segueix sense liquidar-se i els representants municipals, responsables d'això, segueixen sense convocar una junta del Consorci mentre que als estatuts s'estipula que s'han de celebrar, com a mínim, dues juntes anuals. Desconeixem els motius de la presidència del Consorci per no convocar les juntes i no impulsar-ne la liquidació. La realitat és que, des que es va formar l'actual junta del Club al 2019, no ha convocat la junta del Consorci en cap ocasió, per la qual cosa dona la impressió que no li interessa liquidar el Consorci, o almenys, fer-ho en els termes que estipulen els Estatuts, ja que, si es liquida així amb tota seguretat resultaria un saldo a favor del Club. 

L'Ajuntament, coneixedor dels problemes econòmics que pateix el Club des de fa anys, ha preferit esperar que el Club s'extingeixi per si mateix, ja que si el Club desapareix abans de la liquidació del Consorci, l’Ajuntament no haurà d'acordar la liquidació amb el club. 

Per agreujar i accelerar la complicada situació del Club, l'Ajuntament no ha complert les seves obligacions contractuals i ha fet cas omís a les reiterades sol·licituds del Club pel seu compliment, a través del Consorci, de mantenir les instal·lacions tal com li correspon per contracte. 

Aquest incompliment de les seves obligacions ha provocat al Club una despesa econòmica molt important ja que s'ha vist obligat a afrontar en solitari el manteniment de les instal·lacions i a tenir contractat personal des de l'any 2011. La finalització i no renovació de la concessió de la guingueta de les instal·lacions de la platja i l'intent de no pagar les subvencions concedides són altres de les accions dirigides al mateix objectiu. 

A Sitges existeixen nombroses entitats esportives (futbol, bàsquet, rugbi, hoquei, patinatge, etc.) i totes elles funcionen de la mateixa manera. Són entitats privades que es dediquen a la pràctica de l'esport federat de competició i per a les activitats d'entrenament i competició, l'Ajuntament els cedeix gratuïtament les instal·lacions municipals esportives necessàries. A més de cedir-los les instal·lacions,  l'Ajuntament s'encarrega de la neteja, la consergeria, el manteniment d'aquestes i assumeix tots els consums generats per les activitats. 

En el cas del Club Natació Sitges han estat els socis els que han cobert totes aquestes despeses alleujant l'Ajuntament durant dècades d'una càrrega econòmica que sí que ha assumit en el cas de la resta d'entitats esportives. Mentre la situació ho ha permès, els socis del Club han assumit aquest cost, però des que la situació econòmica s’ha complicat, el Club ha sol·licitat reiteradament l'aportació econòmica corresponent per part de l'Ajuntament (tal com es recullen al conveni), que s'ha negat de forma rotunda i reiterada a cercar o acceptar cap camí per a la col·laboració. 

Tal com va expressar, el passat 28 de juliol, el Regidor d'Esports, a la Nit de l'Esport de Sitges 2023, el nostre municipi té un dèficit en infraestructures esportives i porta un retard de 20 anys en aquest àmbit, pel que aquest moment de gran complexitat per al Club es presenta també com una gran oportunitat  per solucionar els problemes d’ambdues parts. En cas que el Consorci es liquidi tal com estipulen els seus Estatuts, la instal·lació esportiva passarà a mans municipals, reduint-se així el dèficit en infraestructures  esportives. En el mateix procés de liquidació del Consorci, si la liquidació es realitza segons el que estipulen els seus Estatuts, amb tota seguretat quedarà un saldo positiu a favor del Club Natació Sitges, cosa que serviria per saldar el seu deute actual, sortir del concurs de creditors, quedant un import positiu que permetria afrontar el futur, evitant la desaparició del Club. En aquest sentit, després que l’Ajuntament hagi assumit una hipoteca per valor de 4.223.000€ a canvi de quedar-se amb l’immoble, i tenint en compte que la taxació objectiva realitzada per una empresa independent, a petició de l’administrador concursal, ha estat de 5.691.000€, el saldo resultant de la liquidació a favor del Club supera el 1.400.000€, (xifra a la que s’hauria d’afegir les aportacions que ha fet el Club des de 2.011, tal i com marquen els estatuts). 

Per si no fossin prou les accions esmentades, molt més greu és el silenci de l’Ajuntament davant del Pla  de Viabilitat que el Club ha presentat en el marc del concurs de creditors, tot i haver obtingut un informe favorable per part de l’administrador concursal. Al representar, el Consorci, més del 50% del crèdit, la seva resposta favorable permetria al club continuar amb la seva activitat, l’immoble continuaria sent  patrimoni municipal, és a dir, del poble. En cas contrari, el Club serà extingit definitivament i desconeixem les intencions de l’Ajuntament davant d’aquest escenari. 

Per tot el que hem exposat anteriorment tornem a sol·licitar als representants municipals que acceptin el Pla de Viabilitat així com la liquidació del Consorci, segons el que estipulen els seus Estatuts i ho facin prèviament a que el jutge es vegi obligat a extingir una entitat centenària, la finalització de la carrera esportiva de centenars de joves esportistes del municipi amb grans resultats i una injustícia sense cap mena de justificació per part de l’administració. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local