Literatura

La bibliotecària del front

Coberta de 'La bibliotecària del front' de Berta Jardí. Eix

Coberta de 'La bibliotecària del front' de Berta Jardí. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La bibliotecària del Front és una narració que ens relata la vida d’Aurora Diaz Plaja una bibliotecària que va fer un treball molt significatiu en la potenciació de les biblioteques infantils i en la catalogació i guies de lectura del llibres pel més petits. Ella mateixa també va publicar alguns llibres adreçats a nens i nenes.

És un bibliotecària reconeguda per la tasca que va fer al llarg de la seva vida professional que va exercir en la seva primera joventut en condicions difícils i amb riscos personals ja que va formar part dels equips de bibliotecàries que amb un bibliobús de la Generalitat republicana improvisat van recórrer els fronts de guerra i els hospitals de campanya portant llibres a soldats, ferits i al personal  que hi treballava. Tasca que es va portar a terme al llarg d’un temps.

Berta Jardí a través de la seva novel·la dóna veu a Aurora Díaz Plaja que formada a l’Escola de Bibliotecàries de la Generalitat republicana va exercir amb interès i professionalment va ser innovadora. Va treballar incansablement per donar vida a les sales infantils, en millorar la  catalogació dels volums, en confeccionar catàlegs i guies de lectura de llibres infantils i també va ser escriptora publicant alguns contes.

La novel·la es fonamenta principalment en las seva tasca i peripècies en un bibliobús que va organitzar la Generalitat que va recórrer els fronts de combat, la reraguarda i hospitals de campanya  per portar llibres als soldats en condicions precàries i de perill constant.

Represaliada després de la guerra va refer la seva professió i va aportar els seus coneixements a les biblioteques del país en la grisor cultural del franquisme.

Berta Jardí Soler és novel·lista i escriptora. Estudia Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i es dedica al periodisme i a la gestió cultural. El 2014 redueix la faceta de gestora cultural per dedicar-se a l’escriptura. Ha col·laborat com a periodista cultural en diversos mitjans, com ara El Periódico de Catalunya, El Temps, El Món i El 3 de vuit.

Ha publicat el recull de contes Carnaval (La Magrana, 1987), la novel·la La portentosa vida del sastre Bariloche (Columna, 2011) i Un concert memorable (Columna, 2014). Ha escrit el monòleg Coses de la mare (2016), i la novel·la L’home del barret (Univers, 2019), inspirat en un quadre d’un avantpassat de l’autora pintat per Joan Miró. La seva darrera novel·la és Saber estar (Univers, 2021). És un passeig per l’Eixample barcelonès amb la mirada íntima i sorpresa d’una dona de començaments del segle XX i una revisió de la identitat femenina forjada a l’ombra del seu marit, la figura masculina d’autoritat. El 2023 publica La bibliotecària del front (Univers), sobre la figura d'Aurora Díaz-Plaja.

La seva narrativa presenta un costumisme amb un tret afegit. Ambientades en una Catalunya del segle XX, a cavall entre la tradició i l'aparició d'elements disruptius -com ara l'entrada dels tèxtils xinesos, l’automòbil o les noves tecnologies-, les seves obres presenten una constant: la ironia i l'ús del sentit de l'humor per tractar temes tràgics. Els seus llibres plantegen mons en vies d'extinció i donen vida a personatges que se superen malgrat els canvis que viuen. Ara amb La bibliotecària del front s’endinsa en la història d’una part de la cultura del país

El llibre ens ofereix un  relat que narra les aventures, inquietuds, sensacions i sentiments  que va viure l’Aurora quan en la seva Joventut accepta la proposta de formar part de les tripulacions que a bord del bibliobús de la Institució de les Lletres Catalanes, van fent la tasca de portar llibres als combatents dels front quan la guerra ja estava a les portes de Catalunya i també als, ferits i personal dels hospitals de campanya i als de la reraguarda. Una tasca feixuga però que l’Aurora agafa amb empenta i la força d’una persona jove amb ganes d’exercir la seva professió amb una intensitat pròpia de qui s’estima la feina.

El fil narratiu comença quan la Gemma una periodista que treballa encara en pràctiques rep l’encàrrec de fer un petit reportatge amb l’Aurora Díaz per il·lustrar la notícia de la posada en marxa d’un nou bibliobús. La Gemma creu que acabarà la feina amb facilitat ja que es tracta d’un breu introductori. Però a mesura que es va documentant s’adona de la potència de l’Aurora com a persona i com a professional.

El que havia de ser una breu entrevista es converteix en un seguit de converses en la que la bibliotecària va desgranat tota la seva vida. La Gemma queda atrapada per la personalitat i la vitalitat de Díaz Plaja i acaba fent un projecte molt més ampli. Escriure un llibre.

I així neix la narració, la Gemma però decideix donar veu a l’Aurora i ella es limita a transcriure el que ella va explicant.

El llibre doncs és un recorregut per la vida de l’Aurora, des de la sortida de l’Escola de Bibliotecàries de Generalitat amb el seu primer destí a Canet de Mar, la seva tasca amb el Bibliobús, i la caiguda de Catalunya, el final de la guerra civil. Aurora Díaz Plaja, com tantes bibliotecàries, va ser depurada i apartada de la seva feina. Va fer tasques de catalogació va treball al Noticiero Universal parlant de llibres infantils quan va poder tornar a la seva activitat en el camp de la literatura infantil es va encarregar de l’organització de les biblioteques a Catalunya. Va exercir la crítica literària en mitjans de comunicació, com ara El CiervoPrimeras NotíciasAvuiEl Món o Serra d’Or.

Berta Jardi ens apropa la figura de l’Aurora Díaz Plaja, una dona activa, coratjosa, tossuda,emprenedora que va fer un tasca ingent en la popularització i difusió de la literatura infantil i el seu protagonisme en les biblioteques del país. Berta Jardí fa un homenatge en la seva figura a moltes de les bibliotecàries que van fer una gran feina en temps de guerra i també reivindica la seva feina i critica també l’oblit, la repressió del franquisme a la cultura.

Llibre de força interès per la historia que s’explica i com s’explica amb una narració fluida que ajuda a llegir el llibre.

La nota final del llibre és un clam contra l’oblit: “I tristament, quan he entregat el manuscrit del llibre que ara teniu a les mans a l’editorial Universa, han transcorregut ja vint anys de la defunció de l’Aurora Díaz-Plaja, i encara no hi ha cap biblioteca que dugui el seu nom”.

Que algú en prengui nota per corregir aquest oblit.

La bibliotecària del front
Berta Jardí
Editorial Univers
Barcelona, agost 2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local