Territori

El grup de Junts reclama una seu institucional de la Diputació de Tarragona al Baix Penedès

Jaume Casañas. Eix

Jaume Casañas. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Junts per Catalunya demana a la Diputació de Tarragona que impulsi, durant l’any vinent, una seu institucional a la comarca del Baix Penedès. La moció recorda que la demarcació territorial de la Diputació exerceix la seves competències en tres realitats territorials diferenciades i amb unes  característiques particulars: les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, i el  Penedès, concretament la comarca del Baix Penedès única comarca de la Vegueria del Penedès inclosa a la demarcació de Tarragona. 

Tal com ha explicat el diputat i primer tinent d’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, “ens trobem amb una comarca amb una realitat i unes dinàmiques  pròpies”. El Baix Penedès té relacions territorials amb l’Àrea Metropolitana de  Barcelona i unes característiques que fan d’aquesta comarca un territori amb unes necessitats específica de gestió. 

Junts per Catalunya recorda que és l’única de les tres realitats territorials de la Diputació de Tarragona que no té una seu institucional, i considera que seria “totalment necessària i pertinent”. El Baix Penedès té 112.000 habitants, segons dades del 2022, la tercera del conjunt de la demarcació, i la que més ha crescut a Catalunya en els darrers 50 anys. És una comarca que forma part de la Vegueria del Penedès, conjuntament amb les comarques de l’Anoia, el Garraf  i l’Alt Penedès, i que disposa d’uns serveis territorials de la Generalitat, i amb un Pla Territorial Parcial en vies de redacció que ha de dibuixar el futur de la  comarca. És per això que pel grup de Junts per Catalunya cal que la Diputació de Tarragona jugui un paper “essencial, necessari i irrenunciable” en aquest  futur, tal com va assegurar la mateixa presidenta de la Diputació de Tarragona en el seu discurs de presa de possessió. 

Així, la moció demana que la Diputació de Tarragona impulsi durant l’any 2024  la implantació d’una seu institucional definitiva que permeti treballar  conjuntament amb els 14 municipis del Baix Penedès en els projectes estratègics del territori. Per això, Junts reclama que durant l’any vinent es defineixi la dotació pressupostària i de personal i la modificació de la Relació de Llocs de Treball per determinar els recursos tècnics i administratius que s’ha d’adscriure a la seu institucional. Per últim, la proposta estableix que durant el 2024 es redacti un pla funcional de la nova seu, amb una oficina tècnica de projectes estratègics relacionats amb el turisme, la indústria, l’ocupació i la mobilitat.

D’altra banda, el grup de Junts a la Diputació de Tarragona ha presentat dos mocions al proper ple de l’ens que se celebrarà el divendres 27 d’octubre. La primera proposta demana que es tingui en compte les aportacions del territori en l’òrgan de  governança del Fons de Transició Nuclear. En este sentit, la proposta insta a l’òrgan de governança del Fons que “concreti de forma prioritària el reglament intern” i que tingui, especialment, en consideració les aportacions del territori i de les vicepresidències que són qui coordina els diferents municipis afectats pel pla PENTA.

Així mateix, el grup de Junts demana a la Diputació de Tarragona que habiliti un servei al Servei d’Assistència Municipal (SAM) que proporcioni l’ajuda tècnica necessària als municipis que ho necessitin en el desenvolupament dels projectes presentats als Fons de Transició Nuclear perquè aquest no es perdin. Tal com ha explicat la portaveu del grup de Junts i diputada, Assumpció Castellví, “cal que el repartiment dels fons sigui equilibrat i no concentrat en uns pocs projectes en la línia d’Alt Impacte de la Generalitat”.

La proposta també demana a la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del  Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que determini “amb claredat”, abans de la propera reunió de l’òrgan de governança, el termini i el destí del romanent de l’any 2023.

Junts per Catalunya recorda que el Fons de Transició Nuclear es va crear amb  la Llei 5/2020, de 29 d’abril, que a través de la Llei 10/2022, del 23 de desembre, es va modificar al Parlament amb la voluntat de concretar la creació de l’òrgan  de governança, així com repartir per enguany el 50% de l’import liquidat entre els municipis del PENTA II. Així, s’hauria de repartir una bestreta de 15 M€ entre 86 municipis que pertanyen a alguna zona del PENTA II, amb un resultat per municipi de 174.418,60€. La totalitat dels municipis afectats pel Fons de Transició Nuclear es concreta a 67 municipis de la província de Tarragona i 19  municipis de la província de Lleida. 

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local