Política municipal

Reclamem al govern que apliqui polítiques d’esquerra valentes a les ordenances municipals

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Eix

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En les actuals negociacions amb el govern sadurninenc –ERC i En Comú– per tirar endavant les ordenances municipals 2024, la CUP ha proposat una sèrie de mesures centrades en la justícia social i les polítiques d’esquerres valentes, tal i com es van comprometre durant la campanya electoral de les municipals i en el ple d’investidura del maig passat. Els cupaires aposten per la progressivitat fiscal en taxes de serveis públics i l’agument de l’IBI per situar-lo en la mitjana catalana i poder aplicar més i millors polítiques d’habitatge. Una sèrie de mesures que tenen l’objectiu d’augmentar el pressupost sense repercutir a les famílies treballadores.

La formació independentista aposta per augmentar progressivament l’IBI durant els propers quatre anys per situar-lo al nivell de la mitjana de Catalunya (0,70%), fet que permetria augmentar aproximadament 1’2M d’€ el pressupost municipal. La CUP aposta perquè aquests ingressos es destinin a polítiques socials i a augmentar el parc d’habitatge públic –complint amb el Pla Local d’Habitatge que ha estat infrafinançat des de que es va aprovar. En matèria d’habitatge, també han reclamat al govern implementar un recàrrec del 150% de l’IBI als pisos buits de grans tenidors (tal i com permet la llei estatal actual) i el compliment d’un acord del passat mandat en el que –a proposta de la mateixa CUP–, es va consensuar la creació d’una ordenança municipal específica per atorgar ajudes municipals al lloguer per a persones joves i famílies vulnerables.

D’altra banda, la CUP ha insistit també en la necessitat de començar a avançar cap a la progressivitat fiscal en les taxes de l’Escola de Música i el Casal d’Estiu un compromís que l’anterior govern –també integrat per ERC– mai va materialitzar. La candidatura de l’esquerra independentista també ha reclamat que l’augment de la taxa d’escombraries que prepara el govern seguint una directiva europea, es faci de manera progressiva, reduint-la per les famílies més vulnerables i instaurant bonificacions per renda i reciclatge, punt en que també s’ha reclamat el retorn de la bonificació al compostatge.

La pilota a la teulada del govern

La CUP reclama al govern que entomi el debat de les ordenances amb decisió i valentia per fer polítiques socials i aplicar formules redistributives. Per la formació assembleària aquest debat és la primera pedra de toc d’aquest govern que haurà de demostrar si està decidit a fer polítiques d’esquerres o pel contrari mantindrà l’agenda immobilista en matèria fiscal que s’ha seguit duran els darrers anys. La CUP considera que el debat de les ordenances i pressupostos determinarà la capacitat d’entesa entre els diferents partits d’esquerres del consistori durant tot el mandat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local