Literatura

L’estiu passat

Coberta de 'L’estiu passat' de Juan Safont Plumed. Eix

Coberta de 'L’estiu passat' de Juan Safont Plumed. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vam tenir l’oportunitat d’escoltar a Joan Safont no fa pas massa temps en un conferència sobre la figura del polític vilanoví Amadeu Hurtado, va ser una conferència excel·lent, plena de contingut i amb un rigor a l’hora de fer els corresponents anàlisi. El seu treball era fruit d’una llarga investigació i treball d’anàlisi de fonts informatives i els textos del mateix Hurtado. La conferència a més va ser molt amena per la manera com es va estructurar.

Ara aquets mateix rigor i amenitat l’hem trobat el llibre L’Estiu passat .

El llibre ens explica com novel·listes, pintors, dramaturgs, músics i poetes passaven els seus estius: els artistes també estiuejaven, quan això d’estiuejar era una activitat que practicaven les classes benestants i els intel·lectuals que podien mantenir un cert nivell de vida. L’estiueig era un activitat social. L’estiueig també ha estat una de les víctimes de finals de segle XX. Ara fem vacances que ve a  significar moltes vegades fer més coses i activitats de les que fem al llarg de l’any. El llibre ens mostra la manera com artistes i escriptors feien unes llargues estades en diversos pobles de mar i muntanyes  on vivien també barrejats entre els pobladors dels indrets i això els portava a ser un més de la comunitat que visitaven i que la majoria de les vegades els acollia amb interès, respecte i admiració.

Però tal i com explica el llibre de Joan  Safont, aquest estiueig portava també feina i producció literària o artística i així al llarg dels relats sabem i coneixem els indrets on aquest artistes i creadors van produir part de la seva obra o alguna producció peculiar amb l’empremta del lloc on es va fer. Algun exemples d’aquesta situació de com els paisatges dels estiuejos van deixar petjada a l’obra dels artistes: Puigcerdà a la novel·la Pilar Prim, de Narcís Oller; Matadepera a la Maria Rosa de Guimerà; Mont-roig del Camp en la pintura de Joan Miró; i, no cal dir, Arenys de Mar (Sinera) en la poesia de Salvador Espriu i moltes més.

Joan Safont Plumed és periodista i escriptor. Llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, té un Màster en Reporterisme i Periodisme Avançat per la Facultat de Comunicació Blanquerna, Universitat Ramon Llull.

Recentment s'ha doctorat en la Universitat de Girona, amb la tesi L’eminència grisa: Biografia, singularitat i influència d’Amadeu Hurtado i Miró (1875-1936). Guionista de documentals, articulista de Vilaweb i col·laborador del programa de televisió Més 3/24, escriu regularment en L’Avenç, Revista de Catalunya i Valors. També col·labora amb el diari Llaura, El Temps, El Nacional i Crític. Des del seu primer llibre, Per França i Anglaterra, la Primera Guerra Mundial dels aliadòfils catalans (2012), ha treballat el periodisme, la literatura, la política i la societat catalana entre la Primera Guerra Mundial i la Guerra Civil. També va escriure obres com Capitans del Comerç explicats pels seus fills (2016), 

Sabotatge contra Franco. Episodis d’oposició dels que havien guanyat la guerra (2017) i PEN Català: un exemple de diplomàcia cultural (2018). És professor col·laborador en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

"L’estiu passat” amb el subtítol “Una geografia de les vacances d’artistes i escriptors dels Països Catalans”, recull els articles de la sèrie Postals d’estiueig, que en Safont va publicar a El Nacional ara fa dos anys. Per el llibre, l’autor ha revisat i ampliat aquestes postals d’estiueig. Com explica al pròleg, la tria de llocs i personatges és arbitrària i subjectiva, procurant, això sí, prioritzar les dones artistes i afavorint la presència de localitzacions d’arreu dels Països Catalans. Ara aquestes breus peces literàries s’han aplegat en aquest volum editat per Comanegra.

El llibre ens porta a fer un viatge pel país des del les costes de la mediterrània fins el Pirineu, mar i muntanyes i també alguns indrets dels voltant de la capital en temps en que encara podies trobar-hi la tranquil·litat que es busca durant les vacances.

El llibre és una immersió en el coneixement de com passaven els estiueigs els diversos autors i artistes que recull en Joan Safont, són personatges molt diversos, tots però han deixat una mínima empremta en els llocs on gaudien dels dies de repòs, d’activitats social, o de volgut aïllament respecte a les seves activitats habituals.

Coneixem part dels costums dels pobles que són el destí de les vacances dels protagonistes i també si aquest convivien amb la gent del territori o simplement hi feien una estada sense voler tenir cap mena de protagonisme o d’interrelació amb els vilatans.

Recuperem en la lectura del llibre els ambients propis d’aquestes estades d’estiu, les tertúlies als jardins o al casinos respectius, les trobades a la platja de les senyores i senyoretes i com els infants podien gaudir dels jocs propis del moment. Tot un seguit de cròniques d’estiueig breus però carregades d’informació i de reflexió a l’entorn dels artistes o autors i també de l’entorn que els acollia.

Aquelles vacances d’abans, aquelles que començaven per Sant Joan i s’allargaven ben bé un parell de mesos fins el setembre.

El llibre ens aporta doncs informació dels indrets on s’estiueja amb les característiques o espais més visitats pels protagonistes com també es dona molta informació de l’activitat pública i privada que tenien els protagonistes de l’Estiu Passat. Un cinquantena llarga de noms d’artistes, literats, intel·lectuals van desfilant des de Jacint Verdaguer fins Joaquim Sorolla anem descobrint l’activitat estiuenca de novel·listes, poetes, pintors i són objecte d’interès per la seva activitat i per com gaudien d’un estiu entre relaxat i actiu, entre creatiu i ociós... Alguns d’aquest autors van deixar per la posterioritat descripcions d’aquest paisatges ja sigui literàriament com pictòricament.

Fem una mena de recorregut literari i artístic per bona part del país el Montseny, la Cerdanya, el Canigó, Mallorca, el Maresme, la Costa Brava i Andorra, entre molts altres espais.

El llibre a base de textos breus sobre els artistes va donant una visió complerta del  fenomen de l’estiueig i vacances que es vivien al voltant de determinats protagonistes de la nostra historia intel·lectual.

Per passar una bona estona llegint!

L’estiu passat. Una geografia de les vacances d’artistes i escriptors dels Països Catalans
Juan Safont Plumed
Col·lecció Espores
Editorial Comanegra
Barcelona, maig 2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local